MUSTAFA ÇAĞATAY, 27. YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Genel Başkanı Mustafa Çağatay, ölümünün 27’inci yıldönümünde bugün kabri başında anıldı

03 Nisan 2016 Pazar 14:24
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Genel Başkanı Mustafa Çağatay, ölümünün 27’inci yıldönümünde bugün kabri başında anıldı
Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda saat 09:30’da düzenlenen törende, protokol sırasına göre kabre çelenkler konuldu, İstijkal Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, konuşmalar yapıldı.
Törende, Cumhurbaşkanı Mustaf Akıncı, Meclis Başkanı Siber Siber konuşma yaparken, ailenin isteğiyle konuşma yapacak olan ancak rahatsızlanarak törene katılamayan Ekonomist Ünal Akifler’in konuşması da okundu.
Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay Başbakan’ı temsilen Sağlık Bakanı Salih İzbul, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nı temsilen 39’uncu Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, GKK Tümgeneral Erhan Uzun, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Anamuhalefet partisi DP-UG’yi temsilen Girne Milletevikili Özdemir Berova, UBP’yi temsilen Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Mustafa Çağatay’ın eşi Tuncay Çağatay, oğulları Ersan ve Erek Çağatay, bazı milletvekili, siyasi parti, dernek, kurum kuruluşların başkan ve temsilcileriyle Çağatay’ın dost ve sevenleri katıldı.
AKINCI “SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı törende yaptığı konuşmada, 27 yıl önce yitirilen, değerli insan Mustafa Çağatay’ı bir kez daha saygı ve rahmetle andıklarını ifade etti.
“AYNI TOPRAK, ŞEHİR VE MAHALLEDE BİRLİKTE OLDUĞUM İNSANLAR”
Merhum Mustafa Çağatay ile eşi Tuncay Çağatay’ın aynı toprak, şehir ve mahallede birlikte olduğu insanlar olduğunu belirten Akıncı, merhumun kendisinin ağabeyi, eşinin ise öğretmeni olduğunu kaydetti.
“Mustafa Çağatay ismi benim açımdan sadece bir siyaset, devlet adamı, kimliği taşımıyor. Onlar aynı şehirde birlikte doğup büyüdüğüm bir ağabey… Onu anlatırken çok fazla söze gerek yok, birkaç sözcük onu anlatmaya yeter ve artar bile; Dürüstlük, temizlik, yurt sevgisi bunlara ekleyebileceğim soğukkanlılık, sabır, itidal” diyen Akıncı, Çağatay ile 1975 Kurucu Meclisi ve Başbakanlığı döneminde; onun Başbakan kendinin ise belediye başkanı olduğu dönemde birlikte çalıştıklarını söyledi.
“ANLAYIŞ VE YURT SEVGİSİNDE AYNI ÇİZGİDE..”
Çağatay’ı, sosyal yanı güçlü, halk ve emekten yana alınterine değer veren birisi olarak tanıdığını da dile getiren Akıncı, onunla farklı partilerden olmalarına karşı; ‘anlayış ve yurtsevgisi’inde ayni çizgide olduklarını ifade etti.
Bir diğer özelliğinin de geri çekilmeyi bilen birisi olması olduğunu da kaydeden Akıncı, “İlle ben, başka biri olmasın” noktasında birisi olmadığını kaydetti.
“TOPLUM ONU YİNE GÖREVE GETİRİRDİ”
“Trafik kazası, terörü mü, cinayeti mi? Hangi ismi verirsek verelim o kötü olay olmasa bu toplum kendi istemese de yine onu bir şekilde göreve getirecekti buna adım gibi eminim” diyen Akıncı, onun yitiriliş biçiminden toplumda; ‘trafik belası, terörü, cinayeti’ şeklinde bir yara da açıldığına da vurgu yaptı.
SİBER “TEMİZ, DÜRÜST, ÜLKESİNİ SEVEN…”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise ülke yönetiminde en önemli olgunun; halk ve ülke sevgisi olduğunu ifade ederek, bu meziyetlere sahip olan Çağatay’ın güçlü aidiyet bağıyla ülkesinin daha iyi ve güzele ulaşması için çaba ortaya koyduğunu anımsattı.
Onun için bugün onu anarken; hep ‘temizdi, dürüstü, ülkesini seviyor ve daha iyiye ulaşması için çaba ortaya koyuyordu” dendiğini Belirten Siber, bugün ülke siyaseti ve üst yönetiminde buna ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.
Siber, ülkenin daha ileri götürülmesi halkın yaşam kalitesinin daha yükseğe çıkarılması ve ortak bir gelecek için çalışma ve çaba ortaya konulmasında özellikle ülke üst yönetiminin büyük sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türk toplumun en kötü dönemlerde dahi umudunu hiçbir zaman yitirmediğini de belirten Siber, Kıbrıs Türkü’nü bugünlere ülke ve birbirine olan bağlılığı, sevgisi ve heycanı getirdiğini söyledi.
Sibel Siber, geleceğe güvenle bakan Kıbrıs Türkü’nün daha güzel bir gelecek için elbirliğiyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.
AKİFLER “ÜLKE YÖNETİMİ VE BAŞARISI ONUN DÖNEMİNDE ZİRVEYE ULAŞTI”
Törene rahatsızlığı nedeniyle katılmayan Ekonmist Ünak Akifler’in konuşması ise okundu.
Akifler konuşmasında, uzun bir dönem merhum Çağatay ile birlikte mesai yapan birisi olarak onun ölüm yıldönümünde aile tarafından konuşma yapmasının istenmesinden onur duyduğunu belirtti.
Konuşmasında geçmiş ülke yönetimleri ve siyaset adamlarını kıyaslayarak, bugün ülkede devlet adamlığı noksanlığı bulunduğunu savunan Akifler’in konuşması şöyle:
“1974’ten beri ülkedeki yönetsel gelişmeleri birinci elden yaşamış, gözlemlemiş birisi olarak ve geçmişte gelişmiş ülke bürokrasisinde bulunmamın bana sağlıklı görüş belirtmek içim olanak verdiğine inanmaktayım. 74 sonrası ülke yönetimlerinin tecrübe eksikliği olmasına rağmen geçmişte gittikçe bilinçlenen, ilerleyen bir trendde devam ettiğini gözlemler ve geleceğe güvenle bakardım.
Mustafa Çağatay’ın Başbakanlığı döneminde bu konudaki ilerleme ve başarımız onun sayesinde zirveye ulaşmış, umudumuz tavan yapmıştı. O güne değin tanımadığım Çağatay’ın politikacı olması ve yanında ülkede kıtlığını çektiğimiz ‘devlet adamlığı’ karakterine sahip olması ülkemizin en büyük şansıydı. Rahmetlinin çok iyi bir insan olması yanında aşırı dürüstlüğü, çalışkanlığı sorunları dengeli ve her yönüyle irdeleyerek karar vermesi, partizanlıktan tam anlamıyla uzak, liyakata önem vermesi, bizim gibilerin de gerek bakanlık gerekse Cypfruvex’ yönetim kurulunda başarımızı perçinlemiş toplum refahına büyük katkı yapmıştı.”
İki yasa tasarısı oy birliğiyle onaylandıCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Mahkemeler (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı ile Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nı oy birliğiyle onayladı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 20:19KIBRIS
Yarın öğleye kadar yer yer sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, yarın öğleye kadar yer yer sağanak beklendiğini bildirdi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 20:08HAVA DURUMU
Eczanelerin yaz dönemi çalışma ve nöbet saatleri açıklandıKıbrıs Türk Eczacılar Birliği, bugünden başlayarak 27 Eylül'e kadar geçerli olacak eczane yaz dönemi çalışma ve nöbet saatlerini açıkladı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:55KIBRIS
13. DAÜ Uluslararası Tasarım Haftası çarşamba günü başlıyorDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenecek 13. DAÜ Uluslararası Tasarım Haftası çarşamba günü başlıyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:43DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
İnsan Hayatını Tehlikeye Atan Sürüşe 12 Bin TL CezaLefkoşa-Girne Anayolu üzerinde seyir halinde bulunan bir araç sürücüsünün, insan hayatını ve trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atacak şekilde araç kullandığına ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine polis ekipleri harekete geçti.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:32KIBRIS
Hamitköy’de sağlıksız koşullarda, kaçak kesilen etler imha edildiHamitköy’de, sağlıksız koşullarda ve kaçak kesilen bin 395 kilo büyükbaş ve 70 kilo küçükbaş ete el konularak imha edildi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:24KIBRIS
Geçitkale’de sağlık çalışanına şiddet!Hemşireler ve Ebeler Birliği ile Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Geçitkale Sağlık Ocağı’nda bir sağlık çalışanının uğradığı saldırıyı kınadı. Örgütler, olayın ardından zanlının tutuklanmasını olumlu bulduklarını belirtti.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:21KIBRIS
İki Ayrı Kazada Alkollü Sürücüler TutuklandıGazimağusa ve Girne’de meydana gelen iki ayrı trafik kazasında, alkollü içki tesiri altında araç kullanan sürücüler kazalara karıştı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:16KIBRIS
Girne’de Eğlence Mekânında Kavga: 12 Kişi Birbirine GirdiGirne’de Eğlence Mekânında Kavga: 12 Kişi Birbirine Girdi04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:09KIBRIS
Acı haber... Ecel evinde yakaladıAcı haber... Ecel evinde yakaladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.