NETANYAHU’DAN “EASTMED” KONUSUNDA MESAJ
Lakkotripis “Kalipso” yatağı konusunda açıklamada bulundu

08 Mart 2019 Cuma 12:10
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun “İsrail’den Avrupa’ya gidecek “EastMed” doğal gaz boru hattını donanmanın koruyacağını söylemesi basında geniş yer aldı.
Alithia gazetesi “Donanma EastMed’i Koruyacak” başlıklı haberinde, Netanyahu’nun twitter hesabından “Kıbrıs ve Yunanistan liderleri ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile birlikte, bu ülkeler vasıtasıyla İsrail’den Avrupa’ya gidecek boru hattı konusunda ilerleyebilmemiz için birkaç gün içerisinde buraya gelecek. Aynı zamanda donanma bu boru hattını koruyacak” şeklinde bir paylaşımda bulunduğunu yazdı.
Netanyahu’nun açıklaması Fileleftheros’ta “Netanyahu’dan Güçlü Mesaj- Donanma Ortakları Kıbrıs ve Yunanistan’la Birlikte Doğal Gaz Boru Hattını Koruyacak”, Haravgi’de ise “Netanyahu: Donanma EastMed’i Koruyacak” başlıklarıyla yer buldu.
LAKKOTRİPİS “KALİPSO” YATAĞI KONUSUNDA AÇIKLAMADA BULUNDU
Bu arada, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, “Kalipso” yatağında gerekecek ek araştırmalar konusunda yeni bir şey olup olmadığı sorusunu yanıtında bütün bunların gelişme halinde olduğunu söyledi.
Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde “Kalipso” yatağındaki keşif konusunda bilgilendirme beklendiğini dile getiren Lakkotripis, “Glafkos” yatağındaki keşif konusunda ise henüz erken olduğunu belirtti.
Lakkotripis, “Glafkos” yatağında araştırma yapan Exxon Mobil-Qatar Petroleum’un, Rum Yönetimi’yle olan sözleşmesi uyarınca, keşfin teyit sondajına ihtiyacı olup olmadığına dair niyeti konusunda kendilerini bilgilendirmek için 30 gün süresi bulunduğunu anımsattı. Lakkotripis, bunun akabinde ise şirketler grubunun, teyit sondajının nerede ve ne zaman yapılacağını söylemek için de 3 ay süreye sahip olduğunu ifade etti.
Bu yüzden gidecek biraz daha yolları bulunduğunu ifade eden Lakkotripis, haberleri olduğu zaman açıklayacaklarını sözlerine ekledi.
STEPHEN BLANK
Öte yandan gazete, Amerikan Dış Politika Konseyi kıdemli üyesi ve enerji güvenliği uzmanı Stephen Blank’ın Atina-Makedonya Haber Ajansı’na verdiği demeçte, tek yanlı ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 10’uncu parselde yapılan keşfin ardından açılmakta olan yeni perspektiflere atıfta bulunduğunu iletti.
Demecinde, EastMed boru hattının inşasının “jeopolitik gereklilik” olduğuna da dikkat çeken Blank, 10’uncu parseldeki keşif konusunda ise, bunun “Kıbrıs için sürpriz bir gelir kaynağından ibaret olduğuna” işaret etti.
Blank, bu durumun, “Ankara’nın, KKTC’nin yasal haklarından dışlandığını savunarak hali hazırda buna tepki göstermesine bağlı olarak, Türkiye’yle olan sürtüşmeleri artıracağını” da öne sürdü.
DOĞAL GAZ ŞİRKETLERİ ALTYAPI EKSİKLİĞİNDEN ŞİKÂYETÇİ
Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde ise, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren ExxonMobil, Total ve ENI temsilcilerinin dün yaptıkları açıklamalarda, sondajlara ve deniz aşırı hidrokarbon faaliyetlerine hizmet verilmesine ilişkin liman altyapılarındaki büyük sıkıntılara atıfta bulunduklarını yazdı.
Gazete, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen 6’ncı Doğu Akdeniz Doğal Gaz Konferansı çerçevesinde, hidrokarbon sanayi altyapıları konulu dünkü tartışmada söz alan şirket temsilcilerinin, liman altyapılarındaki yetersizlik ile Limasol Limanı’ndaki tekelleşme yüzünden rekabetçi altyapıların eksikliği konularını ortaya koyduklarını ekledi.
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
Erhürman'dan Karma Oyu Kaldıran Düzenlemeye VETO!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, karma oyu kaldıran Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası’nda yapılan yeni düzenlemeyi Meclis’e iade etti.17 Eylül 2026 Perşembe 13:09KIBRIS
Taçoy'dan akaryakıta zam savunmasıTaçoy: Akaryakıt düzenlemesi kar amaçlı değil, tedarikin devamını sağlamak adına yapıldı17 Eylül 2026 Perşembe 13:01KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.