NASA, MARS’IN NADİR GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI
Metalik bir asteroide doğru yolculuğunu sürdüren NASA’nın Psyche uzay aracı, Mars’ın yakınından geçerek kızıl gezegenin nadir görülen fotoğraflarını çekti.

22 Mayıs 2026 Cuma 09:57
Metalik bir asteroide doğru yolculuğunu sürdüren NASA’nın Psyche uzay aracı, Mars’ın yakınından geçerek kızıl gezegenin nadir görülen fotoğraflarını çekti. Ekim 2023’te fırlatılan Psyche, Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasında, ana asteroit kuşağının dış kısmında yer alan “16 Psyche” asteroitine doğru ilerliyor.
Yeryüzünden ve uzay teleskoplarından yapılan gözlemler, bu uzay kayasının yüksek derecede yansıtıcı metalik bir yüzeye sahip olduğunu gösteriyor.
Bilim insanları, bu büyük metalik asteroitin; Dünya, Mars, Merkür ve Venüs gibi gezegenlerin en iç katmanlarına benzer şekilde, erken dönem bir gezegen yapı taşının çıplak kalmış çekirdeği olabileceğini tahmin ediyor.
Kütleçekim sapanı ile hız artışı sağlandı
Uzay aracının 3,6 milyar kilometrelik yolculuğunda yakıt tasarrufu sağlamak, güneş-elektrikli itki sistemini desteklemek ve rotasını ayarlamak amacıyla uçuş planına Mars yakın geçişi dahil edildi.
Psyche, 15 Mayıs’ta kızıl gezegenin etrafından dönerken, Mars’ın kütleçekim kuvveti doğal bir sapan görevi görerek uzay aracının hızını saatte bin mil (yaklaşık 1600 km) artırdı ve yörünge düzlemini Güneş’e göre yaklaşık 1 derece değiştirdi.
NASA’nın Kaliforniya’daki Jet İtki Laboratuvarı’ndan navigasyon sorumlusu Don Han, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mars’ın uzay aracına sağladığı ivmeyi onayladık. Şu anda 2029 yazında asteroit Psyche’ye ulaşacak şekilde rotamızda ilerliyoruz” dedi.
Test sürüşü ve nadir fotoğraflar
Yakın geçiş sırasında Mars yüzeyine 4 bin 609 kilometre kadar yaklaşan Psyche, tüm bilimsel araçlarını ve kameralarını çalıştırarak hedef asteroide ulaştığında yapacağı operasyonların bir provasını gerçekleştirdi. Uzay aracının yüksek bir açıdan yaklaşması, Mars’ın güneş tarafından aydınlatılan ince bir hilal şeklindeki nadir görüntülerinin yakalanmasını sağladı.
Arizona Eyalet Üniversitesi’nden görüntüleme ekibi lideri Jim Bell, yaklaşma sırasındaki ince hilal görünümünün ve geçiş sonrasındaki “neredeyse dolunay” manzarasının, kameraların kalibrasyonu ve görsel arşiv için eşsiz fırsatlar sunduğunu belirtti.
Kameralar; Mars’ın güney kutbundaki buz örtüsünü, yüzeydeki devasa Huygens Krateri’ni, gece ve gündüz bölgelerini ve kraterler arasında rüzgarla savrulan toz hatlarını içeren binlerce fotoğraf kaydetti.
Ağustos 2029’da asteroide ulaşacak olan Psyche, gök cismini tamamen haritalandırmak için farklı irtifalarda yörüngeye girecek.
Eğer elde edilen veriler bu asteroitin antik bir gezegen çekirdeği olduğunu doğrularsa, Dünya ve Mars gibi gezegenlerin merkezindeki gizemlerin aydınlatılması için benzersiz bir laboratuvar elde edilmiş olacak.
Polisten İskele'deki yangın ile ilgili açıklamaİskele'de Rise Apartmanı'nda yangın: Tahliye çalışmaları sürüyor05 Temmuz 2026 Pazar 19:40İSKELE
İskele'de yüksek katlı binadaki yangın korkuttu, itfaiye tahliye yaptı!İskele'de yangın korkuttu, itfaiye yaklaşık bir saat boyunca tahliye yaptı!05 Temmuz 2026 Pazar 19:16İSKELE
Agia Napa'da dövülen Kıbrıslı Türk yoğun bakımdaAyia Napa’da Saldırı: 1 Kıbrıslı Türk Yaralandı05 Temmuz 2026 Pazar 17:21KIBRIS
Trafik Kazası ve Araç Yangını05.07.2026 tarihinde saat 15.00 sıralarında, Lefkoşa–Gazimağusa Anayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında bir araç tamamen yandı.05 Temmuz 2026 Pazar 17:02KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta bulunan 9 su arıtma tesisinin su ihtiyacını karşılamadığı belirtildiGüney Kıbrıs’ta bulunan 9 su arıtma tesisinin, yaz aylarında turizm sezonunun da etkisiyle artan su ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığı belirtildi.05 Temmuz 2026 Pazar 15:12GÜNEY KIBRIS
Geçitkale-Sütlüce Yolunda Yangın: 30 Dönüm Arpa Zarar GördüGeçitkale-Sütlüce Anayolu’nun güney kısmında bulunan bir tarlada çıkan yangında yaklaşık 30 dönüm biçilmiş arpa zarar gördü.05 Temmuz 2026 Pazar 14:18KIBRIS
Girne'de Sarhoşluk Nedeniyle 4 Kişi TutuklandıGirne'de kamuya açık alanlarda alkollü oldukları sırada çevreye rahatsızlık verdikleri tespit edilen dört kişi polis tarafından tutuklandı.05 Temmuz 2026 Pazar 14:02GİRNE
Düğünde Taşkınlık Çıkaran Şahıs Polisi Darp Ederek Görevini EngellediAkdoğan'da bir düğün salonunda alkollü olduğu sırada taşkınlık çıkaran 35 yaşındaki bir kişi, bir şahsı darp ettikten sonra kendisini tutuklamak isteyen polis memurunu da darp ederek görevini yapmasını engelledi.05 Temmuz 2026 Pazar 13:59KIBRIS
Gazimağusa'da 59 Yaşındaki Kişi Evinde Ölü BulunduGazimağusa'da yaşayan 59 yaşındaki Münür Tilki, ikametgahında yaşamını yitirmiş halde bulundu.05 Temmuz 2026 Pazar 13:45KIBRIS
Sıla Usar İncirli: Mülkiyet meselesinin çözüm yeri bireysel davalar değil, siyasi çözüm sürecidirCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Rum tarafının mülkiyet meselesini ceza mahkemelerine taşımasının hukuku siyasi araç haline getirdiğini savundu. İncirli, "Mülkiyet meselesinin çözüm yeri bireysel davalar değil, siyasi çözüm sürecidir" dedi.05 Temmuz 2026 Pazar 13:42KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.