ÖZTÜRKLER: RUMLAR MİLLİ GELİRİNİ REFAH YERİNE SİLAHA HARCIYOR
Cumhurbaşkan Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Rum lider Hristodulidis’in yaptığı silahlanma anlaşmalarının adayı tehlikeli bir noktaya sürüklediğini ve Rum tarafının milli gelirini refah yerine silaha harcadığını ifade etti.

14 Mayıs 2026 Perşembe 14:30
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu eski Devlet Bakanı ile Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Cemil Çiçek’i kabul etti.
Meclis’ten verilen bilgiye göre, Öztürkler kabulde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi'nin Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli bir armağanı olduğunu belirterek, bu yapının devlet ciddiyeti ve yasama faaliyetleri açısından büyük değer taşıdığını söyledi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC’nin gelişimini engellemeye yönelik adımlar attığını ifade eden Öztürkler, özellikle Rum lider Hristodulidis’in yaptığı silahlanma anlaşmalarının adayı tehlikeli bir noktaya sürüklediğini söyledi.
Fransa ve İsrail’le yapılan askeri iş birliklerinin bölge barışına zarar verdiğini belirten Öztürkler, Rum tarafının dış güçlere bağımlı bir politika izlediğini ve milli gelirini refah yerine silaha harcadığını kaydetti.
Öztürkler, KKTC’nin en büyük güvencesinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığının Kıbrıs Türk halkı için hayati önem taşıdığını ifade etti.
Son dönemde adaya gelen F-16 savaş uçakları ve hava savunma sistemlerinin güvenlik açısından anlamlı olduğunu dile getiren Öztürkler, bu çerçevede Anavatan Türkiye’ye şükranlarını sundu.
Kıbrıs Türk halkının egemenliğine ve devletine sahip çıkmaya devam edeceğini söyleyen Öztürkler, 1960’lı ve 1970’li yıllarda verilen mücadeleyi hatırlatarak, Mehmetçik ve Mücahit’in fedakarlıklarının unutulmaması gerektiğini belirtti.
Cemil Çiçek’in geçmişte KKTC’ye önemli hizmetlerde bulunduğunu ifade eden Öztürkler, asrın su projesi başta olmak üzere çeşitli görev dönemlerinde Kıbrıs’a yaptığı katkıların halk tarafından takdir edildiğini söyledi.
Öztürkler, Çiçek’e teşekkür ederek, onu her zaman KKTC’de görmekten memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
-Çiçek
Cemil Çiçek de konuşmasında, uzun yıllar Türkiye–KKTC ilişkilerinin koordinasyonundan sorumlu olduğunu hatırlatarak, Ada ile güçlü bağları olduğunu söyledi.
Siyasi hayatının önemli bir bölümünün KKTC ile iç içe geçtiğini belirten Çiçek, “Ben Yozgatlıyım ama ikinci memleketimi Kuzey Kıbrıs olarak kabul ederim.” dedi. Görevde olduğu dönemlerde KKTC’ye yönelik birçok hizmetin hayata geçirilmesi için çalıştıklarını ifade eden Çiçek, bugün bu çalışmaların meyvelerinin görüldüğünü söyledi.
Türkiye’den Anamur üzerinden deniz altından su getirilmesini sağlayan ve “asrın projesi” olarak nitelendirilen su temin hattının önemine değinen Çiçek, projenin hayata geçirilmesinde merhum Başbakan İrsen Küçük ile birlikte imza attıklarını hatırlattı. Çiçek, bu projenin Kıbrıs’ın geleceği açısından stratejik bir adım olduğunu vurguladı.
Çiçek, açıklamasının sonunda tüm Kuzey Kıbrıslı vatandaşlara selam, esenlik ve kolaylık dileklerini iletti.
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi gezildi ve anı fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.
Trafik denetimlerinde 354 sürücüye yasal işlemPolis ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği trafik denetimlerinde 2 bin 397 araç sürücüsü kontrol edildi. Çeşitli trafik suçlarından 354 sürücü rapor edilirken, 13 araç trafikten men edildi, 1 sürücü tutuklandı.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:43KIBRIS
Blade 3x3 Heyecanı BaşlıyorKKTC Basketbol Federasyonu, Metgin ve EVYAP iş birliğinde düzenlenecek olan Blade 3x3 Streetball Turnuvası öncesinde basın toplantısı gerçekleştirecek.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:29BASKETBOL
Filo Jet faciasında 7’nci gün: 16 kayıp için 554 metrede arama sürüyorGirne açıklarında yaşanan Filo Jet faciasında 7’nci güne girildi. Can kaybı 12’ye yükselirken kayıp 16 kişi için 554 metre derinlikteki enkazda robotik arama çalışmaları sürüyor.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:24KIBRIS
İçişleri Bakanlığı duyurdu: Müzik yasağı uzatıldıİçişleri Bakanlığına bağlı Lefkoşa MerkeGirne açıklarında meydana gelen elim deniz kazası nedeniyle uygulanan müzik yayını ve eğlence yasağının 9 Eylül 2026 Çarşamba günü saat 00.00’a kadar uzatıldığını duyurdu.04 Eylül 2026 Cuma 21:55KIBRIS
TCG Alemdar ile TCG Işın, 550 metre derinlikte robotik dalış ve taramalarını sürdürüyorKurtarma gemisi olarak görev yapan TCG Işın ve TCG Alemdar, batan "Filo Jet" isimli yolcu gemisindeki kayıp 18 kişiye ulaşılması ve kara kutunun çıkarılması için 550 metre derinlikte robotik dalış ve taramalarını sürdürüyor.04 Eylül 2026 Cuma 12:20KIBRIS
2 naaşa daha ulaşıldı, ölü sayısı 12Başbakan Ünal Üstel, Girne açıklarında meydana gelen gemi faciasının ardından yürütülen arama çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. 04 Eylül 2026 Cuma 11:52KIBRIS
Çeler: Ankette TDP 3. Parti, YDP ile at başıyızTDP Genel Başkanı Zeki Çeler katıldığı TV programında 2-3 ay öne anket yaptırdıklarını ve yapılan kamu oyu yoklamasında TDP’nin 3. Sırada çıktığını açıkladı.04 Eylül 2026 Cuma 10:53KIBRIS
Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehit 7 Eylül’de defnedilecekKayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) tarafından kimlik tespitleri tamamlanan 15 Kıbrıslı Türk şehit, 7 Eylül Pazartesi günü saat 10.00’da Atlılar Şehitliği’nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.04 Eylül 2026 Cuma 10:46KIBRIS
Konstantinos Letimbiotis: Erhürman-Hristodulidis görüşmesi 9 Eylül’de yapılacakRum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Tufan Erhürman ile Rum lider Nikos Hristodulidis’in 9 Eylül’de yapacağı görüşmenin planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı. Letimbiotis, müzakerecilerin ise 7 Eylül’de görüşeceğini belirtti04 Eylül 2026 Cuma 10:45KIBRIS
Von der Leyen açıkladı: Kuzey'deki hayvancılara şap tazminatı ödenmediAvrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Kıbrıs’taki hayvancılardan gelen itirazların kendisine sorulması üzerine AB fonundan KKTC’deki hayvan besicilerine şap hastalığı nedeniyle tazminat ödenmediğini açıkladı.04 Eylül 2026 Cuma 10:44KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.