RUM BASINI: HÜKÜMETİN KKTC’DEKİ RUM MALLARI KONUSUNDA İZLEDİĞİ STRATEJİ FİYASKO
Hristodulidis Hükümeti’nin, “KKTC’deki eski Rum mallarını’gasp edilmesi’ konusunun ‘stratejik caydırıcılık’ düzeyinden siyasi sessizlik düzeyine geçmesine izin verdiği” iddia edildi.

12 Şubat 2026 Perşembe 16:16
Hristodulidis Hükümeti’nin, “KKTC’deki eski Rum mallarını’gasp edilmesi’ konusunun ‘stratejik caydırıcılık’ düzeyinden siyasi sessizlik düzeyine geçmesine izin verdiği” iddia edildi.
Alithia gazetesi, biri Kıbrıs, diğeri de Avrupa Birliği (AB) içinde yaşanan iki önemli gelişmenin, Güney Kıbrıs’ın KKTC’deki eski Rum mallarıyla ilgili aylardır sürdürdüğü “yeni, güçlü ve cezai bir çizgi” anlatısını fiilen geçersiz kıldığını yazdı.
Gazete, Rum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak hapis cezasına çarptırılan Afik Grup CEO’su Simon Mistriel Aykut’un, cezasını çekmek üzere İsrail’e nakledildiğini ve bir diğer benzer davada, Fransa Yüksek Mahkemesi’nin Avrupa tutuklama emrinin infazını reddettiğini anımsatarak, her iki karar için de Rum Hükümeti’nin siyasi bir tepki göstermeyerek sessiz kaldığına işaret etti.
Konuyla ilgili yalnızca Rum Adalet ve Kamu Bakanı Kostas Fitiris’in açıklama yaptığını kaydeden gazete, bu açıklamanın da caydırıcılık mesajını güçlendirmek yerine zayıflattığını yazdı.
Gazete, Fitiris’in pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi’nin mahkum transferi anlaşmasına uymak zorunda olduğunu ve diğer ülkeler için de 15 benzer talep imzaladığını kaydetti.
Fitiris’in, Aykut’un yaşı nedeniyle cezasının yarısının infaz edilebileceğini ve altı aylık hapis cezası için kamu yararının riske atılamayacağını söylediğini belirten gazete, Rum Hükümeti’nin, her ne kadar bunu kabul etmese de, konuyla ilgili odağı caydırıcılıktan idare etmeye kaydırdığını yazdı.
Gazete, DİSİ Milletvekili Nikos Yeorgiu’nun dün, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, hükümetin cevaplamaktan kaçındığı esas soruyu gündeme getirdiğini ve Aykut’a verilen cezanın, pratikte nasıl uygulanacağını ve yurt dışına nakledildikten sonra serbest bırakılmayacağının nasıl garanti altına alınacağını sorguladığını kaydetti.
Aykut’un İsrail’e nakledilmesini “fiyasko” olarak değerlendiren Yeorgiu, bunun tehlikeli bir emsal oluşturulduğunu ve KKTC’deki eski Rum mallarının “gasp edilmesinin sadece bir suç değil, siyasi onur ve ulusal hayatta kalma meselesi olduğunu” savundu.
Gazete, diğer durumun ise Avrupa Birliği’nin bizzat kendisini ilgilendirmesi açısından daha ciddi olduğunu ve “gasp” davalarında Avrupa Tutuklama Emri’ni baskı unsuru olarak kullanmaya çalışan Rum Yönetimi’nin, Fransa Mahkemesi’nin reddine takıldığını yazdı.
Rum Yönetimi’nin, “işgal nedeniyle” Avrupa hukukunun uygulanmadığı bir bölgede yapılan eylemler için karşılıklı hukuki iş birliği çerçevesindeki bir Avrupa aracının etkinleştirilmesini talep ettiğini belirten gazete, günün sonunda bunun, Türk tarafının, Rum tarafının “gaspı araç olarak kullandığı” anlatısını desteklemek için Avrupa yargı materyali elde etmesiyle hukuki bir engele dönüştüğünü ve sonucunun siyasi açıdan “zehirleyici” olduğunu kaydetti.
Haspolat Sanayi Bölgesi'nde Yangın: 12 Dönümlük Arazi ve 140 Balya Kül OlduHaspolat Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir arazide bugün saat 18.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 19:48KIBRIS
Örgütlerden "Federal Çözüm Hemen Şimdi” sloganıyla eylem…Birleşik Kıbrıs - İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs'ı ziyareti kapsamında ”Federal Çözüm Hemen Şimdi” sloganıyla yapılacak eylemlere katılım çağrısı yaptı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 19:46KIBRIS SORUNU
Türkiye Kıbrıs adasına çekilecek doğalgaz hattı için Akdeniz'de Navtex duyurduTürkiye, Kıbrıs adasına doğalgaz boru hattı çalışmaları için Ağustos ayı sonuna kadar Akdeniz'de Navtex ilan etti.22 Temmuz 2026 Çarşamba 19:44KIBRIS
Dikmen'de Hurdalık Alanda Yangın: Çok Sayıda Ekip Seferber OlduDikmen-Taşkent Anayolu'nun güney kısmında bulunan hurdalık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun müdahalesiyle kontrol altına alındı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 18:05KIBRIS
“Çözümsüzlük çöküştür, bu ülkenin iyi bir geleceğe ihtiyacı var”TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci, Kanal Sim’de Meyil Adakul’un hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak, Kıbrıs sorunu, ekonomi, sağlık, eğitim, dijital dönüşüm ve yaklaşan seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.22 Temmuz 2026 Çarşamba 17:04KIBRIS
El-Sen Başkanı Tuğcu: "Üretim Yetersizliği Nedeniyle Elektrik Kesintileri Başladı"Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Ahmet Tuğcu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan elektrik kesintilerinin üretim yetersizliğinden kaynaklandığını öne sürdü.22 Temmuz 2026 Çarşamba 16:58KIBRIS
Bloomberg: Oruç Reis, KKTC doğalgaz boru hattı güzergâhında sismik araştırma yapacakBloomberg'in haberine göre sismik araştırma gemisi Oruç Reis, 30 Ağustos'a kadar Türkiye ile KKTC arasında planlanan doğalgaz boru hattının deniz güzergâhında sismik çalışmalar yürütecek.22 Temmuz 2026 Çarşamba 14:08KIBRIS
1 Ağustos'a kadar 12.00-16.00 saatleri arasında güneş altında çalışma yasaklandı!Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Meteoroloji Dairesi'nin yüksek sıcaklık tahminleri doğrultusunda aldığı karar Resmi Gazete'de yayımlandı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 14:04KIBRIS
Tabipler Birliği: Aşırı sıcaklar yaşamı tehdit ediyorGüneş altında çalışma yasaklanmalıdır!22 Temmuz 2026 Çarşamba 13:14HAVA DURUMU
Girne’de Alkollü Sürücünün Karıştığı Kazada 2 Kişi Yaralandı22 Temmuz 2026 tarihinde saat 02.00 sıralarında Girne’de Yasemin Sokak üzerinde meydana gelen trafik kazasında iki kişi yaralandı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 12:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.