ÖZTÜRKLER: TDT ZİRVESİ, KKTC’NİN DİPLOMATİK GÜCÜNÜ GÖSTERDİ
Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Kıbrıs Postası’nda yayınlanan Sabah Postası programına katılarak Gökhan Altıner’in sorularını yanıtladı.

07 Ekim 2025 Salı 11:44
Programda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 12. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılımını önemli bir diplomatik başarı olarak nitelendiren Öztürkler, bu görüşmenin KKTC’nin uluslararası görünürlüğü açısından değerli olduğunu belirtti.
Ziya Öztürkler, Türk Devletleri Teşkilatı ile kurulan ilişkilerin KKTC’nin Türk dünyasıyla entegrasyonunu pekiştirdiğini belirterek, bu sürecin ülkeyi diplomatik açıdan daha güçlü bir konuma taşıdığını ifade etti.
Güney Kıbrıs’ın son dönemdeki proaktif ve provokatif söylemlerine sert tepki gösteren Öztürkler, bu tür girişimlerin barışa hizmet etmediğini ve Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.
Öztürkler, Rum tarafının 1 Ekim’de düzenlediği törende komandoların attığı sloganlar ile F-16 savaş uçaklarının gerçekleştirdiği uçuşları, bölgedeki gerilimi tırmandıran adımlar olarak değerlendirdi.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sistematik bir kuşatma altına alınmaya çalışıldığını belirten Öztürkler, teslimiyetçi tutumuyla Hristodulidis hükümetinin bu sürece çanak tuttuğunu ifade etti.
Öztürkler, dün Büyükelçi Ali Murat Başçeri’nin de vurguladığı gibi, bu girişimlere karşı hem diplomatik masada hem de sahada tüm seçeneklerin kararlılıkla devreye sokulacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Öztürkler, sürecin demokratik olgunlukla ilerlediğini ve halkın iradesinin sandığa yansıyacağını söyledi.
Öztürkler, bu seçimlerin yalnızca bir lider belirleme süreci değil, aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının geleceğine dair stratejik bir yön tayini olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda, iki devletli çözüm modeline ve Ersin Tatar’a olan desteğini yineleyen Öztürkler, federasyon temelinde yürütülen müzakerelerin Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle defalarca sonuçsuz kaldığını hatırlattı.
Başkan Öztürkler, Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi’nin gündeminde bulunan “Kıbrıs Sorununa İki Devletli Çözüm Konusunda Karar Önerisi”nin ikinci görüşmesinin tamamlandığını ve üçüncü görüşmenin bir sonraki toplantıda yapılacağını açıkladı.
Uluslararası gelişmelere de değinen Öztürkler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze için sunduğu önerinin Hamas tarafından olumlu karşılanmasının dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Bölgedeki barış çabalarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Öztürkler, bu süreçte insani diplomasinin ön plana çıkması gerektiğinin altını çizdi.
'1976 Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı' onaylanarak Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi, “1976 Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı onaylayarak Genel Kurul’a sevk etti.11 Şubat 2026 Çarşamba 20:59KIBRIS
İki sene sonra Ankara'da kritik görüşme: Erdoğan, 'Ege ve Doğu Akdeniz' dedi; Miçotakis'ten 'aynı mahallenin sakinleriyiz' mesajıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında önemli mesajlar verdi.11 Şubat 2026 Çarşamba 19:55TÜRKİYE
Sakarya Belediye Başkanı Alemdar "DAÜ Mezunu değil" tartışması!Alemdar’ın DAÜ Mezuniyeti Tartışma Konusu Oldu11 Şubat 2026 Çarşamba 19:46KIBRIS
Rum Yüksek Mahkemesi 11 aydır tutuklu olan Kürt kökenli Türkiye vatandaşını serbest bıraktıTutukluluğunun hukuken müsamaha gösterilemeyecek ölçüde uzadığı ve yakın zamanda sınır dışı edilmesine ilişkin gerçekçi bir perspektif bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar verdi.11 Şubat 2026 Çarşamba 19:44GÜNEY KIBRIS
Bay-Sen’den eylem ve grev uyarısı…Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), Toplu İş Sözleşmesi, ek mesai ödemeleri, eksik İhtiyat Sandığı yatırımları konusunda gerekli adımların atılmaması ve BRTK Yasası konusundaki çalışmaların hızlandırılmaması halinde eylemlilik11 Şubat 2026 Çarşamba 19:37KIBRIS
Erdoğan'dan 'Ege ve Doğu Akdeniz' mesajı: Çetrefil ama çözümsüz değilTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ortak basın toplantısında konuşuyor.11 Şubat 2026 Çarşamba 18:57KIBRIS
CTP'den Ünal Üstel hükümetine "güvensizlik önergesi" hazırlığıCTP'den Ünal Üstel hükümetine "güvensizlik önergesi" hazırlığı yapıldığı açıklandı.11 Şubat 2026 Çarşamba 15:44KIBRIS
Lefkoşa Türk Belediyesi'nin çam kese böceğiyle mücadelesi sonuç verdi: Şikâyetler 9’a düştüLefkoşa Türk Belediyesi’nin biyolojik yöntemlerle yürüttüğü mücadele kapsamında çam kese böceği şikâyet sayısı iki yılda 389’dan 9’a geriledi. Belediye, 2025 ve 2026’da toplam 2 bin 800 çam ağacının ilaçlandığını açıkladı.11 Şubat 2026 Çarşamba 12:41LEFKOŞA
Greve BOYKOT ekleniyor... Pepsi ürünleri boykot ediliyor...Sendikalardan Ektam'a tepki: KTAMS'dan Ektam ürünlerine boykot çağrısı11 Şubat 2026 Çarşamba 10:56KIBRIS
Erdoğan, "aflarını isteyen" iki bakanı görevden aldı: Akın Gürlek Adalet Bakanı, Mustafa Çiftçi İçişleri Bakanı olduErdoğan, bir süredir kabinede beklenen değişikliği gerçekleştirerek, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yerine İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek'i, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yerine Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi'yi atadı11 Şubat 2026 Çarşamba 10:00TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.