ÖZYİĞİT: “YÖNETMEK İÇİN SAHİP OLMAK GEREK”
Özyiğit: “Suyu yönetecek mühendis ve organizasyon yeteneğimiz mevcuttur”

27 Ekim 2015 Salı 14:02
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, toplum olarak suyu yönetecek mühendis ve organizasyon yeteneğimizin mevcut olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) suyun kendi yetiştirdiğimiz kişiler tarafından yönetilmesi yönünde üstlenmiş olduğu misyona destek belirtti.
TDP Çevre ve Doğal Kaynaklar Teknik Komitesi su konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Su Komitesi Başkanı Bektaş Göze ile üyeler Mustafa Sıdal, Nevzat Öznel ve Tünay Bengüsü’nun katılımı ile gerçekleştirilen genişletilmiş TDP Parti Meclisi (PM) toplantısında, Su Kurumu’nun işlevi ve yasal mevzuatı hakkında bilgiler aktarıldı, katılımcıların sorularına yanıtlar verildi.
KTMMOB Başkanı, Türkiye’den gelecek olan suyun gündem olduğu günden itibaren yaşanan gelişmeleri ve sürecin nasıl ilerlediğini anlattığı konuşmasında, Geçitköy’den çıkacak suyun arıtmaya verileceğini, oradan da belediyelerin su depolarına aktarılacağını, bu işlemlerin oluşturulacak Su Kurumu denetiminde yapılacağını kaydetti.
Su konusunda sürekli hizmet içi eğitimler yapıldığını ve eğitimli kişilerle suyun yönetilebileceğine inanç belirten KTMMOB Başkanı, suyun yönetilmesi konusunda tereddütlerinin olmadığını ifade etti. Su Kurumu’nun KKTC’deki su ticaretini kar amacı gütmeden, ancak kendi amortismanlarını da gözeterek belediyelerin su depolarına aktaracağını kaydeden KTMMOB Başkanı Hüdaoğlu, “Su Yönetim Planı’nda ana hedef kesintisiz su vermektir” dedi.
Cemal Özyiğit
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, birçok konuda aynı yolu yürüdükleri KTMMOB yöneticilerine su kurumu hakkında vermiş oldukları teknik bilgiden dolayı teşekkür etti.
Özyiğit arzu edilenin, suyun yönetiminin devletin içi boşaltılmamış yetişmiş teknik elemanlarının olduğu, işleyen bir mekanizması olan Su Dairesi tarafından yapılması olduğunu söyledi.
Özyiğit, “Yıllarca kötü yönetimler sayesinde yeterli işlev kabiliyetini kaybeden dairenin durumunun CTP/BG-UBP Hükümeti tarafından da kabullenildiğini ve düzeltilmesi için bir çapa sarf edilmediğini görmekten üzüntü duymaktayız dedi.
TDP olarak su kurumuna bakışlarının, özelleştirmeden önceki adım değil, özelleştirmenin önüne geçecek bir organizasyon olması gerektiği yönünde olduğunu belirten Özyiğit, bu nedenle Su Kurumu’nun işleyişi ve organizasyon şeması ile topluma güven veren özerk bir kurum olmak zorunda olduğunu vurguladı.
Oluşturulacak olan kurumun şeffaf, hesap verebilir, toplum sağlığını önemseyen, çevreye duyarlı bir anlayışa sahip olacağını kuruluş yasası ile topluma hissettirmesi gerektiğini’ söyleyen Özyiğit, bağımsız denetçiler tarafından suyun kalitesi, kurumun bütçesi gibi unsurların denetiminin yapılabilmesinin önemine değindi.
“Yönetmek için sahip olmak gerek”
Suyu yönetmeye talip olan Su Kurumu’nun öncelikle suya ve yöneteceği tesislere sahip olması gerektiğini, bunun da suyun TC’den ücret karşılığı satın alınması ve tesislerin ücretinin uygun bir ödeme programı ile yapılması kaydı ile gerçekleşebileceğini söyleyen Özyiğit ‘yönetmeye talip olmak için sahip de olmak gerektiğini’ söyledi.
Su kurumun işleyişini sürdürebilmesi için belediyelere satacağı suyun tahsilatının devlet tarafından garanti edilmesi gerektiğine değinen Özyiğit, batırılacak bir kuruma daha toplumun tahammülünün kalmadığını söyledi. Özyiğit, suyu TC’den satın alacak, belediyelerin deposuna taşıyacak ve belediyelerden suyun tahsilatını düzgün ve gününde yapacak bir kuruma ihtiyacımızın var olduğunu, bunun için gerekli mekanizmanın devlet tarafından oluşturulması gerektiğinin hayati önemi olduğunu söyledi.
Suyun yarısının Güzelyurt bölgesine sulama suyu olarak verileceğinin bilindiğini, aküflerden çekimin azaltılacağını ve bunun aküferin uzun zaman içerisinde kendisini toparlaması için önemli olduğunu söyleyen Özyiğit, verilecek olan suyun üreticiye ek külfet değil, daha kaliteli su ile üretim imkanı tanıması için iyi planlanması gerektiğini ve bunun takipçisi olacaklarını söyledi.
Özyiğit sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Su Kurumu ile suyu yönetmeliyiz, iyi de yönetmeliyiz ki, su birilerinin dediği gibi bağımlılığa değil, adanın refahına ve barışa hizmet etsin. Bu konudaki hassasiyet ve düşüncelerimizin KTMMOB ile örtüştüğünü görmekten mutluluk duymaktayız.”
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.