MUHACERET AFFI, ANAYASA MAHKEMESİ'NE Mİ ÇIKIYOR?
CTP, kararname ile af çıkarılması konusunda hükümete eleştirilerde bulundu...

14 Ağustos 2016 Pazar 09:59
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), hükümetin muhaceret affı konusunda “ben yaparım olur” yaklaşımıyla davrandığını ve açıkladığı kararname ile Meclis’i devre dışı bıraktığını savunarak, konu ile ilgili “Anayasa Mahkemesi’ne başvurma olasılığını ciddiyetle değerlendireceğini” bildirdi.
CTP’den yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet Meclisi’nin çalışmaya başlamasına bir buçuk aya yakın bir süre kaldığına işaret edildi.
CTP, Bakanlar Kurulu’ndan geçirildiği açıklanan yasa gücünde kararnamelerle muhaceret konusunda İçişleri Bakanı Kutlu Evren’in deyişiyle “kapsayıcı genel bir af ilan edilmiş olmasının” düşündürücü olduğu ifade edildi.
Bu affı talep ettiğini açıklayan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin; “başka bazı konularda da eş zamanlı düzenleme yapılmaması halinde bu affın var olan sorunları gidermeyeceğini ve içeriğini bilmedikleri çalışmanın amacını aşarak toplumsal çıkarları zedelememesi gerektiğini” açıklama ihtiyacını duyduğunu ifade eden CTP, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği gibi Meclis’teki muhalefet partileri ve kamuoyunun da bu çalışmanın son halini görmek ve gerekli değerlendirmeleri yapmak için kararların Resmi Gazete’de yayımlanmasını “beklemek zorunda bırakıldığını” kaydetti.
CTP, kararname ile af çıkarılması konusunda hükümete eleştirilerde bulunarak, şunları kaydetti:
“Ekonomimizin böyle bir ihtiyacı olup olmadığı ve eğer böyle bir ihtiyaç varsa getirilen düzenlemenin bu ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağı kamuoyu önünde tartışılmamışken, yine de bir an için böyle bir ekonomik ihtiyaç bulunduğu kabul edilse bile, bunun Meclis’in açılmasını bekleyemeyecek kadar ‘ivedi’ olduğu iddiası açıklanmaya muhtaçtır.
Affın yasa gücünde kararname ile değil yasa ile düzenlenmesinin gündeme gelmesi durumunda, Meclis’in ilgili komitesinde, Başsavcılığın temsilcisinin de katıldığı bir ortamda, muhalefet partilerinin ve kamuoyunun konuyu bütünsel bir yaklaşımla tartışmasına olanak sağlayacak bir biçimde ele alınması mümkün olacaktı ve bunun için tasarıları bugün yayımlayıp bir buçuk ayı da yeterince tartışılmaları için kullanmak yeterliydi.
Konu Meclis’teki muhalefet partileri ile resmen paylaşılmış olsa ve ivediliği bize anlatılsaydı, olağan üstü bir toplantı yapılması da gündeme gelebilirdi. Eğer hükümet muhalefetin bu şartlarda olumsuz oy verebileceği endişesi taşıyorsa idi bir azınlık hükümeti olmasına karşın her zamanki gibi Meclis’teki bağımsızlardan alacağı destekle bu düzenlemeleri yasalaştırmakta güçlük çekmeyeceği de açıktı.
Bütün bunlara karşın bu hükümet, ekonominin böyle bir ihtiyacı olup olmadığı konusunda kamuoyunu ve muhalefet partilerini ikna etmeye gerek duymaksızın, ivediliği, dolayısıyla Anayasa’nın 112’nci maddesine uygunluğu son derece tartışmalı olan böyle bir konuyu yasa gücünde kararnamelerle düzenlemeyi tercih etmiştir.”
CTP, hükümetin bu tavrıyla Meclis’i devre dışı bıraktığını ve “ben yaparım olur” yaklaşımıyla parlamenter demokrasiyi ve hukuku görmezden geldiğini savundu.
Tasarıların Meclis’te ve kamuoyunda tartışılmasına tahammül edemeyen hükümetin bu tavrına tahammül göstermesinin mümkün olmadığını ifade eden CTP, “Bu şartlar altında yasa gücünde kararnamelerin Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinden sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurma olasılığını ciddiyetle değerlendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine yer verdi.
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyorTeminat gereksinimlerinin artırılması ve Trump'ın Federal Rezerv adayıyla ilgili politikaların beklenmesi nedeniyle altın fiyatlarında büyük bir zorunlu satış dalgası yaşandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:00PARA BORSA
Yalancı bahar geliyor...Hava hafta boyunca parçalı bulutlu, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkacak02 Şubat 2026 Pazartesi 15:58HAVA DURUMU
Sıla Usar İncirli: 26 Nisan için erken seçim önerisi sunacağızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te yaptığı konuşmada hükümeti “devlete itibar suikastı” yapmakla suçlayarak, yaşanan çöküş ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa ve 26 Nisan için erken seçim çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:56KIBRIS
Ünal Üstel: Yargı reformu için Mayıs’ta referandumu işaret ettiBaşbakan Ünal Üstel, 1925–1926 yıllarından kalan yasaların güncellenmesi amacıyla yürütülen yargı reformu kapsamında, Mayıs ayının ilk haftasında referanduma gidileceğini açıkladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:55KIBRIS
Juju yeniden mahkemedeUBP Gine Kadın Kolları eski Başkanı Fatoş Ünal Juju, sahte diploma soruşturması kapsamında yeniden mahkemeye çıkarıldı02 Şubat 2026 Pazartesi 15:54KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.