NEOFİTU: “TÜRKİYE İLE BM’SİZ GÖRÜŞMEMİZ RİSKLİ”
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Rum tarafının Türkiye ile BM olmadan görüşmesinin riskli olduğuna dikkat çekti.

25 Ekim 2018 Perşembe 13:10
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Rum tarafının Türkiye ile BM olmadan görüşmesinin riskli olduğuna dikkat çekti.
Fileleftheros, “Averof: BM Olmadan Türkiye ile Görüşmemiz Riskli… DİSİ Başkanı, Bilinmeyen Sularda Yüzmeye Gittiğimizi Söylüyor” başlıklı haberinde, bir radyo programında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’ta TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin sorulmasına karşılık Neofitu’nun “Temas olabilir ama müzakere değil” dediğini yazdı.
Habere göre Neofitu “Belirsiz sularda yüzmeye gidiyoruz. Ankara ile konuşuyoruz. Ankara ile çerçeve ve BM himayesi olmadan görüşmeyi riskli buluyorum” ifadelerini kullandı. Neofitu, böyle bir ihtimalin neyi gündeme getirebileceği sorulduğunda ise 44 yıldır BM himayesinde bir çözüm modeli müzakere edildiğini ve hiçbir sonuç alınmadığını hatırlattı, sebebinin “Ankara’nın uzlaşmazlığı olduğunu” öne sürdü.
Partisinin, “merkezî devletin tek varlık, tek egemenlik ve tek uluslararası temsiliyetini güvenceye alacak yetkilere sahip olması şartıyla desantralize federasyon önerisine olumlu yaklaştığını söyleyen Neofitu “Bu yaklaşıma gideceğimiz sonucuna varırsak, ne istediğimizi bilmemiz gerekir. Avrupa’dan da görüş almamız doğru olur” dedi.
“ÜNİTER DEVLET RÜYASINDA YAŞIYORUZ”
Rum tarafında bir kesimin üniter devlette ısrar ettiği hatırlatıldığında ise Neofitu, “Türkiye geriye, 1960 devletine dönmemizi kabul etse de tepkiler olacak. Bu tür çözümde ısrar edenler garantileri ve Kıbrıslı Türk Başkan Yardımcısı’nın vetosunu kabul edecekler mi?” diye sordu.
Neofitu “Gün gelecek 1960 üniter devletine ama 1964 ve sonrasındaki yönetimle geri döneceğiz rüyasında yaşıyoruz ancak bölünmüşlüğü yaşayacağımızda uyanacağız, çocuklarımız ve torunlarımız Kıbrıs’ın tamamen Türkleşmesini izleyecek” diye ekledi.
“YA ÖNERİSİ YOK YA DA BİR ŞEY SAKLIYOR”
Haberi “Averof Neofitu: Bilinmeyen Sulara Yüzmek” başlığıyla aktaran Alihtia, “Ya Önerisi Yok ya da Bir Şey Saklıyor” başlıklı haberinde ise AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, desantralize federasyon önerisi konusunda Anastaiadis’e yeni eleştiri ve ithamlarda bulunduğunu yazdı.
Habere göre Kiprianu, Rum Ulusal Konsey toplantısında, desantralize federasyon önerisiyle ilgili sorularına cevap alamadığı Anastasiadis hakkında dün “Ya desantralizasyon federasyonu konusunu önerisi olmadan açtı veya önerisi var ama söylemiyor, bu nedenle ülkenin en büyük sorununu sorumsuz ve el yordamıyla yönetiyor ya da Ulusal Konsey’e gerçekte aklında ne olduğunu söylemek istemiyor” ifadelerini kullandı.
Anastasiadis’in Rum siyasi partilerinden, desantralize federasyon meselesini TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na açtıktan sonra ne yapması gerektiğine dair görüş istediğini belirten Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı’na bir dizi de soru yöneltti.
Kiprianu, Anastasiadis’e merkezî hükümetten alıp kurucu devletlere vermek istediği yetkilerin hangileri olduğunu, kurucu devletlere yetki aktarımı ile devletin işlevselliğinin nasıl iyileştirileceğini, güvenlik ve garantiler, Türk ve Yunan vatandaşlarına eşit muamele, yönetime etkin katılım, toprak ve mülkiyet gibi ana meselelerin nasıl çözüleceğini ve Çavuşoğlu’nun bugün neden Rum tarafının hangi çözümü (federasyon, konfederasyon, iki devlet) istediğini Mayıs’a kadar netleştirmesini istediğini sordu.
Türkiye'de 15 yaşından küçük çocuklar sosyal paylaşım sitelerine giremeyecekÇocukların dijital dünyada güvenliğini sağlamak için sosyal ağ sağlayıcılarının daha etkin önlemler almasının gerekliliği vurgulanan sunumda, çocukların dijital bağımlılıklardan korunması gerektiği belirtildi.02 Şubat 2026 Pazartesi 11:43TÜRKİYE
Sahte prezervatif operasyonu: 25 bin ürün ele geçirildiGüney Kıbrıs'ta sahte prezervatif operasyonu: 25 bin ürün ele geçirildi02 Şubat 2026 Pazartesi 11:42GÜNEY KIBRIS
Altın fiyatlarında sert düşüş: Gramı 6 bin 177 liradan işlem görüyorAltının gramı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 6 bin 177 liradan işlem görüyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:39KIBRIS
Dolardan yeni rekor!Dolar rekor tazeledi02 Şubat 2026 Pazartesi 10:16KIBRIS
Yeni haftada hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi’nin son tahminlerine göre, 31 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında bölge, alçak basınç sistemi ile üst atmosferdeki soğuk ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:03HAVA DURUMU
Bir sonraki randevu ayın sonuna!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Rum Lider Nikos Hristodulidis baş başa görüşecek02 Şubat 2026 Pazartesi 10:02KIBRIS
İskele-Geçitkale yolunda ölümlü kazaİskele-Geçitkale yolunda ölümlü kaza meydana geldi.02 Şubat 2026 Pazartesi 09:54KIBRIS
İspanya'da kaybolan kedi, dört ayda 250 kilometre yürüyüp Fransa'daki sahibine ulaştıİspanya seyahati sırasında sahiplerini kaybeden ‘Filou’ adlı bir kedi, onlara yeniden ulaşmak için yaklaşık 250 kilometre yol kat etti.01 Şubat 2026 Pazar 22:09YAŞAM
James Webb kanıtladı: Kara delikler yıldızsız doğabiliyorEvrenin ilk dev kara deliklerinin ölmekte olan yıldızlardan değil, devasa gaz bulutlarının doğrudan çökmesiyle oluştuğu kanıtlandı. Bu keşif gökbilimde bir devrim niteliği taşıyor.01 Şubat 2026 Pazar 21:39TEKNOLOJİ
İlk Ay uzay istasyonu kurulacakNASA’nın Artemis programı, Ay'ı daha önce hiç olmadığı kadar derinlemesine incelemek amacıyla ilk Ay uzay istasyonunu kurmayı hedefliyor. Bu girişim aynı zamanda Mars keşifleri için bir basamak görevi görecek.01 Şubat 2026 Pazar 19:54TEKNOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.