RUM BASINI YAZDI: SAVUNMA SANAYİİ ALANINDAKİ RUM ŞİRKETLERİN FAALİYETLERİ
Rum tarafında savunma sanayisi alanındaki şirketlerin faaliyetleri dün gerçekleştirilen Rum Meclisi Enerji, Ticaret ve Sanayi komitesi toplantısında ele alındı.

04 Haziran 2025 Çarşamba 12:14
Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ile Kıbrıs (Rum) Araştırma ve İnovasyon Şirketleri Derneği’nin (SEEK) dünkü toplantıda savunma sanayii alanındaki şirketlerin faaliyetlerindeki hızlı gelişmeye vurgu yaptığını yazan Alithia gazetesi, KEVE’ye göre söz konusu şirketlerin sayısının son yıllarda 10 katına çıktığını kaydetti.
Rum Araştırma ve İnovasyon Şirketleri Derneği’ne dayanarak bu şirketlerin faaliyetlerinin yılda 40 milyon euro civarında bir gelir getirdiğini kaydeden gazete, Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas’ın ise komitede yaptığı konuşmada savunma sanayisinin bakanlık için simgesel bir içeriğe sahip olduğunu ve bunun gelişmesinin hükümetin planlamaları arasında öncelik teşkil ettiğini ifade ettiğini iletti.
Rum savunma sanayisinin tamamlanmış/nihai ürünler üretmeye hazır olduğunu da dile getiren Palmas, savunma sanayii alanında faaliyet gösteren şirketlerin hem kamuya hem de özel sektöre ürün sağlama yeteneğine sahip olduklarını da belirtti.
Rum Araştırma ve İnovasyon Şirketleri Derneği (SEEK) de açıklamasında savunma bakanlığının, bu sektördeki şirketlerin son yıllardaki faaliyetlerinin gelişmesinde önemli bir role sahip olduğunu vurguladı.
Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı, Korgeneral Yorgos Cicikostas da açıklamasında mevcut konjonktürde herkesin savunma malzemesi aradığını çünkü piyasada büyük gecikmeler gözlemlendiğini dile getirdi.
Cicikostas tam da bu sebepten dolayı birçok ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için malzemelerin kopyalarını üretmeye başvurduklarını söyledi.
Bu çerçevede ΡΜΜΟ’ya malzeme temin edilmesiyle ilgili bazı prosedürlerin gözden geçirilmesinin gerekebileceğini ifade eden Cicikostas, RMMO’nun şu ana kadar Rum şirketlerinden tamamlanmış bir ürün almadığını ancak denemeler yapıldığını ifade etti.
Rum Araştırma ve İnovasyon Şirketleri Derneği ise açıklamasında söz konusu şirketlerin faaliyetlerinin yılda 40 milyon euro civarında bir gelir getirdiğini kaydederken, bu çerçevede binlerce Kıbrıslı Rum bilim insanının da istihdam edildiğini belirtti.
Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Genel Sekreter Yardımcısı Andreas Andreu de açıklamasında savunma sanayii alanında faaliyet gösteren ve başlangıçta sayıları 2-3 olan şirketlerin sayısının yaklaşık 30’a yükseldiğini söyledi.
Toplantının ardından konuşan Komite Başkanı ve DİSİ Milletvekili Kiriakos Hacıyannis ise ülkedeki savunma sanayisinin geliştirilmesi hususunda çok daha hızlı bir tempoda hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Hacıyannis açıklamasında savunma sanayiyle ilgili strateji hazırlanması konusundaki çok yavaş tempoyla ilgili duyduğu endişeyi de dile getirdi.
Haravgi gazetesi “Kıbrıs Savunma Sanayinin Hızlı Gelişimi” başlıklı haberinde Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas’ın açıklamasına yer verdi.
Palmas açıklamasında hangi şirketlerin savunma bakanlığıyla iş birliğinde bulunmak için veya uluslararası konsorsiyumlara katılmak için şartları yerine getirdiğinin açıklığa kavuşması için bir şirketler sicili oluşturulması gerektiğini söyledi.
Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Genel Sekreter Yardımcısı Andreas Andreu ise açıklamasında bu sicil üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Genel Tedarik Müdürü Panayotis Hacıpavlis ise açıklamasında Avrupa fonu alınmasıyla ilgili memnuniyetini belirtirken, savunma sanayiyle ilgili ulusal stratejinin 500 bin euroluk bir ödenekle hazırlandığını ve bunun 1 buçuk yıl içerisinde tamamlanacağını dile getirdi.
Fileleftheros ise “Savunma Sanayimiz Yılda 40 Milyon Euro Gelir Getiriyor” başlıklı haberinde dün mecliste gerçekleştirilen toplantıda bu gelirlerin nereden geldiğinin belirtilmediğine dikkati çekti.
Son Dakika Haberi...DP Kararını verdi...Son Dakika Haberi...DP Kararını verdi...23 Temmuz 2026 Perşembe 19:13KIBRIS
Güç-Sen ek mesai ödemeleri için eylem kararı aldıGümrük Çalışanları Sendikası, nisan ayına ait ek mesai ödemelerinin 31 Temmuz'a kadar yapılmaması halinde eylem başlatacaklarını açıkladı. Sendika ayrıca yasal sürede ödeme yapılması için dava açma kararı aldı.23 Temmuz 2026 Perşembe 18:46KIBRIS
Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa ettiKılıçdaroğlu'na tepki gösterdi; Eskişehir'in efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa etti23 Temmuz 2026 Perşembe 17:48TÜRKİYE
Demokrat Parti'de MYK sonrası PM toplandıDemokrat Parti MYK'sı, karma oyun kaldırılması ile genel seçim ve yerel seçimin aynı gün yapılmasına yönelik düzenlemeyi görüştü.. MYK'nın ardından Parti Meclisi de toplandı.23 Temmuz 2026 Perşembe 17:46KIBRIS
Kıbrıs'ta çözümsüzlük en çok İsrail'e yarıyorBaykallı: "Kıbrıs'ın bölünmüş kalmasını en çok Netanyahu yönetimi istiyor"23 Temmuz 2026 Perşembe 17:45KIBRIS
DAÜ VYK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevden alma ve atamalar...Milli Eğitim Bakanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda (VYK) görevden alma ve atamalar yapıldı.23 Temmuz 2026 Perşembe 17:24KIBRIS
Girne'de Alkollü Sürücü İşletmenin Çitlerine ÇarptıGirne'de alkollü sürücünün neden olduğu trafik kazasında şans eseri yaralanan olmadı.23 Temmuz 2026 Perşembe 12:43KIBRIS
Ticaret Odası: Çözüm sadece asgari ücret artışında değilKıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ortamında sorunun temel nedenlerine çözüm üretilmeden yapılan maaş ve ücret artışlarının kalıcı refah sağlamadığını belirterek, çözümün hayat pahalılığıyla mücadele ve yapısal reformla23 Temmuz 2026 Perşembe 12:40KIBRIS
Kıbrıslı Türk Prof. Dr. Özgür Deren’in ekibinden Türkiye’de bir ilkKıbrıslı Türk Prof. Dr. Özgür Deren’in başında bulunduğu ekip, Türkiye tıp tarihinde bir ilke imza attı. Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonda, 26 haftalık bebeğin omuriliğindeki doğumsal açıklık anne karnında kapalı yöntemle başarıyla o23 Temmuz 2026 Perşembe 12:38GENEL SAĞLIK
Lefkoşa Barınağı’ndaki sevimli dostların parazit ve aşıları yapıldıLefkoşa Türk Belediyesi’ne (LTB) bağlı Lefkoşa Barınağı’ndaki 300’den fazla sevimli dostun iç ve dış paraziti ile karma aşıları gerçekleştirildi.23 Temmuz 2026 Perşembe 10:20LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.