ÖZERSAY: “İŞBİRLİĞİ POZİTİF OLMALIDIR, GERGİNLİK ARTIRAN İŞBİRLİĞİ BÖLGE BARIŞINA HİZMET ETMEZ”
Özersay: “İşbirliği pozitif olmalıdır, gerginlik artıran işbirliği bölge barışına hizmet etmez”

27 Ağustos 2020 Perşembe 09:52
Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, Rum tarafının Yunanistan, İtalya ve Fransa’yla yaptığı ortak tatbikatı “Yunanistan ve Rum tarafının, gerçek güçleriyle orantısız bir güç gösterisi” olarak değerlendirdi. NTV ve Haber Global yayınlarına katılarak bölgedeki gelişmelere ilişkin görüşlerini paylaşan Özersay, yapılanın gerginlik artırıcı bir işbirliği olduğunu ve bunun bölge barışına hizmet etmeyeceğini ifade etti.
“Doğal gazın, kaynakların paylaşımında bölgedeki tüm aktörlerin masaya oturması ve işbirliği yapması bizim esas vizyonumuzdur” diyen Özersay, bölgesel işbirliği vizyonu doğru da olsa hangi amaçla yapıldığının önemli olduğunun altını çizdi: “Örneğin Fransa Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada; öncelikle diyalog, işbirliği ve diplomasiyi önemsedikleri söylendi. Bölgesel işbirliği ve diplomasiyi ne için kullanıyorsunuz? Fransa, İtalya, Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, Kıbrıslı Türkler’e, Türkiye’ye ve diğer güçlere karşı bu bölgede birinin hakkını gasp edecek ve gerginliği artıracak şekilde işbirliği aslında bir ittifak ilişkisidir. Oysa ihtiyacımız olan şey, bölgedeki bütün aktörlerin birbirine olan bağımlılığını artıracak, karşılıklı bir ilişkidir, pozitif bir işbirliğidir.”
“HEM MASADA HAKLARIMIZI KORUYORUZ HEM SAHADA DENGEYİ SAĞLIYORUZ”
Özersay konuşmasını şöyle sürdürdü: “1980’lerde ve 1990’larda Yunanistan ve Rum tarafı fiili durum yaratıyordu. Biz de Türkiye Cumhuriyeti’yle birlikte gövde gösterisinde bulunarak bir tepki göstermek durumunda kalıyorduk. Onlar da bizi, kuvvet kullandığımız ya da tehdit ettiğimiz için dünya nezdinde suçlama yoluna gidiyorlardı. Türkiye ve KKTC dış politika açısından bir paradigma değişikliğine geçmiş durumdadır. Fiili durum yaratılmasını bizzat sahada faaliyet göstererek önleyeceğimiz mesajını veriyoruz.
Bunun için de NAVTEX yayınlıyoruz, lisans veriyoruz, verilen lisans çerçevesinde TPAO sismik araştırma ve kazı yapıyor… Biz de sahada dengeyi sağlamış durumdayız. Bunun içindir ki Yunanistan ve Rum tarafı, gerçek güçleriyle orantısız bir güç gösterisiyle bunu dengelemeye çalışıyorlar. Burada bizim için önemli olan bir husus var; geçmişte sadece protesto eden, mektup gönderen konumundaydık. Tabii ki hak yitirici bir durum ortaya çıkmaması için masada da diplomatik olarak protesto ediyoruz. Gasp edilen haklarınızla ilgili zamanında sesinizi çıkarmak zorundasınız. Buna paralel olarak; sahada ticari, ekonomik, siyasi anlamda fiili etkin kontrolü sağlayacak adımları atıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada; Doğu Akdeniz bölgesinde bir oyun kurucu, bir aktör olduğumuzu kayda geçirmiş durumdayız.”
“BÖLGEDEKİ GÜÇ DENGESİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR”
Bölgedeki güç dengesinin yeniden şekillendiğini belirten Kudret Özersay, son dönemde bölgede bazı yeni gelişmelerin yaşandığını, Amerika’nın bölgeden Rusya’yı çıkarabilmek için Rum tarafına silah ambargosunu kaldırdığını aktardı. Bu kararın altında yatan nedenin ise Rusların Rum limanlarını kullanmasını engellemek olduğu notunu da paylaşan Özersay, Fransa’nın da İngiltere’nin AB’den çıkmasıyla birlikte yeni bir rol üstlendiğine işaret etti.
Özersay şöyle konuştu: “İngiltere’den Avrupa Birliği’nden çıkma sürecine girdiği için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olan tek AB üye ülkesi olduğu için Kıbrıs Rumlarıyla yakın bir ilişki içine girmeye başladı. Aslında Birleşmiş Milletler ilkelerine aykırı bir biçimde bu ilişki gelişiyor. BM Güvenlik Konseyi almış olduğu kararlarla herkese gerginlik artırıcı faaliyetlerden kaçının çağrısı yaparken; Fransa taraflardan biriyle yani Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle askeri tatbikatlar yapıp bölgeye savaş uçaklarını indirip kaldırmaya başlıyor. Fransa’nın bu yaptığının kendi içinde tutarsızlık içerdiğini, altına imza koydukları kararlara da ters olduğunu kendilerine hatırlatan diplomatik girişimlerde bulunduk.”
“RUM TARAFIYLA SOMUT KONULARDA İŞBİRLİĞİ YAPARAK GÜVEN TESİS ETMEK DAHA GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIMDIR”
Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yöneltilen soruyu da yanıtlayan Kudret Özersay, 52 yıldır süren ve bir sonuç çıkmayan müzakereleri sürdürerek Kıbrıs Türk halkını müzakere masasına hapsetmeyeceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı olacak kişinin aktif bir diplomasi ortaya koyması gerektiğine değinen Özersay, durarak, izleyerek ve defansif şekilde savunmaya geçerek değil; proaktif bir politikayla Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmanın en temel vizyonu olacağını anlattı.
Bugüne kadar zenginliği ve yönetimi paylaşmaya yanaşmayan Kıbrıs Rum halkı ve liderliğinin başta doğal gazı Kıbrıs Türkü’yle paylaşmaya hazır olduğunu çeşitli işbirliği modelleriyle göstermek zorunda olduğunu söyledi. Özersay, “Çıkış yolu, turizm, çevre ve doğalgaz gibi somut konularda aşağıdan yukarıya güveni tesis edecek şekilde işbirliği yapmamızdır. Doğalgaz bu açıdan bölgesel işbirliğine en güzel örneği teşkil edebilir. Kapsamlı çözümden önce paylaşmayı başarırsak kendiliğinden bir güven oluşacaktır, bir ortaklığa evrilecek süreci başlayabilir. Bu çok daha gerçekçi bir yaklaşımdır.”
Erhürman, temaslarda bulunmak üzere bugün New York’a gidiyorCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Kurulu Açılış Haftası kapsamında New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşecek23 Eylül 2026 Çarşamba 08:58KIBRIS
Bugün ve perşembe yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün ve perşembe günü yer yer kısa süreli hafif sağanak ve fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:57HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı? 23 Eylül 2026 Çarşamba23 Eylül 2026 Çarşamba 08:52KIBRIS
Vicdani retçi Hasan Rahvancıoğlu cezaevi yolunda!Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “Kanatlı – Türkiye (2024)” kararında, Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani ret hakkının tanınmamasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kararlarında da vicdani ret hakkı açıkça tanındı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:42KIBRIS
Futbolun Sağlığı Yeni Sezonda da Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Güvencesinde!Sponsorluk kapsamında geçen sezon 2 bin 260 hasta başvurusu karşılandı; 1.700’ün üzerinde görüntüleme işlemi ve 52 ameliyat gerçekleştirildi.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:32YAŞAM
CMIRS Anketine göre CTP açık ara önde... Tek Başına iktidara doğru...İşte sonuçlar...6 Aralık seçimlerine doğru anketler açıklanamaya başlandı... CMIRS Anketinde de CTP açık ara önde çıktı... Vatandaş tek başına iktidar istiyor.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:20KIBRIS
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol 41. Dönem Raporunu Meclis Başkanı Ziya Öztürkler'e sundu.Varol, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası’nın 16. maddesinin 1. fıkrası uyarınca hazırlanan 1 Ocak 2026 – 30 Haziran 2026 (birinci altı aylık) 41. Dönem Raporunu KKTC Meclis Başkanı Ziya Öztürkler’e sundu.22 Eylül 2026 Salı 22:46KIBRIS
TDP'den Üstel'e: "Uzay üssü kuracağız" göndermesi!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci katıldığı TV programında TDP'nin uzay üssü kuracağını, KTHY açıklaması ile hükümetin insanları aptal yerine koyduğunu belirtti. Bunun olacak iş olmadığını belirtti.22 Eylül 2026 Salı 22:17KIBRIS
Mehmet Kale Kişi: Halkın değişim talebi gerçekleşiyorKişi, “Son üç ankette, Ağustos’ta yaptığımız ankette de sorduk. Burada görüyoruz ki karma oy kullanma eğiliminde olan kişilerin birinci tercihi yine Cumhuriyetçi Türk Partisi’dir” dedi. 22 Eylül 2026 Salı 17:08KIBRIS
Rahvancıoğlu’nun Türkiye’ye giriş yasağı AİHM’e taşınıyorBağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu’nun, N-82 tahdit kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye girişinin engellenmesine ilişkin başlattığı hukuk sürecinde iç hukuk yolları tamamlandı.22 Eylül 2026 Salı 15:18KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.