NEOFİTU: “BU, MEVCUT MODELLE SON ÇÖZÜM ÇABASIDIR”

22 Ocak 2016 Cuma 10:21
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, “Bu, mevcut modelle son çözüm çabasıdır. Başaramazsak iki bölgeli iki toplumlu federasyonun sonu olacak” dedi.
Simerini, Neofitu’nun SİGMA TV’ye yaptığı açıklamaya yer verdi. Gazeteye göre, Neofitu, “Bu, Kıbrıs sorununun bu modelle son çözüm çabasıdır. Başarısız olursa, başka çabalar olmayacak demiyorum ama bu model temelinde olmayacak. Kıbrıs sorundan iç cephe de yoruldu, meseleyle uğraşanlar da. Unutmayın, 4 yıl önce 50 bin yerleşiğin kalmasını öneren bizim taraftı ” ifadesini kullandı.
Neofitu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yabancı diplomatlar ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yurtdışındaki unsurlarla görüşmelerini adres göstererek, daha iyi bir plan elde etmeyi başarabileceklerine işaret etti.
“CİDDİYE ALSAK, DİYALOĞU KESMEMİZ GEREKECEK ALGILAR GELİŞTİRİLİYOR”
Davos’a değinirken Anastasiadis’in üst düzey temaslarda bulunacağına ve Rum tarafının çözüm arzusunu aktarma ve destek isteme fırsatı bulacağına işaret eden Neofitu “Yurtdışında görüşme olmasının ne önemi var? Akıncı, Kıbrıs’ta tanınmıyor da Davos’ta bir görüşme yapılırsa mı tanınacak?” dedi.
Anastasiadis, şöyle devam etti:
“Ciddiye alsak, Kıbrıs Türk toplumuyla diyalogu kesmemiz gerekecek algılar geliştiriliyor. Yeşil Hat Tüzüğü, Anastasiadis’in zamanında mı imzalandı? Bunlar sahte devleti yükseltmedi de, Akıncı ile Davos’ta yapılacak bir görüşme mi yükseltecek? Ekonomik Forum’da sanki Kıbrıs sorunundan başka ilgilenilecek konu yok gibi davranılıyor.”
Neofitu, Anastasiadis’in Türkçe konusunda doğru bir harekette bulunduğunu belirterek, eleştirenlerin her zamanki gibi “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni savunma argümanına sarıldığına işaret etti. Neofitu, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi dilleri vardır. Tepki göstermemeleri gerekir. Başkanın düşüncesi ve usulle ilgili meseleler inceleniyor. Böyle bir gelişme ancak olumlu olabilir” dedi.
UZLAŞILAMAYANLAR….
Müzakerelerde uzlaşılmayan konulara da değinen DİSİ Başkanı Neofitu, Anastasiadis’in kabul etmediği dönüşümlü başkanlığın uzlaşılmamış konu olduğunu, mülkiyetin ana parametresinin (ilk söz hakkının kimde olduğu) de büyük sorun olarak kaldığını söyledi.
Neofitu, ilk söz hakkının mal sahibinde olması gerektiğini ancak her iki tarafın da saygı göstermesi gereken AİHM kararları bulunduğuna işaret ederek, “Ala carte yapıp canımızın çektiğini alamayız. Ama bana göre yerleşikler kullanıcı değil” dedi.
“İKİ BÖLGELİ İKİ TOPLUMLU FEDERASYON NİMET DEĞİL MECBURİYETTİR”
Neofitu “garantilerin tasfiye edilmesini, Türk askerlerinin ve yerleşiklerin gitmesini, bütün göçmenlerin geri dönmesini ben de isterim” dedi, özetle şunları ekledi:
“Bu tezlerle Kıbrıs sorununu diyalogla çözebileceğimizi mi düşünüyorsunuz? Elbette hayır. Ancak 4-5 partinin ağzına sakız yaptığı bu sözler her gün duyuluyor. İki bölgeli iki toplumlu federasyonu istemeyenler çıkıp söylesin. Bu federasyonda ırkçı unsurlar var diyoruz da, 1960 Anayasası’nda da var mıydı söylesinler.
Ben, Kıbrıslı Rum politikacı olarak, Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanı Vekili’ni seçme hakkına sahip miydim? Kıbrıslı Türklerin 1960’taki nüfusu yüzde 20’ydi. Meclisteki temsiliyet oranları neydi? Yüzde 30. 1960’ta uzlaşılan devletin anayasasında birçok ırkçı unsur vardı. İki bölgeli iki toplumlu federasyon nimet değil mecburiyettir.
Bugünkü göçmenlerin yüzde 80’i 1974’te ya doğmamış veya 20 yaşın altındaydı. Zaman geçtikçe ata toprağıyla bağlar kopuyor. Zaman geçtikçe gerçeklere alışıyoruz. Onlar orada, biz burada. İkilemler ortaya koyacak en son kişi benim. Anlaşma olmazsa, artılarını eksilerini söyleriz. Bu, mevcut modelle son çözüm çabasıdır. Başarısız olursa, başka çabalar olmayacak demiyorum ama bu model temelinde olmayacak.”
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.