MOBİL X-RAY TARAMA SİSTEMİ TESLİM TÖRENİ YAPILDI
Mobil X-Ray tarama cihazının etkin, hızlı ve kontrollü bir gümrük rejimi için verimli olacağına inanç belirten Bolat, bunun hayırlı olmasını diledi.

20 Ocak 2026 Salı 15:05
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında, ticaretin güvenliğinin sağlanması ve kaçakçılıkla mücadele alanlarında yürütülen iş birliği kapsamında hibe edilen Mobil X-Ray Tarama Sistemi’nin Teslim Töreni, Girne Turizm Limanı- Girne Gümrük Şube Amirliği’nde yapıldı.
Törene, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Maliye Bakanı Özdemir Berova, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve bürokratlar katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, protokol konuşmaları ile devam etti. Törende, Maliye Bakanı Özdemir Berova ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat konuşma yaptı.
-Berova: “İnsan gözünün kaçırabileceği her türlü yasa dışı materyal ve kaçakçılık girişimi en yüksek hassasiyetle tespit edebilecek”
Maliye Bakanı Özdemir Berova, Mobil X-Ray Tarama Sistemi’nin ülkenin güvenliğini ve Gümrük ve Rüsumat Dairesi’nin çalışmalarının verimliliğini yeni bir seviyeye taşıyacağını kaydetti.
Türkiye Ticaret Bakanlığı’yla üç yıla yakın süredir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki gümrük alanlarının geliştirilmesi ve ileri teknoloji cihazlarla güçlendirilmesi için verimli bir çalışma yürüttüklerini anlatan Berova, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Berova, “Günümüz dünyasında hız ve güvenlik artık birbirinin alternatifi değil, birbirini tamamlayan iki temel unsur haline gelmiştir. Özellikle ticaretin ve sınır güvenliğinin hayati önem taşıdığı bu noktada, teknolojinin en son imkanlarını kullanmak bir tercih değil, zorunluluk haline gelmiştir.” dedi.
Bugün hizmete alınan sistemin saatler süren detaylı aramaları dakikalara indirerek yasal ticaretin de akışını hızlandıracağını anlatan Berova, ayrıca gelişmiş görüntüleme teknolojisi sayesinde insan gözünün kaçırabileceği her türlü yasa dışı materyali ve kaçakçılık girişimini en yüksek hassasiyetle tespit edebileceğini vurguladı.
Sistemin zaman kaybını önleyerek lojistik maliyetleri düşüreceğini ve ülke ticaret kapasitesine doğrudan katkı sunacağını aktaran Berova, “Bu açıdan baktığımız zaman sadece bir makine alımı değil, dijitalleşen dünyaya uyum sağlama ve milli güvenliğimizi teknoloji ile tahkim etme vizyonumuzun da bir parçasıdır. Mobil olması sebebiyle ihtiyaç duyulan her noktaya hızla sevk edilebilecek olan bu sistem, operasyonel esnekliğimizi de en üst seviyeye çıkaracaktır.” diye konuştu.
Bu adımın devamında, ısı ölçen kameralar ile kaçakçılığı daha da etkin bir şekilde denetleyebilecek olan sistemin de hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Berova, köpekle uyuşturucu arama ekibinin oluşturulabilmesi amacı ile çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Berova, Mobil X-Ray Tarama Sistemi’nin hayata geçmesinde emeği ve desteği olanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
-Bolat: “Durmak yok, yola devam”
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise sözlerine, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı.
Üç yıla yakın süredir KKTC’li yetkililerle yakın koordinasyon içinde çalıştıklarını kaydeden Bolat, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin daha da gelişmesi ve ekonomik kalkınmasının ilerlemesi için çok verimli bir iş birliği içindeyiz. Biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımız da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişmesine, istikrarının güçlenmesine çok büyük önem veriyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de son 23 yılda yapılan hizmetlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de yapıldığını söyleyen Bolat, “Yıldız gibi parlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunmaktan hem mutluluk duyuyoruz hem şeref duyuyoruz.” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz önderliğinde ekonomik iş birliği çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Bolat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yaklaşık üç milyar dolara yakın dış ticareti içinde Türkiye’nin çok önemli bir payı bulunduğunu anlattı.
Bu sabah Güzelyurt Soğuk Hava Deposu ve Entegre Tesisleri’nde incelemelerde bulunduklarını aktaran Bolat, yakında bu tesisin de açılacağını söyledi.
Gazimağusa ve Girne limanlarında yasa dışı ticaretle mücadele ve gümrük kontrollerinin hızlandırılması için Mobil X-Ray tarama cihazlarının montajının yapıldığını kaydeden Bolat, “Bunun yanında, iki ülke arasında yaptığımız ortak komite çalışmalarıyla gümrüklerdeki otomasyon çalışmaları, veri akışı, veri kontrolleri, teknik iş birliği ve eğitim çalışmaları bütün hızıyla devam etmekte. Sonraki süreçte termal kameralarla kontrol çalışması ve eğitilmiş özel köpeklerle de yasa dışı ticaretle ve uyuşturucuyla mücadelede yeni bir aşamaya geçilmiş olacak. Durmak yok, yola devam diyoruz.” diye konuştu.
Bolat, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında birçok alanda iş birliklerinin devam ettiğini de belirterek, bu iş birliklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bolat, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişme yolunda Türkiye Cumhuriyeti olarak bütün katkıları vermeye ayaklar üzerinde duran güçlü, istikrarlı ve dünya pazarlarıyla entegre olan bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi için Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda destek vermeye, katkı sunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Mobil X-Ray tarama cihazının etkin, hızlı ve kontrollü bir gümrük rejimi için verimli olacağına inanç belirten Bolat, bunun hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından kurdele kesildi ve sistemin uygulaması gösterildi.
YKP’nin 16. Kurultayı 7 Mart’taYKP’nin 16. Kurultayı yarın, 7 Mart Cumartesi günü saat 14.30’da Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nda (KTOEÖS) toplanacak.06 Mart 2026 Cuma 18:50KIBRIS
Meteoroloji uyardı: Yarın yağmur, pazar ve pazartesi don olayı bekleniyorMeteoroloji Dairesi, yarın öğle saatlerine kadar yer yer sağanak yağmur; pazar ve pazartesi sabah saatlerinde ise don olayı beklendiğini duyurdu. Hava sıcaklığının 17–20 derece dolaylarında seyretmesi öngörülüyor.06 Mart 2026 Cuma 16:55HAVA DURUMU
İran'a saldırıda yedinci gün: İsrail, Tahran'a yeni saldırılar düzenledi, İran Tel Aviv'i hedef aldıİsrail Tahran'a yönelik yeni hava saldırıları başlatırken, İran cephesinden bir ABD tankerinin vurulduğu iddiası geldi. Orta Doğu'da karşılıklı saldırılarla tansiyon yükseliyor.06 Mart 2026 Cuma 16:52ORTADOĞU
Donald Trump, Kristi Noem'i İç Güvenlik Bakanlığı görevinden aldıABD Başkanı Donald Trump, Kristi Noem'i İç Güvenlik Bakanlığı görevinden aldı.06 Mart 2026 Cuma 16:48AMERİKA
Afet Ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ilk kamp toplantısını gerçekleştirdi3 Mart 2026 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığına verilmiştir. Başkanlık görevini devralan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ilk KKTC Afet Müdahale Planı (KAMP) toplantısını 6 Mart 2026 tarihinde Sivil Savunma Teşkilatı06 Mart 2026 Cuma 16:44KIBRIS
Çeler: Barış güvercinini yeniden uçurmak boynumuzun borcudurKongrede konuşan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, ülkede yaşanan sorunların her geçen gün derinleştiğini belirterek, gençlerin gelecek umudunu kaybettiği ve göçün arttığı bir dönemden geçildiğini ifade etti.06 Mart 2026 Cuma 16:41KIBRIS
Armut, biber, patlıcan ve çilekte limit üstü pestisit çıktı; imha edildi!Tarım Bakanlığı’nın haftalık denetimlerinde ithal armutta limit üstü, yerli salatalıkta ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildi.06 Mart 2026 Cuma 15:25YAŞAM
Bu hafta sonu hava nasıl olacak?Bugün ve yarın yer yer sağanak, pazar sabah saatlerinde ise don olayı bekleniyor.06 Mart 2026 Cuma 12:20HAVA DURUMU
Ağrotur Üssü’nde yeniden sirenler çalıyorABD ve İsrail ile İran arasındaki savaş nedeniyle Kıbrıs’ta teyakkuz hali devam ediyor. Bu sabah saatlerinde İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ta bulunan Ağrotur Üssü’nde yeniden sirenler çaldı, alarma geçildi.06 Mart 2026 Cuma 12:16GÜNEY KIBRIS
Rum basını: "İran İHA’sının düştüğü hangarda Amerikan casus uçakları konuşluydu"Ağrotur İngiliz egemen askeri üssüne 2 Mart’ta düşen Shahed tipi İnsansız Hava Aracının (İHA) üssün, Amerika’nın “U-2 Dragon Lady” casus uçaklarının sürekli konuşlandırıldığı hangarına büyük zarar verdiği bildirildi.06 Mart 2026 Cuma 12:15GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.