ÖZYİĞİT: “ULUSLARARASI HUKUKUN İÇİNE GİRMENİN TEK YOLU ÇÖZÜMDÜR”

05 Eylül 2015 Cumartesi 18:42
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin mutlaka uluslar arası hukuk içerisine girmesi gerektiğini, bunun tek yolunun da Kıbrıs’ta çözüme ulaşmak ve Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını koruyarak adada dengeli yeni bir düzeni inşa etmek olduğunu vurguladı.
Uluslar arası hukuk dışında bırakılan Kıbrıslı Türklerin yıllarca çeşitli konularda ciddi mağduriyet yaşadıklarını, günümüzde de halen bunun sıkıntı ve zorluklarını çekmekte olduklarını belirten Özyiğit, “Uluslararası hukukun içine girmenin tek yolu vardır, o da çözümdür. Çözümün şekli de 11 Şubat ortak metninde belirtildiği gibi, iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federasyondur” dedi.
Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeniden başlayan müzakere sürecinde de toplumların hak ve çıkarlarını koruyacak dengeli bir çözüm arayışında olunduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Müzakereler olumlu bir rotada gitmektedir. Ancak öyle anlaşılıyor ki, bu olumlu gidişat bile birilerini fazlasıyla rahatsız etmektedir. Çıkardıkları yaygara, yalan-yanlış beyanatlar ve olmayan şeyleri olmuş gibi göstermeleri de bunun en açık göstergesidir” dedi.
Özellikle mülkiyet konusunda çeşitli spekülasyonlar ve gerçek olmayan söylemlerle havanın bilinçli olarak bulanıklaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Özyiğit, mülkiyette daha kriterler bile konuşulmazken, bunun üzerinden hayali senaryolar üretilerek, korku salınmaya çalışıldığını, ancak yağma-talan-vurgun düzeninden nemalanan bu anlayışların prim yapmayacağını vurguladı.
Samimi eleştirilere saygı duymakla birlikte, çözümsüzlükten beslenen ve statükonun devamı için uğraşan kesimlere halkın asla prim vermemesi gerektiğini kaydeden Özyiğit, “Toplumun aydınlık geleceği her şeyden daha önemlidir. Adil ve kalıcı bir çözüm tüm Kıbrıslıların yararına olacaktır. Çözüme giden yola köstek değil, destek olmak herkesin görev ve sorumluluğu olmalıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da belirttiği gibi, mülkiyette henüz kriterlerin görüşülmediğini, yalnızca kategoriler üzerinde uzlaşı olduğunu anımsatan Özyiğit, bireyin mülkiyet hakkının yanısıra, 41 yıldır o mülkü kullanan kişilere de haklar verildiğine dikkat çekti ve “Bunlar kriterlerle çözüme kavuşturulacak, ancak şu an kriterler konuşulmuş değildir. Hal böyle iken insanlarımıza siyasi çıkar ve çeşitli menfaatler uğruna yalan-yanlış bilgiler vermek ne doğrudur, ne de ahlakidir” dedi.
“Karşılıklı saygı…”
Varılacak çözümde Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak kadar, diğer toplumun haklarını da gözeterek adil bir çözüme ulaşmanın önemli olduğunu, ancak bunun kendi haklarımızı korumayacağız anlamına gelmediğini belirten Özyiğit, “Rum tarafı Yönetim ve Güç Paylaşımı, Türk tarafı ise toprak konusunda bazı açılımlar yapmak zorundadır. Önemli olan samimi olmak ve karşılıklı haklara saygı göstermektir. Bu doğrultudaki yaklaşımlar çözüm iradesiyle birleşirse, çözüme ulaşmak çok daha kolay olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Büyük görev…”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, içinde bulunulan süreçte, hem liderleri çözüm yönünde daha fazla teşvik etmek, hem de çözüm karşıtlarının ortalığı bulandırmaya yönelik çıkışlarına yönelik çözüm ve barış güçlerine büyük görev düştüğünü vurguladı.
Her iki taraftaki çözüm ve barış güçlerinin işbirliği ve güçbirliğini artırarak, adil ve kalıcı bir federal çözümün sağlanmasına yönelik çok daha fazla emek ve efor göstermesi ve mücadeleyi kararlılıkla yükseltmesi gerektiğini kaydeden Özyiğit, çözüme giden süreçte bunun olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.
TDP olarak bu yönde bazı adımlar attıklarını, AKEL ile kurdukları ortak komitenin çalışmalarını sürdürdüğünü, DISY ile de önümüzdeki günlerde iki toplumlu ortak etkinlikler planladıklarını aktaran Özyiğit, TDP Gençlik Örgütü’nün de gerek EDON, gerekse de NEDISY ile çeşitli çalışmalar içinde olduğunu ifade etti.
Candan’dan Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta bölgesel istikrar, iş birliği ve barış vurgusuCumhuriyet Meclisi’ni temsilen Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Genel Kurulu’na katılan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Armağan Candan, Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta bölgesel istikrar, iş birliği ve barışın önemine vurgu yaptı.24 Haziran 2026 Çarşamba 18:50KIBRIS
Erdoğan: NATO zirvesinde Trump ile baş başa görüşme olacakTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Trump ile NATO zirvesinde baş başa görüşme büyük ihtimalle olacak." dedi. İki lider 7-8 Temmuz'da Ankara'da gerçekleştirilecek NATO zirvesinde bir araya gelecek.24 Haziran 2026 Çarşamba 18:48TÜRKİYE
Gazimağusa Belediyesi, son beş yılda 600’ü aşkın hayvanı kısırlaştırdıGazimağusa Belediyesi, son beş yılda 600’ü aşkın köpeği kısırlaştırdı, aynı süreçte 400 köpek rehabilitasyon sürecinden geçirildi ve 350 köpeğin de tedavisi yapıldı.24 Haziran 2026 Çarşamba 18:45KIBRIS
Tabipler Birliği: Uzmanlık eğitimi toplum yararını esas alacak şekilde düzenlenmeliTabipler Birliği, uzmanlık eğitiminin bilimsel, şeffaf ve bağımsız bir yapıda yürütülmesi gerektiğini belirterek, mevcut düzenlemelere karşı çıktı. Birlik, güçlü bir denetim mekanizması ve bağımsız kurul çağrısında bulundu.24 Haziran 2026 Çarşamba 17:54KIBRIS
Köpeğine işkence etti, tutuklandı!Gazimağusa’da köpeğine zincir parçasıyla vurarak işkence ettiği tespit edilen şahıs tutuklandı.24 Haziran 2026 Çarşamba 17:05GİRNE
KTAMS, Hukuk Dairesi’nde grev ve eylem uyarısı yaptıKıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), yetkilileri, Hukuk Dairesi’ndeki sorunlara ivedilikle çözüm üretmeye çağırdı, aksi takdirde her türlü yasal grev ve eylem hakkını kullanacaklarını bildirdi.24 Haziran 2026 Çarşamba 17:02KIBRIS
Hayvancılar Birliği’nden Tarım Bakanlığı’na Tepki: “Sorunlardan Kaçıyorlar”Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adil Onalt, Gönyeli Polis Karakolu önünde düzenlediği basın açıklamasında Tarım Bakanlığı’nı eleştirerek, sektörün sorunlarına karşı duyarsız kalındığını savundu.24 Haziran 2026 Çarşamba 16:52KIBRIS
Redif Ekinci: Bu hükümet süt beyazdır dese, toplum o sütte bir şey ararEkinci, kişisel verilerin korunmasının devletin temel sorumluluklarından biri olduğunu belirterek, adres, sağlık ve kimlik bilgilerinin sızmasının bireylerin güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini ifade etti.24 Haziran 2026 Çarşamba 16:40KIBRIS
YSK, "karma oyda" değişiklik hazırlığı olmadığını açıkladıYüksek Seçim Kurulu (YSK), “karma oy” sisteminin değiştirilmesi, kolaylaştırılması veya sadeleştirilmesi yönünde hazırlık yapmadığını, bir öneri veya tavsiye sunmadığını duyurdu.24 Haziran 2026 Çarşamba 16:29KIBRIS
Hava sıcaklığı 38 dereceye kadar yükselecekMeteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının 38 dereceye kadar yükseleceğini duyurdu.24 Haziran 2026 Çarşamba 16:02HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.