ÖZYİĞİT:”KİMSE BİZİM EĞİTİM İLKELERİMİZİ SINAMAYA KALKMASIN”
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, bugün katıldığı bir programda Bakanlığın çalışmaları ile gündemdeki konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

06 Kasım 2018 Salı 13:25
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, çocukları ve gençleri en iyi şekilde yetiştirip, topraklara ve ülkeye hep birlikte sahip çıkarak toplumun dünyada hak ettiği yeri almasını sağlamak istediklerini, bunun için de bilimsel, demokratik ve laik eğitimin vazgeçilmezleri olduğunu kaydetti.
Bazı çevrelerin 10 Kasım anma törenleri üzerinden gündem yaratmaya çalıştıklarına dikkat çeken Özyiğit, “İlk günden beri vurguladığımız gibi, Atatürk’ün bizlere mirası olan bilimsel, demokratik ve laik eğitim anlayışından kesinlikle taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, bugün katıldığı bir programda Bakanlığın çalışmaları ile gündemdeki konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 80.yıl dönümünün cumartesi gününe denk geldiğini, kendilerinin de bu güne verdikleri değer doğrultusunda bu önemli günün okullarda etkin ve katılımlı bir şekilde anılması için okul törenlerinin cuma gün yapılmasını kararlaştırdıklarını belirten Özyiğit, bu kararın cumartesi günü yapılacak anma etkinliklere engel teşkil etmediği gibi, dileyen, isteyen okul yönetimlerinin buna ek olarak cumartesi günü de etkinlikler organize edebileceğini kaydetti.
Sendikalarla yapılan istişareler sonucunda belirlenen akademik takvimde de zaten 10 Kasım’ın Anma Haftası olarak ilan edildiğini belirten Özyiğit, “Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı” çerçevesinde 10 Kasım Cumartesi günü anma etkinlikleri olduğunu, etkinliğe de Başkent Lefkoşa başta olmak üzere ilçe merkezlerindeki tüm okullarının temsilcilerinin katılacağını kaydetti.
Bu tür uygulamaların benzerinin geçmişte de olduğunu anımsatarak, geçmişte bu kararlara ses çıkarmayanların bugün bu karara eleştiri getirmelerinin manidar olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Kaldı ki Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının Atatürk ilke ve inkılaplarına yönelik tutumu ve bugüne kadarki duruşu açık ve nettir. Bu konunun tartışılması söz konusu bile olamaz. Belli ki birileri Atatürk'ün ölüm yıldönümünü bile suistimal edecek kadar kendinden geçmiş. Ama kimse bizlerin bilimsel, demokratik, laik eğitim ilkelerimizi sınamaya kalkmasın” dedi.
Özyiğit, eğitimin, bilimsel, demokratik ve laiklik çerçevesinde bir devlet politikası haline getirme amaçlı çalışmalarının kararlılıkla süreceğini vurguladı.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, ‘Türkiye’den gelen öğretmenlerin ödemeleri yerel kaynaklardan yapılıyor’ iddiasının kesinlikle doğru olmadığını da söyledi.
Geçmişte Türkiye ile imzalanan kültür anlaşması çerçevesinde sıkıntı çekilen mesleki alanlarda öğretmenlerin geldiğini belirten Özyiğit, şu anda ülkede bu çerçevede büyük çoğunluğu geçmiş yıllarda gelen 121 öğretmenin bulunduğunu kaydetti. Kendi dönemlerinde gelen kişilerin çoğunluğunun burada olmayan alanlardan olduğunu belirten Özyiğit, örneğin kadrosu alınamadığı için ilkokullar için rehber öğretmen açığının bu şekilde kapatıldığını ifade etti.
Buradaki sıkıntının ‘norm kadro’ denilen ve her yıl kamuya istihdam edilen kişi sayısından kaynaklandığını, bu yıl 180 öğretmen açığı olmasına rağmen yaklaşık 50 öğretmenin yetkisinin alınamadığını belirten Özyiğit, “Devletin önceliği eğitim ve sağlıkta olmalıdır. Yatırımlar öncelikle bu alanlarda olmalı, belki de eğitim ve sağlık bu çerçevede norm kadrodan çıkarılmalıdır” ifadesini kullandı.
Özyiğit, istihdamda önceliklerinin KKTC vatandaşlarının olduğunu, Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne ilk kez bu yıl KKTC vatandaşı ilahiyat mezunlarının görevlendirildiğini kaydetti.
Konuşmasında din kitapları konusuna da değinen Özyiğit, din kitaplarının 2016 yılından önce Türkiye’den geldiğini, 2016 yılında ise ‘Temel Eğitim Programı Geliştirme Projesi’ kapsamında kitabın buradaki akademisyenler tarafından hazırlandığını, söz konusu kitabın 3 yıldır kullanıldığını kaydetti.
Bir süre önce oluşturulan komisyonun din kitapları dahil tüm kitapları incelemeye başladığını, basında çıkan konu dışında başka unsurların da pedagojik açıdan sıkıntı yaratabileceğinin tespit edildiğini belirten Özyiğit, 4, 5, 6 ve 7. sınıf din kitaplarının bu çerçevede yeniden düzenleneceğini söyledi.
Bakan Özyiğit yeni eğitim yılı başında söz verdikleri gibi din derslerini ortaokullarda seçmeli yaptıklarını da anımsattı.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.