MÜZAKERELERDE KAFA KARIŞIKLIĞI
Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde gerçekleşen görüşmelerden çelişkili açıklamalar ve ifadeler medyaya yansırken BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Espen Barth Eide’de sürece açıklamaları ile müdahil oldu.

12 Şubat 2016 Cuma 10:29
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Espen Barth Eide, bazı konularla ilgili masada fikir birliği olmasına rağmen; bu konular hikayenin bir parçası olarak sunuldukları zaman büyük bir karışıklık yaratılabildiğini söyledi ve müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı üzerinde daha iyi çalışmaları gerektiğini vurguladı.
Eide Rum lider Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlıkla ilgili açıklamasıyla ilgili, “eğer ne dediğini okursanız, Anastasiadis basitçe bir tarafın bir görüşe diğer tarafın ise diğeriyle zıt bir başka görüşe sahip olduğunu ve bunun müzakere edildiğini söylediğini de açık şekilde görürüsünüz” dedi.
Eide Liderlerin Cumartesi günü gerçekleştirecekleri görüşmede bu konuyu ela almalarını beklediğini kaydetti.
Eide ile Cumhurbaşkanı Akıncı yaklaşık 1,5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10:00’da başlayan görüşmede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da hazır bulundu.
Görüşme sonrasında Eide basına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.
Eide, Akıncı’yla gerçekleştirdikleri görüşmenin iyi geçtiğini ve bundan mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Liderlerin Cumartesi günü gerçekleştirecekleri görüşmeyi ele aldıklarını kaydeden Eide, gündemde olan bazı halkla ilişkilerle alakalı konuları görüştüklerini de ifade etti. Eide, bazı konularla ilgili masada fikir birliği olmasına rağmen; bu konular hikayenin bir parçası olarak sunuldukları zaman büyük bir karışıklık yaratılabildiğini söyledi ve müzakerelerin halkla ilişkiler kısmı üzerinde daha iyi çalışmaları gerektiğini vurguladı.
GELECEKLE İLGİLİ ORGANİZASYON
Eide, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini, gelecek aylarla ilgili bir program yaptıklarını ve bugünkü görüşmede zamanın çoğunu gelecek ayların nasıl organize edileceğini konuşmakla geçtiğini söyledi.
Eide ilerleyen aylarda öncelikle çok önemli olan bazı teknik konuların ele alınacağını da söyledi.
DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK
Eide Rum lider Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlıkla ilgili açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, “Eğer ne dediğini okursanız, Anastasiades basitçe bir tarafın bir görüşe diğer tarafın ise diğeriyle zıt bir başka görüşe sahip olduğunu ve bunun müzakere edildiğini söylediğini de açık şekilde görürüsünüz” dedi.
Bunun hiç kimse için yeni olmadığını, bilinen bir pozisyon olduğunu da dile getiren Eide, müzakerelere başlandığında bazı konular üzerinde fikir birliğine varılamadığını ancak konu konu ilerlendiğini ve olay bittiğinde tüm konularda anlaşmaya varıldığını kaydetti.
Bu hususun kendi açıklamasının çok öncesinden bilindiğini ve bunun iki liderin farklı görüşlere sahip olduğu bir nokta olduğunu belirten Eide, Anastasiades’in de bu konunun masada olduğu ve müzakere edildiğini söylediğini kaydetti.
Cumartesi günkü Liderler görüşmesinden ne beklediğinin sorulması üzerine ise Eide, öncelikle Liderlerin son toplantıda yaptıkları işi biraz daha detaylı olarak teyit etmelerini beklediğini, gelecek aylarda ele alınacak bazı teknik konuların nasıl organize edileceğiyle ilgili bazı sorular bulunduğunu belirtti. Eide, Liderlerin halkla ilişkiler konusuyla ilgili nasıl davranacaklarını ve halkla birlikte paylaşacakları bir konu olup olmadığını iyi bir diyalogla ele almalarının sağlıklı olacağını düşündüğünü de kaydetti.
“GAZETELERE BAKANLAR KAFA KARIŞIKLIĞI YAŞAYABİLİR”
Kendisinin müzakerelerde neler olduğunu bilen insanlardan biri olduğunu söyleyen Eide, iyi ilerlendiğinin görüldüğünü, fakat her iki taraftaki gazetelere bakanların herhangi bir konuda bir anlaşma olup olmadığıyla ilgili tamamen kafa karışıklığı yaşayabildiğini kaydetti. Eide, ancak bir çok konuda anlaşma olduğunu söyledi ve kendisinin bu konuyla ilgili gazete okuyucularına sempati duyduğunu, bunun halledilmesi gereken bir konu olduğunu ve Liderlerin bununla nasıl baş edileceğini görüşeceğini dile getirdi.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.