PROTEİN NEDİR PROTEİN NE İŞE YARAR?
İnsanların sağlıklı bir beslenme için alması gereken 6 besin türü vardır. Bunlar yağlar, proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, mineraller ve su olarak sınıflandırılıyor.

19 Aralık 2018 Çarşamba 16:56
Günlük aktiviteler için yediğimiz besinlerin hemen hemen hepsinden protein ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ancak yoğun spor sonrası vücut yediklerinden yeteri kadar protein alamaz. Eğer spor sonrası vücut yeterli miktarda protein almazsa belirli bir zaman sonra kaslarda yıpranmalar meydana gelebilir. Bu nedenle spor sonrası protein tozu kullanılır.
Kas sistemimizi oluşturan en önemli yapı taşları protein olduğundan protein tozu da bu yönde oldukça destekleyicidir. Protein tozu sadece kaslar için gerekli olan bir şey değilidir.
Proteinler, hücre büyümesini ve gelişmesini sağlar. Protein vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gereklidir.Protein kasları güçlendirir, kansızlığı önler, vücut direncini yüksek tutar. Protein en çok et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda vardır.
İnsanların sağlıklı bir beslenme için alması gereken 6 besin türü vardır. Bunlar yağlar, proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, mineraller ve su olarak sınıflandırılıyor.
PROTEİN HÜCRE BÜYÜMESİNİ SAĞLAR
Proteinler, hücre büyümesini ve gelişmesini sağlar. Protein vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gereklidir. Protein kasları güçlendirir, kansızlığı önler, vücut direncini yüksek tutar.
SAÇ VE TIRNAKLAR İÇİN DE PROTEİN GEREKLİ
Protein en çok et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda vardır. Bunların dışında baklagiller ve kabuklu kuru yemişlerde de protein vardır. Vücudumuz proteinleri büyümek ve ve hasar gören kısımların onarılmasında kullanır. Karaciğerde ayrıştırılan besinlerden proteinler vücudumuzda gerekli yerlere gönderilir. Saçın, tırnakların beslenmesi ve sağlıklı uzaması, biz farketmeden dökülen derimizin yerine yenisinin yapılması için proteinler karaciğerden bu yerlere kan yoluyla ulaştırılır.
BİR YUMURTADA NE KADAR PROTEİN VARDIR?
Dünya sağlık örgütü günlük bir insanın kilosu başına alması gereken protein miktarını 0.45 gram olarak belirliyor. Bu da 65 kilo bir insan için 29 gram protein demek. Bir yumurtada ortalama protein miktarı ortalama 13 gramdır ve en sağlıklı protein kaynaklarından biridir.
VEJETARYENLER İÇİN PROTEİN KAYNAKLARI NELERDİR?
Vejetaryenler için ise protein kaynakları arasında yine kurubaklagiller, soya ürünleri, kuru yemiş, yoğurt, süt, peynir vardır. Tüm yiyecekler içerisinde yumurta en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir.
PEKİ PROTEİN TOZU?
Antreman sonrası enerji kaybı sonrasında oluşan protein açlığı, protein tozu ile giderilebilir. Antrenman sonrası yarım saat içinde protein tozu kullanabilir 30 gramlık tam ölçek tüketebilirsiniz.
80 kilogram üzerinde olanlar ise 40 ila 60 gram kullanabilirler. Daha yüksek dozlarda almanın vücut için hiçbir faydası yoktur.
Antrenman sonrasında ilk 2 saat içerisinde yapılacak en sağlıklı hareket, protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağ içeren bir öğün almaktır.
Vücut uyku esansında da hücre yenilemesi gerçekleştirdiği için uyumadan birkaç saat evvelde protein tozu kullanılabilir. Yatmadan önce saf protein kullanmak hücre yenilemesini hızlandırır ve kas yapımına yardımcı olur.
Protein tozu kontrolsüz bir şekilde tüketildiğinde vücuda çeşitli zararlar vermektedir. protein tozu zararları ise şu şekildedir,
PROTEİN TOZU ZARARLI MIDIR?
Protein tozu bir ilaç olarak görülmemelidir. Ve bir uzman kontrolünden geçmeden asla kullanılmamalıdır.
Kaliteli ürün kullanıldığında (%90 ve üzeri proteinden oluşan) doğrudan bir zarar verdiği görülmemiştir. Tıp kayıtlarında protein tozuyla alakalı kayıtlı vaka bulunmamaktadır.
Günlük dozdan fazlasını kullandığınız sürece vücut bir takım olumsuz belirtiler gösterecektir.
Güney Kıbrıs'ta elektrik, akaryakıt ve gıdada vergi indirimi kararıHükümet, vergi indirimlerinden maaş desteklerine kadar uzanan 200 milyon euroluk sekiz önlem açıkladı.26 Mart 2026 Perşembe 13:55GÜNEY KIBRIS
UIluçay GMB Başkanlığına yeniden adayGazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, düzenlediği basın toplantısında Gazimağusa Belediye Başkanlığı için yeniden aday olacağını açıkladı.26 Mart 2026 Perşembe 13:53GAZİMAĞUSA
En çok işlenen suç: "Sürat", trafikte 378 Sürücü Rapor EdildiPolis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen denetimlerde yüzlerce trafik ihlali tespit edildi.26 Mart 2026 Perşembe 13:47KIBRIS
Arıklı: Altuğra ve Tosunoğlu Meclis'e gelmiyor, Hükümet 27'ye düştü!Erhan Arıklı, şu anda iki milletvekilinin (İzlem Gürçağ Altuğra-Hasan Tosunoğlu) Meclis oturumlarına katılmadığını aktararak, hükümetin 27’ye düştüğünü söyledi.26 Mart 2026 Perşembe 13:46KIBRIS
Erhürman, Girne halkıyla buluştuCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Girne ziyareti kapsamında, Girne Çarşamba Pazarı ve Beycanlar Çarşısı’nı ziyaret etti.26 Mart 2026 Perşembe 13:35GİRNE
Erhürman: Öğrenciler akademik başarı yanında kültür, sanat ve spora da odaklanmalıGirne 23 Nisan İlkokulu öğrencilerinin katıldığı Cumhurbaşkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Cumhurbaşkanlığı Özel Sanat Danışmanı, Piyanist Rüya Taner tarafından gerçekleştirilen “Rüya ile Gerçek” etkinliğine katıldı.26 Mart 2026 Perşembe 13:34KIBRIS
Lefkoşa Çevre Yolu’nda Uyuşturucu Testi: Tır Sürücüsü TutuklandıLefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nda sağ şerit üzerinde duran bir tırın kontrol edilmesi sırasında sürücünün şüpheli hareketleri polisi harekete geçirdi26 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Pazar günü köprü genişletme çalışması yapılacakLefkoşa Türk Belediyesi (LTB), pazar günü Atatürk Öğretmen Akademisi karşısında yaya güvenliğini arttırmak amacıyla köprü genişletme çalışması yapılacağını duyurdu.26 Mart 2026 Perşembe 13:07LEFKOŞA
Meta ve YouTube, 'bağımlılık yapmak'tan suçlu bulundu!Meta ve YouTube, ABD’de genç bir kadını çocukluk döneminde sosyal medya bağımlılığına sürüklediği gerekçesiyle suçlu bulundu.26 Mart 2026 Perşembe 12:10TEKNOLOJİ
Karadeniz’de Türk tankerinde patlama | Bakan Uraloğlu: Kasıtlı olarak hedef alındı, insansız deniz aracı olabilirKaradeniz’de Türk tankerinde patlama | Bakan Uraloğlu: Kasıtlı olarak hedef alındı, insansız deniz aracı olabilir26 Mart 2026 Perşembe 12:08TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.