‘REZİL OLACAĞIM’ DÜŞÜNCESİ SOSYAL ANKSİYETEYİ TETİKLİYOR!
Genetik, yetiştirilme ve tecrübeler etkili olabiliyor!

29 Haziran 2024 Cumartesi 19:14
Kaygı belirtilerinin korkutucu bir durumla karşılaşıldığında ortaya çıkan belirtilerle benzer olduğunu belirten uzmanlar ses titremesi, nabızda veya kalp ritminde yükselme, ellerde titreme, yüzde kızarma ve odaklanma güçlükleri görülebileceğini söylüyor.
Kişilerin bir ortama gireceği sırada ‘rezil olacağım, insanlar beni yetersiz görecek’ gibi düşüncelere kapıldığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, “Kişinin sosyal anksiyete yaşamasında genetik, yetiştirilme tarzı ve edindiği tecrübelerin etkisi olabiliyor.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, insanların hayatını olumsuz etkileyebilen sosyal anksiyete hakkında açıklamalarda bulundu.
Kaygı belirtileri korku belirtilerine benziyor
Günlük yaşantımızda hemen hemen her ortamda yeni insanlarla bir araya geldiğimizi söyleyen Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, “Bazı kişiler bu durumlarla iç içeyken çok rahat işlevselliğini sürdürebiliyor. İnsanlarla beraber olmak, toplum önünde görünür olmak, toplantıda katılım gösterirken paylaşımda bulunmak kişi için sorun olmuyor ve dolayısıyla bu durum onun hayatını, işlevselliğini etkilemiyor. Sosyal anksiyete yaşayan kişiler ise topluluk karşısında, yeni birileriyle tanışırken oldukça yoğun ve onun işlevselliğini bozacak düzeyde kaygı belirtileri yaşıyor.” dedi.
Kaygı belirtilerinin kişinin korkutucu bir durumla karşılaştığında gösterdiği belirtilerle benzer olduğunu ifade eden Gökpınar, “Ses titremesi, nabızda veya kalp ritminde yükselme, ellerde titreme, yüzde kızarma ve odaklanma güçlükleri olabilir.” şeklinde konuştu.
Düşünceler ve fizyolojik belirtiler kısır döngü halinde devam edebiliyor
Sosyal anksiyetenin hangi durumlarda ne şekilde oluşabileceği konusunda örnekler veren Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin; kişinin sunum yapması gerekiyor ve öncesinde sunuma hazırlanıyor. Yeterince bilgiye sahip ve anlatacağı konuya da hakim. Ancak sunuma girmeden önce kişinin zihnine bazı düşünceler gelmeye başlıyor. ‘Rezil olacağım, insanlar beni yetersiz görecek’ ya da ‘heyecanlandığımın farkına varacaklar’ gibi… O anda insanlarla göz göze geldiğinde kişi belirgin bir şekilde anksiyete belirtileri başlıyor. Hali hazırlarda var olan bir kaygı varken bununa birlikte olmaya başlayan diğer bir düşünce geliyor. ‘Elimin titrediğini görecekler, konuya hakim olmadığımı düşünecekler, rezil olacağım’ gibi kişi kaygıyı uyandıracak düşünceler üretmeye başlıyor. Bu durumu kısır döngü olarak düşünürsek zaten ‘rezil olacağım’ kaygısı varken bir yandan fizyolojik belirtilerle beraber bunun karşı taraftan fark edileceği düşüncesiyle heyecan daha da artmaya başlıyor.”
Sonuç ‘kaçınma’ davranışı olabiliyor
“Kişiler böyle durumlarla karşılaştığında kaçınma davranışı sergilemeye başlıyor.” diyen Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, “Örneğin bir toplantı veya sunumda, okulda ya da bir arkadaş ortamında, kişi artık konuşmaya katılmaktan bir şeyler anlatmaktan kaçınmaya başlıyor. Aslında ‘ben o ortama girersem kesin yetersiz olacağım’ kaygısını ortadan kaldırmak istiyor. Kaygıları ortadan kaybetmek için kişi sanki tedavisi bu yöntemmiş gibi kendince durumu idare etmeye çalışıyor fakat burada önemli bir nokta; beyin bize o anda kaygı sinyalini gönderiyor ve bizi o ortamdan uzaklaştırıyor. Hâlbuki bizim yapmamız gereken o ortamda bulunup kademeli olarak üzerine gitmek ve kaygıyı yönetmeyi öğrenmek. Dolayısıyla bizim için önemli olan sosyal anksiyetenin ne olduğunu, düşünce sisteminde neler yaptığını, belirti anlamında neler yaptığını tanıyıp daha işlevsel yolları bulmaya çalışmak.” şeklinde konuştu.
Genetik, yetiştirilme ve tecrübeler sosyal anksiyetede etkili olabiliyor
Kişinin sosyal anksiyete yaşamasının birçok nedeni olduğuna değinen Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, bu nedenleri şöyle anlattı:
“Genetik yüklülükler sebep olabilir. Kişinin yetiştirilme tutumlarıyla alakalı bazen başarısızlığa, rezil olmaya ve yetersizliğe bağlı aşırı eleştirel tutumda yetiştirilen bireylerde benzer süreçlerin tetiklenmesi muhtemeldir. Hayatta yaşadığı olaylar da ileride kişinin sosyal anksiyete geliştirmesine sebep olabilir. Bireysel olarak kişinin kaygısının temelinde ne olduğu detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bazen sosyal anksiyete denilen durum, performans anksiyetesi ile de alakalı olabiliyor. Örneğin kişi arkadaş grubuyla gayet rahatken herhangi bir işi yapacağı zaman insanların yanında performans sergilemeye dair kişinin kaygısı olduğu görülebiliyor.”
Kaygılı düşünceler odağımızı ele geçirmekte daha etkili
Kaygının son derece normal bir duygu olduğuna vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar herkesin zaman zaman bu duyguyu deneyimlediğini ve belli bir seviyede kişiyi koruyan duygular olduğunu söyledi: “Sizi önlem almaya yöneltir fakat kaygı düzeyi, işlevselliği bozacak duruma gelirse yani kişi o eylemi sergilemekten kendini geride tutmaya başlarsa bu sebeple okul hayatında, aile hayatında, sosyal yaşamında ve mesleki hayatında zaman zaman kayıplar yaşamaya başladığında bizim için kaygı bozukluğu boyutuna evrilmeye başlamıştır.”
Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele’de üç ayrı trafik kazası...Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele’de bugün meydana gelen üç ayrı trafik kazasında, bir motosiklet sürücüsü yaralandı, 3 sürücü tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:35KIBRIS
Başbakan Üstel: Fedakarlık gerekiyorsa ilk imzayı ben atıyorumBaşbakan Üstel, ekonomik süreçte fedakârlık çağrısı yaparak “Gerekiyorsa ilk imzayı ben atıyorum” dedi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:30KIBRIS
Bafra’da insan kaçakçılığı: 6 kişi tutuklandıBafra’da, KKTC’ye kanunsuz giriş yapan 5 kişiyi para karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçirmeye çalışan kişi ile söz konusu 5 şahıs tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:25KIBRIS
Kayıp olarak aranan Ergün İsmail Soyer ile Ahmet Kiriş bulunduPolis, kayıp olarak aranan Ergün İsmail Soyer ile Ahmet Kiriş’in bulunduğunu açıkladı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:23KIBRIS
Sahte pasaportla ülkeye giriş yapan kişi tutuklandıErcan Havalimanı’nda sahte pasaportla ülkeye giriş yaparak sahtekarlıkla turist vizesi temin ettiği tespit edilen bir kişi tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:17KIBRIS
Meclis Genel Kurulu sona erdiCumhuriyet Meclisi’nde Gelir Vergisi Tasarısı oyçokluğuyla kabul edilirken, muhalefet vergi matrahları ve bütçe açığını eleştirdi; hükümet ise gelir artırıcı önlemler ve tasarruf tedbirleriyle ekonomik istikrarın sağlanacağını savundu.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:13KIBRIS
Üstel, siyasilerden yüzde 10 kesinti için ilk imzayı attı!Başbakan Ünal Üstel, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada verdiği hiçbir sözün arkasına saklanmadığını ve verdiği tüm sözleri yerine getirdiğini söyledi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:21KIBRIS
Çavuşoğlu: Çocuk Şenliği, geleceğin öğretmenleri için deneyim sunuyorAtatürk Öğretmen Akademisi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen 19. Çocuk Şenliği bugün başladı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:17KIBRIS
Küçük köyün büyük hikayesi… Mustafa Hacı Ali Yılmazköy Spor Kulübü, AKSA 1. LİG A2 şampiyonu olduSezon boyunca gösterdiği azim, mücadele ve takım ruhuyla büyük bir başarıya imza atan Mustafa Hacıali Yılmazköy Spor Kulübü, şampiyonluğunu ilan ederek taraftarına unutulmaz bir gurur yaşattı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:06FUTBOL
Meclis’te bütçe gerilimi: İncirli'den hükümete "yüzme bilmiyor, boğuluyor" eleştirisiMeclis’te bütçe görüşmeleri sırasında CTP lideri Sıla Usar İncirli hükümeti sert sözlerle eleştirirken, Maliye Bakanı Özdemir Berova ekonomide “tünelin ucunda ışık” gördüklerini söyledi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:04KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.