RUH SAĞLIĞI UZMANLARI YARIYIL TATİLİ İÇİN UYARDI: EKRAN SÜRESİ AZ, AKTİVİTE BOL OLMALI
Ruh sağlığı uzmanları, aileleri karneye aşırı tepki vermemeye ve yarıyıl tatilinde ekran süresini azaltarak çocukları aktivitelere yönlendirmeye çağırdı.

31 Ocak 2025 Cuma 14:49
Ruh sağlığı uzmanları, yarıyıl tatilinde ekranda geçirilecek sürenin az, aktivitenin bol olması gerektiğini vurgulayarak, çocukların karnelerine aşırı ve abartılı tepki vermemesi için, aileleri uyardı.
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu, yarıyıl tatili konusunda Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği adına yazılı açıklama yaptı.
Klinik Psikolog Münire Şirket Uğural’ın da imzasını taşıyan "Karneler kâbusunuz olmasın" başlıklı ortak açıklamada, bazı uyarı ve hatırlatmalarda bulunuldu.
Karnenin sadece çocuğun değil ailenin de karnesi olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Karne sadece akademik başarıyı değil, çocuğun ders çalışma alışkanlıklarını, okuldaki sosyal ilişkilerini, ilgi alanlarını, öğrenmeye yönelik tutumunu ve ailesinin çocuğun eğitim hayatıyla ilgilenmesini de gösterir” denildi.
Dr. Beyoğlu ve Uğural’ın açıklamasına göre, çocuklar için önemli ve akılda kalıcı olan karne değil, ailelerin tepkisi. Bu nedenle karnelere aşırı ve abartılı tepki vermekten kaçınılmalı.
Çocuğa bağırmak, sinirlenmek, aşırı tepki göstermek veya “Sen tembelsin” gibi yakıştırmalar yapmak özgüven sorunlarına, başarısızlık duygusunun pekişmesine, içe kapanmaya ve okuldan uzaklaşmaya neden olur, cezalandırmak da çocuğu olumsuz etkiler.
Bunlar yerine kötü olan dersler hakkında konuşulmalı, iyileştirme yöntemleri üzerinde birlikte düşünülmeli ve yeni dönemde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği belirlenmeli. Çocuğun karnesi diğer çocukların karnesiyle kıyaslamamalı. Bu, çocukta yetersizlik duygusu, özgüven kırılması ve arkadaş ilişkilerinde soruna neden olur.
ÖNERİLER
“Tatilde ekranlarda geçirilen sürenin az, aktivitelerin bol olmasını istiyoruz” denilen açıklamada, şu öneriler de sırlandı:
“Her gün belirli bir zaman diliminde oyun, eğitim, dinlenme ve açık hava aktiviteleri gibi çeşitli etkinlikler planlayarak , tatil sürecinin verimli geçmesine ve yeni dönem için motivasyon artırıcı olmasına olanak sağlayınız.
Sanatsal faaliyetlere yer veriniz. Resim yapmak, el işi, müzik veya drama gibi aktiviteler, çocukların duygusal ve bilişsel gelişimine yardımcı olurken aynı zamanda çocukların kendilerini ifade etme becerilerini de güçlendirir.
Aile üyeleriyle birlikte kaliteli zaman geçirmek, çocuğun güven duygusunu artırır ve ilişkileri güçlendirir. Birlikte yemek yapmak, film izlemek, kitap okumak, doğa yürüyüşlerine çıkmak veya bir müzeyi ziyaret etmek gibi aktiviteler hem eğlenceli hem de öğretici olmaktadır. Okuma aktivitelerini eğlenceli hale getirmek için ailece okunabilir veya sesli kitaplar dinlenebilir.
Çocuklara küçük ev işleri veya sorumluluklar vererek, onların kendilerini daha bağımsız hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Örneğin, masayı toplamak, odasını düzenlemek ya da evcil hayvanı beslemek gibi basit görevler verebilirsiniz.
Çocukların sosyal becerilerini geliştirmek için tatilde arkadaşlarıyla zaman geçirmeleri çok faydalıdır. Sosyal etkileşim, paylaşma, yardımlaşma gibi becerilerin gelişmesine yardımcı olmaktadır.”
İçişleri Bakanlığı duyurdu: Müzik yasağı uzatıldıİçişleri Bakanlığına bağlı Lefkoşa MerkeGirne açıklarında meydana gelen elim deniz kazası nedeniyle uygulanan müzik yayını ve eğlence yasağının 9 Eylül 2026 Çarşamba günü saat 00.00’a kadar uzatıldığını duyurdu.04 Eylül 2026 Cuma 21:55KIBRIS
TCG Alemdar ile TCG Işın, 550 metre derinlikte robotik dalış ve taramalarını sürdürüyorKurtarma gemisi olarak görev yapan TCG Işın ve TCG Alemdar, batan "Filo Jet" isimli yolcu gemisindeki kayıp 18 kişiye ulaşılması ve kara kutunun çıkarılması için 550 metre derinlikte robotik dalış ve taramalarını sürdürüyor.04 Eylül 2026 Cuma 12:20KIBRIS
2 naaşa daha ulaşıldı, ölü sayısı 12Başbakan Ünal Üstel, Girne açıklarında meydana gelen gemi faciasının ardından yürütülen arama çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. 04 Eylül 2026 Cuma 11:52KIBRIS
Çeler: Ankette TDP 3. Parti, YDP ile at başıyızTDP Genel Başkanı Zeki Çeler katıldığı TV programında 2-3 ay öne anket yaptırdıklarını ve yapılan kamu oyu yoklamasında TDP’nin 3. Sırada çıktığını açıkladı.04 Eylül 2026 Cuma 10:53KIBRIS
Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehit 7 Eylül’de defnedilecekKayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) tarafından kimlik tespitleri tamamlanan 15 Kıbrıslı Türk şehit, 7 Eylül Pazartesi günü saat 10.00’da Atlılar Şehitliği’nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.04 Eylül 2026 Cuma 10:46KIBRIS
Konstantinos Letimbiotis: Erhürman-Hristodulidis görüşmesi 9 Eylül’de yapılacakRum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Tufan Erhürman ile Rum lider Nikos Hristodulidis’in 9 Eylül’de yapacağı görüşmenin planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı. Letimbiotis, müzakerecilerin ise 7 Eylül’de görüşeceğini belirtti04 Eylül 2026 Cuma 10:45KIBRIS
Von der Leyen açıkladı: Kuzey'deki hayvancılara şap tazminatı ödenmediAvrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Kıbrıs’taki hayvancılardan gelen itirazların kendisine sorulması üzerine AB fonundan KKTC’deki hayvan besicilerine şap hastalığı nedeniyle tazminat ödenmediğini açıkladı.04 Eylül 2026 Cuma 10:44KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta her 10 kadından 4’ü iş yerinde cinsel taciz mağduruAP Araştırma Birimi verilerine göre Güney Kıbrıs’ta kadınların yüzde 39,9’u iş yerinde en az bir kez cinsel taciz mağduru oldu. Oran, yüzde 32,5 olan AB ortalamasının üzerinde.04 Eylül 2026 Cuma 10:41GÜNEY KIBRIS
Gemi faciasında altıncı gün: Arama kurtarma çalışmaları sürüyorGirne-Taşucu seferini yapan Filo Jet isimli yolcu gemisinin alabora olması sonucu meydana gelen facianın ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları altıncı gününde devam ediyor.04 Eylül 2026 Cuma 10:30KIBRIS
KKTC’nin ilk kalp nakli hastası Veli Çelik yaşamını yitirdiKKTC’de ilk kalp nakli yapılan kişi olarak bilinen Veli Çelik hayatını kaybetti. Çelik’in yaklaşık 3-4 ay önce ikinci kez kalp nakli olduğu öğrenildi.04 Eylül 2026 Cuma 10:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.