ROMANYA VE BULGARİSTAN'A GEÇİCİ SINIR KONTROLÜ ŞARTIYLA TAM SCHENGEN ÜYELİĞİ VERİLDİ
Romanya ve Bulgaristan, Avrupa Komisyonu'nun her iki ülkeyi de katılmaya hazır ilan ettiği 2011 yılına kadar uzanan bir süreci tamamlayarak, 1 Ocak 2025 itibarıyla Schengen Alanı'na tam zamanlı üye olacak.

13 Aralık 2024 Cuma 09:59
Romanya ve Bulgaristan'ın üye ülkeler arasında pasaportsuz seyahate imkan tanıyan Schengen Bölgesi'ne katılmak için çıktıkları ortak yolculuk, Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanlarının zorlu adaylık mücadelesine son onaylarını vermeleriyle Perşembe sabahı sona erdi.
Bu önemli karar, en ateşli muhalif olan Avusturya'nın geçen ay Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan bir toplantıda vetosunu kaldırmasıyla mümkün oldu.
Schengen'in tamamlanmasını temel bir öncelik haline getiren AB Konseyi'nin dönem başkanı Macaristan söz konusu gelişmeyi, "Bulgaristan, Romanya ve tüm Avrupa için büyük bir zafer" olarak nitelendirdi.
Sonuç olarak, iki ülke de 1 Ocak 2025 itibariyle Schengen'e tam üye sıfatıyla katılacak ve Avrupa Komisyonu'nun katılım için hazır olduklarını ilk kez belirlediği 2011 yılında başlayan faslı kapatacak.
O dönemde aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu pek çok ülke ortak adaylığa karşı çıkmıştı. Zaman içinde siyasi muhalefet giderek azaldı ve katılıma giden uzun yolda son engel olarak Hollanda ve nihayetinde Avusturya kaldı.
Ancak katılım, kutlamaları bir şekilde sekteye uğratacak önemli bir uyarıyı da beraberinde getirdi: Budapeşte'de varılan anlaşma, Macaristan ile Romanya ve Romanya ile Bulgaristan arasındaki kara sınırlarında "kamu politikası ve iç güvenliğe yönelik ciddi tehditleri önlemek" amacıyla "en az" altı ay süreyle kontroller yapılmasını öngörüyor.
"En azından" ifadesi bu sürenin daha da uzatılabileceğini ima ediyor.
Bu taviz, Viyana'nın ikiz teklifi engellemek için defalarca dile getirdiği düzensiz göçle ilgili ısrarlı endişelerini yatıştırmayı amaçlıyordu.
Bu da perşembe günkü onayın en büyük başarısı olan kara sınırlarında pasaport kontrollerinin kalıcı olarak kaldırılmasının tamamen gerçekleşmeyeceği ve sınırdan geçen vatandaşların hala bazı kuyruklar ve gecikmelerle karşılaşma riskini taşıyacağı anlamına geliyor.
Göç akınlarını engellemek için sınır kontrollerinin kullanılması blok genelinde giderek daha popüler hale geldi. Almanya, Fransa ve Hollanda, etkinliği tartışmalı olsa da son aylarda bu tedbire başvuranlar arasında yer alıyor.
Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (FIIA) kıdemli bir araştırmacı olan Saila Heinikoski, sınır kontrollerinin yeniden uygulanmasının politikacılar için "iç kamuoyuna bir şeyler yaptığımızı söylemek" için bir "araç" görevi görebileceğini belirtiyor.
Heinikoski, "İç sınır kontrolleri aslında o kadar da istilacı olmayabilir, sadece sınırda rastgele kontroller olabilir," dedi.
Avrupa entegrasyonunun en somut başarılarından biri olan Schengen Bölgesi, şu anda 29 ülkeyi ve 450 milyondan fazla kişiyi kapsıyor.
Geleceğin Teknolojileri, Çocukların Hayal Gücüyle Buluşuyor!Özay Günsel Çocuk Üniversitesi’nin hayata geçirdiği NEXIS Programı, çocuklara geleceğin teknolojilerini deneyimleme fırsatı sunuyor.28 Eylül 2026 Pazartesi 17:48YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Ayşe Öztabay: 30 Ağustos’taki facianın ardından sadece ‘izin verildi’ demek yetmezÖztabay, İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) Taşucu–Girne hattında seferlere başlamasıyla birlikte, hatta çalışacak geminin kimliği, teknik özellikleri ve güvenlik değerlendirmelerine ilişkin bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulundu.28 Eylül 2026 Pazartesi 17:46KIBRIS
İncirli: Toplum tüm kesimleriyle yakın istişare ve iş birliği içerisinde hareket edeceğiz“Bu değişimi gerçekleştirmek için geliyoruz”28 Eylül 2026 Pazartesi 17:44KIBRIS
Deniz Göktaş hakkında tahliye kararıİstanbul 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, komedyen Deniz Göktaş hakkında tahliye kararı verdi.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:40KÜLTÜR/ SANAT
Almanya: İlk Türkiye kökenli başkan Belit Onay yine kazandıAlmanya'nın ilk Türkiye kökenli büyükşehir belediye başkanı Belit Onay, Hannover'deki seçimleri açık farkla kazanarak ikinci dönem için de seçmenden onay aldı.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:21AVRUPA
Cemil Sarıçizmeli: Uygulamalı Turizm Hotelini, Kumyalı’ya yeniden kazandıracağızCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkan adayı Cemil Sarıçizmeli, beraberindeki heyet ile Kumyalı'da sahil kenarında yıllardır atıl durumda bulunan Uygulamalı Turizm Hotelini ziyaret etti.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:14KIBRIS
Kıbrıs’ın Schengen’e katılımı kararı Avrupa Konseyi’ne bağlıAB Komisyonu’nun “Kıbrıs’taki” Temsilcisi Panikos Purguridis, Güney Kıbrıs’ın Schengen bölgesine ne zaman ve nasıl gireceğine Avrupa Konseyi’nin karar vereceğini belirtti.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:00KIBRIS SORUNU
FiloJet Faciası! Batık çevresindeki aramalarda iki naaşa ulaşıldı!Başbakanlık, Filo Jet faciasının ardından sürdürülen arama çalışmalarında iki naaşa daha ulaşıldığını açıkladı.28 Eylül 2026 Pazartesi 13:59KIBRIS
Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam“7 maddenin birkaçında uzlaşma ihtimali varsa gelirim”28 Eylül 2026 Pazartesi 13:58KIBRIS
Sucuoğlu: Limanlardan utandım“Girne Limanı’nın durumunu görünce utandım”28 Eylül 2026 Pazartesi 13:57KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.