PADİŞAHLARIN GİYSİLERİ ASLINA UYGUN HAZIRLANIYOR
Konya Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerleri tarafından, 36 Osmanlı padişahı ile son halife Abdülmecit Efendi'nin kıyafetleri aslına uygun dikilip sergilenecek.

22 Ocak 2019 Salı 15:05
Fatih Sultan Mehmet'ten Kanuni’ye Osman Gazi’den Yavuz Sultan Selim'e kadar Osmanlı İmparatorluğu'nu hüküm sürdüğü dönem boyunca yöneten 36 padişahın giysileri, Konya Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerleri tarafından aslına uygun olarak yeniden hazırlanarak Konya Büyükşehir Belediyesi Kalehan Ecdat Bahçesi'nde sergilenecek.
Kursiyerler tarafından hazırlanmaya başlanan nadide koleksiyonun ilk örnekleri, Fatih Sultan Mehmet ve Sultan 2'nci Abdülhamid Han'ın giysileri oldu.
Osmanlı kumaş sanatının en zengin örnekleri arasında yer alan padişah elbiseleri, uzun araştırmalar sonrasında aslına uygun olarak yeniden dikilmeye başlandı. 36 padişah ile son halife Abdülmecit Efendi'nin kıyafetleri, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutluhan Taş'ın silikondan yaptığı padişah heykelleri üzerinde sergilenecek.

Enstitü Müdürü Emel Tosun Akmeşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel kültürü yansıtmak amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Bu çalışmalardan birinin de padişah kıyafetleri olduğunu belirten Akmeşe, "SÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde Mutluhan Taş hocamız heykeller yapıyor. Bu fikir tamamen ondan çıktı." dedi.
Akmeşe, proje önerisi karşısında çok heyecanlandıklarını ve kısa sürede çalışmalara başladıklarını anlattı.
Çalışmaların yoğun biçimde devam ettiğini aktaran Akmeşe, "Fatih Sultan Mehmet ve Sultan 2. Abdülhamid'in kıyafetlerini tamamladık. Şu anda da Kanuni Sultan Süleyman ile Yavuz Sultan Selim'in giysileri yapım aşamasında. Tamamı bittiğinde sergiye sunulacak." diye konuştu.
Topkapı Müzesi'ndeki eserler araştırılıyor
Kıyafetlerin nasıl orataya çıkarıldığına ilişkin bilgi veren Akmeşe, şöyle devam etti:
"Enstitümüzde bulunan araştırma bölümünde, kıyafetlerin en ince detayına kadar tarihsel boyutu araştırılıyor. Ardından bulgular tasarım bölümüne gönderilerek kıyafetlerin çizimleri yapılıyor. Atölyemizde de üretimleri yapılıyor. Araştırma aşamamız çok uzun sürdü. Özellikle Topkapı Müzesi'ndeki eserleri araştırıp tezlere kadar iniyoruz. Şu anda kumaş temini aşamasındayız. Konya'da bu kumaşları bulamıyoruz. Gerekirse dokutuyoruz. Bu aşamanın ardından dikim aşaması da ortalama bir ay sürede tamamlanıyor."

Akmeşe, çalışma neticesinde ortaya çıkarılacak koleksiyonun zor fakat zevkli bir uğraş olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Padişah giysilerinin yapımı kursiyerlerin kendini geliştirmesi bakımından çok önemli. Aksesuar, kumaş, giysideki detaylar ve o dönemin dikiş tekniklerini giysiler üzerine yansıtmak zorundayız. O yüzden bir yandan da kendimizi geliştirmiş oluyoruz. Bazı padişahların giysileri aslına uygun olarak daha önceden dikilmiş fakat tüm Osmanlı padişahlarının kıyafetlerini ilk olarak biz dikmeyi hedefledik. Ağır ilerleyen bir proje fakat sonucun güzel olacağını tahmin ediyoruz."
60 kişilik ekip çalışıyor
Araştırma bölümü, tasarım ve üretim atölyesindeki personelin güzel bir ekip çalışması gerçekleştirdiğini vurgulayan Akmeşe, şunları kaydetti:
"Olgunlaşma enstitülerinin amaçlarından biri de geçmişin araştırılıp geleceğe ışık tutulmasıdır. Buradaki yemek bölümünü çıkardığımız zaman neredeyse tüm enstitü bu işle meşgul. Yaklaşık 60 kişilik bir ekiple padişah kıyafetlerini hazırlıyoruz. Gayemiz, gelecek kuşaklara yemek kültürümüzden tutun giyim kuşama kadar her şeyi günümüzde yaşatıp anlatmak ve ecdadımızı tanıtmak üzerinedir. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz."
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyorTeminat gereksinimlerinin artırılması ve Trump'ın Federal Rezerv adayıyla ilgili politikaların beklenmesi nedeniyle altın fiyatlarında büyük bir zorunlu satış dalgası yaşandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:00PARA BORSA
Yalancı bahar geliyor...Hava hafta boyunca parçalı bulutlu, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkacak02 Şubat 2026 Pazartesi 15:58HAVA DURUMU
Sıla Usar İncirli: 26 Nisan için erken seçim önerisi sunacağızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te yaptığı konuşmada hükümeti “devlete itibar suikastı” yapmakla suçlayarak, yaşanan çöküş ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa ve 26 Nisan için erken seçim çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:56KIBRIS
Ünal Üstel: Yargı reformu için Mayıs’ta referandumu işaret ettiBaşbakan Ünal Üstel, 1925–1926 yıllarından kalan yasaların güncellenmesi amacıyla yürütülen yargı reformu kapsamında, Mayıs ayının ilk haftasında referanduma gidileceğini açıkladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:55KIBRIS
Juju yeniden mahkemedeUBP Gine Kadın Kolları eski Başkanı Fatoş Ünal Juju, sahte diploma soruşturması kapsamında yeniden mahkemeye çıkarıldı02 Şubat 2026 Pazartesi 15:54KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.