POLİS UYARDI: KALDIRIMLARDA SCOOTER KULLANIMI YASAK
Polis Genel Müdürlüğü, elektrikli scooter kullanımına ilişkin yaptığı bilgilendirmede kaldırımlarda sürüşün yasak olduğunu hatırlatarak, kurallara aykırı kullanımın hem yayalar hem de sürücüler için ciddi güvenlik riski oluşturduğunu vurguladı.

27 Nisan 2026 Pazartesi 14:39
Polis Genel Müdürlüğü, son günlerde rutin trafik kontrollerine ek olarak yollarda kullanımında artış gözlemlenen elektrikli scooterların denetimi sırasında bazı sürücülerin kuralları bilmediğini tespit ettiklerini açıkladı. Bu nedenle yeniden bilgilendirme yapılması gereği duyulduğu belirtildi.
Açıklamada, elektrikli scooterın; en fazla 30 km/s hızı aşmayan, 351 watt’ın altında, tekerlekli, fren mekanizmasına sahip, kaymayan malzemeden yapılan ayak tahtası ve tutma yeri olan, dikey direksiyon mekanizması içeren, önde beyaz ışık vererek en az 20 metreyi aydınlatabilen farı, arkada kırmızı ışık veren lambası ve reflektörü bulunan, ayrıca 30 metreden duyulabilecek ses çıkarabilen korna veya benzeri ses aleti olan ve ayakta kullanılan elektrikli taşıt olarak yasada tanımlandığı hatırlatıldı.
Akü gücü 351 watt’ın üzerinde olan ve saatte 30 km’den fazla hız yapabilen motobisiklet, motosiklet ve motorlu üç tekerlekli araçların ise motorlu araç sınıfına girdiği, bu araçların kayıt zorunluluğu bulunduğu ve J, H1, H2 veya H sınıfı sürüş ehliyeti ile kullanılmaları gerektiği ifade edildi.
Yasada belirtilen elektrikli scooter tanımına uymayan modellerin trafikte kullanılmasının suç teşkil ettiği vurgulanarak, polis tarafından tespit edilmesi halinde kullanıcılar hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.
26 Ekim 2022 tarihinde Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’nde yapılan değişiklikler kapsamında, elektrikli scooter kullanımına ilişkin kurallar da hatırlatıldı. Buna göre; 18 yaş altı kişiler scooter kullanamayacak, şehirler arası karayollarında ve hız sınırı 50 km/s üzeri olan yollarda kullanım yasak olacak. Bisiklet yolu bulunan yerlerde bu yolların kullanılması zorunlu olacak, bisiklet yolu yoksa güvenliği tehlikeye atmamak şartıyla araç yolunda soldan gidilebilecek.
Ayrıca scooter ile yolcu taşınamayacağı, sırtta taşınabilen eşya dışında yük taşınamayacağı, motorlu araç yolunda yan yana sürüş yapılamayacağı, kaldırımlarda kullanımın yasak olduğu belirtildi. Başka bir araca bağlanarak veya tutunarak sürüş yapılamayacağı, iki elin direksiyonda olması gerektiği ve akrobatik hareketlerin yasak olduğu da kurallar arasında yer aldı.
Açıklamada, piyasada satılan her scooter modelinin trafikte kullanım amacıyla üretilmediğine dikkat çekilerek, kurallara aykırı kullanımın hem sürücüler hem de yayalar ve diğer araç sürücüleri açısından tehlike oluşturduğu ifade edildi.
Polis Genel Müdürlüğü, trafik denetimlerinin devam edeceğini belirterek tüm sürücüleri trafik kurallarına uymaya ve kazaların önlenmesine katkı sağlamaya davet etti.
Bir ilk: Akdeniz'de dev beyaz köpek balığı fotoğraflandıAkdeniz’de hayalet ağları temizlemek için çalışan gönüllü dalgıçlar ilk defa beyaz köpek balığı görüntüledi.11 Haziran 2026 Perşembe 20:02YAŞAM
KTSO Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, “Stratejik İnsan Kaynakları Semineri” düzenlediKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (YBEM), “Stratejik İnsan Kaynakları Semineri” düzenledi.11 Haziran 2026 Perşembe 16:59KIBRIS
Pile’deki arazi satışı suç örgütüyle ilgili soruşturmaya dönüştüKarma köy Pile’de, bir emekli kadının arazi satışıyla ilgili polise yaptığı şikayet, bir suç örgütünün geniş çaplı faaliyetleriyle ilgili polis soruşturmasına dönüştü.11 Haziran 2026 Perşembe 16:26KIBRIS
KTTB’den yetkililere çağrı: Halk sağlığı için plaj ve havuz güvenliği derhâl sağlanmalıKıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), plaj ve havuzlarda güvenliğin sağlanması için yetkilileri göreve çağırdı.11 Haziran 2026 Perşembe 16:23KIBRIS
Merkez Bankası politika faizini sabit tuttuTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37'de sabit tuttu.11 Haziran 2026 Perşembe 16:12PARA BORSA
Harmancı: "Adaylığım başka partilerin kararlarına bağlı değil"Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'a verilen desteğin bir yerel seçim pazarlığının parçası olmadığını vurgulayan Harmancı, o dönemde ortaya koydukları tavrın samimi bir siyasi tercih olduğunu söyledi.11 Haziran 2026 Perşembe 16:07KIBRIS
Zeki Çeler: TDP kendi kimliğiyle seçime girecek, hedef ülkeyi yönetmektirÇeler, TDP’nin seçim hazırlıklarını sürdürdüğünü, genel seçimlere kendi adayları ve kendi amblemiyle gireceğini belirterek, hedeflerinin ülkenin yönetiminde söz sahibi olmak olduğunu söyledi.11 Haziran 2026 Perşembe 12:39KIBRIS
CHP'de Parti Meclisi toplantısı öncesi Özgür Özel ekibinden 28 istifa, tüzüğe göre kurultay şart!Toplantıya iki saat kala, Özgür Özel'e destek veren 28 üye, olağanüstü kurultayı zorlamak için Parti Meclisi üyeliğinden istifa etti.11 Haziran 2026 Perşembe 12:17TÜRKİYE
Larnaka’da 3 kilo kokain ele geçirildiLarnaka’da 3 kilo kokain ele geçirildi.11 Haziran 2026 Perşembe 10:59GÜNEY KIBRIS
Girne Turizm Liman kavşağındaki trafik ışıklarında arızaPolis, Girne Turizm Liman kavşağındaki trafik ışıklarının arıza nedeniyle devre dışı kaldığını belirterek, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.11 Haziran 2026 Perşembe 10:45GİRNE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.