MİÇOTAKİS: 20 TEMMUZ GECESİ KIBRIS’TA OLACAĞIM
Guterres’e 6 aylık görev süresinde yaptığı temaslarla ilgili raporunu sunan Kişisel Temsilci Maria Angela Holguin’in, “görev süresi sona ermiş olmasına rağmen çabalarına devam edeceği ancak bu çabalarını, Türk ve Kıbrıs Türk taraflarının tepkisini çekmeme

13 Temmuz 2024 Cumartesi 15:51
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e 6 aylık görev süresinde yaptığı temaslarla ilgili raporunu sunan Kişisel Temsilci Maria Angela Holguin’in, “görev süresi sona ermiş olmasına rağmen çabalarına devam edeceği ancak bu çabalarını, Türk ve Kıbrıs Türk taraflarının tepkisini çekmemek için ‘davul çalmadan’ (sessizce) yürüteceği” iddia edildi.
Politis “Angela Holguin Devam Edecek Ama Sessizce… Kışkırtmak İstemiyor” başlıklı haberinde Kıbrıs’taki iki taraf Guterres’ten, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlarla ilgili kararını işitmeyi beklerken “Holguin’in, çabalarını sessizce sürdüreceğini, BM Genel Kurulu çerçevesinde Kıbrıs sorunuyla ilgili üçlü ve hatta beşli bir görüşme yapılması olasılığının açık olduğunu” yazdı.
Gazete Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric’in, Holguin’in raporunu aldığını doğruladığı Genel Sekreter’in, iki lidere bundan sonraki adımları önermek için şimdi rapordaki tavsiyeleri inceleyeceğini söyleyerek Guterres’in niyetini ortaya koyduğunu yazdı. Gazete, edindiği bilgilere dayanarak Guterres’in “acele hareketler yapmayacağını, dikkatli hareket edeceğini ve Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlarla ilgili önerilerini sunmakta acele etmeyeceğini” ekledi.
Habere göre, Rum Sözcü Konstantinos Letimbiotis Rum yönetimine ulaşan son bilginin, Genel Sekreter’in, Holguin’in raporunu ve tavsiyelerini inceledikten sonra liderleri çağırarak çıkmazın kaldırılması ve müzakerelerin yeniden başlaması çabasında bundan sonra atılacak adımlarla ilgili kararını bildireceği yolunda olduğunu söyledi. Letimbiotis, Rum tarafı olarak “çıkmazın en kısa sürede kaldırılması için samimi niyetle mümkün olan her çabayı harcamak üzere Genel Sekreter’in emrinde olduklarını” da savundu.
Gazete, Genel Sekreter Guterres’in “Eylül ayında New York’ta, BM Genel Kurulu çerçevesinde olası bir üçlü ve hatta beşli görüşme yapılmasına olanak tanıyacak uygun ortamı yaratmak istediği” yolunda bilgi edindiğini de aktardı.
Haberde Holguin’in gerek Kıbrıslı Türklere ve Rumlara yönelik açık mektubunda kullandığı ifadelerin, (“taahhüdünün sona ermediği ve sürdürülebilir çözüm için alternatif çözümler düşünmeye devam edeceği”) gerekse görev süresinin sona ermesinden sonra yaptıklarının, Guterres’in Holguin’in misyonu ve yetkisiyle ilgili niyetinin işaretleri olduğu kanaati aktarıldı.
Holguin’in, raporunu Guterres’e sunduğu 10 Temmuz’dan sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunan dengi Yoregos Yerapetridis ile Washington’da görüşmek istemesi, Yerapetridis ile talep ettiği görüşmenin Çarşamba günü gerçekleşmesi ve yükümlülüğü olmamakla birlikte Güvenlik Konseyi’ne gayrı resmi bilgilendirme yapması buna örnek gösterildi.
Habere göre, siyasi analizciler Türkiye’nin, görev süresi bittikten sonra Holguin’in Fidan ile görüşme davetini kabul etmekle “Holguin’in bütün temasları yetkileri zemininde gerçekleştiğinden, misyonunun gayrı resmi uzatılmasına susarak rıza gösterdiğini” değerlendirdi.
Eski Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli de Politis’e, BM’den kendisine ulaşan bilginin, Genel Sekreter Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlara karar verene kadar Holguin’in görev süresinde gayri resmi bir uzatma yapıldığı yolunda olduğunu söyledi.
Haravgi “Başkan: Yılsonundan Önce Kıbrıs Sorununda Olumlu Haberler” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in “çok yakında, yılsonundan önce Kıbrıs sorunuyla ve müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili olumlu haberler olacağından emin olduğunu” yazdı.
Gazeteye göre, Fransa’nın ulusal günü nedeniyle Cuma akşamı Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği’nde düzenlediği etkinliğe katılan Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı olarak ana önceliğinin “Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek ve 50 yıllık bölünmüşlüğü sona erdirmek olduğunu” savundu. Htistodulidis “bu çerçevede müzakerelerin koptuğu yerden yeniden, mümkün olan tek zemin olan BM Güvenlik Konseyi kararlarında tarif edilen iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip federasyon zemininde başlaması için BM Genel Sekreteri ve Kişisel Temsilcisi ile sıkı iş birliği içerisinde her türlü çabayı harcamakta olduklarını” söyledi.
Hristodulidis “bugün aldığım bilgiden sonra, çok yakında, yılsonundan önce olumlu haberler olacağından eminim.” dedi.
Alithia Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Salina Grenet-Catalano’nun, “Fransa, Kıbrıs sorununa kararların siyasi eşitlik temelinde alınacağı etkin bir federasyona dayalı adil, sürekli ve sürdürülebilir bir sorun inşa edilmesi sürecinde Kıbrıs’a yardım etmeye her zaman hazırdır” dediğini aktardı.
Habere göre, Salina Grenet-Catalano bu sözleri Fransa’nın ulusal günü dolayısıyla dün akşam büyükelçilik binasında gerçekleştirilen etkinlikte dile getirdi.
Aynı gazetenin “Miçotakis: Müzakerelerin Yeniden Başlaması Zaruri” başlıklı manşet haberine göre Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştü.
Miçotakis görüşme öncesinde basına yaptığı açıklamada “Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasının elzem olduğunu” söyledi. Ada’nın 50 yıldır bölünmüş olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Miçotakis, “Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde çözülmesi için her olanağın değerlendirilmesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu.
20 Temmuz’da Güney Kıbrıs’ta olacağını kaydeden Miçotakis “20 Temmuz gecesi Başkanlık Sarayı’nda düzenlenecek törene katılmak üzere Kıbrıs’ta olacağım, ondan sonra Genel Sekreter ile Türk istilasından 50 yıl sonra bu büyük yaranın kapanmasına ve Kıbrıs sorununa sürdürülebilir bir çözüm bulunmasına nasıl katkıda bulunabileceğini görüşeceğim.” dedi.
Avrupa kavruluyor: Paris'te alkol satış ve tüketimi kısıtlandıFransız yetkililer, aşırı sıcak hava dalgası sırasında başkentteki hastaneler üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla başkent Paris'te kamusal alanlarda alkol tüketimini ve satışını yasakladı.26 Haziran 2026 Cuma 17:17AVRUPA
Haftalık gıda denetimleri...Yerli ve ithal ürünlerin tümü temizTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, haftalık gıda denetimlerinde yerli ve ithal ürünlerin tümünün temiz olduğunu açıkladı.26 Haziran 2026 Cuma 17:16YAŞAM
ABD Başkan Yardımcısı Vance, Trump'ın "derin devlet" tarafından hedef alındığını iddia ettiABD Başkan Yardımcısı JD Vance, eski ABD Başkanı Richard Nixon ile Başkan Donald Trump'ın "derin devlet" tarafından hedef alındığını öne sürdü. 26 Haziran 2026 Cuma 15:38AMERİKA
Kişi: ‘’Lefkoşa’da Harmancı'yı Desteklemek Önemli Olasılıklardan Biri’’Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Mehmet Kale Kişi, Lefkoşa'da mevcut belediye başkanını desteklemenin güçlü seçeneklerden biri olduğunu söyledi.26 Haziran 2026 Cuma 15:32KIBRIS
Kamacıoğlu: Sanayi, hükümet programlarında somut hedeflerle yer almalıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Kamacıoğlu, seçimlere katılacak tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak, sanayinin ülke ekonomisindeki öneminin hükümet programlarında somut politikalarla yer almasını talep etti.26 Haziran 2026 Cuma 15:31KIBRIS
Hava sıcaklığı 35-38 derece dolaylarında seyredecek...Meteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının 35 -38 derece dolaylarında seyredeceğini, hafta sonu sabah saatlerinde yer yer sis beklendiğini duyurdu.26 Haziran 2026 Cuma 15:10KIBRIS
Haldun Taner’in epik şaheseri Lefkoşa’da dakikalarca alkışlandıİstanbul Şehir Tiyatroları,“Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”oyununu YDÜ AKKM’de sahneledi26 Haziran 2026 Cuma 14:51KÜLTÜR/ SANAT
Esentepe'de Traktör Uçuruma Yuvarlandı: 1 YaralıEsentepe’de isimsiz toprak yolda seyreden bir traktör, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yaklaşık 7 metrelik derinliğe düşerek devrildi. Kazada yaralanan traktör sürücüsü hastanede müşahede altına alındı.26 Haziran 2026 Cuma 13:03GİRNE
Lefkoşa'da Seri Bisiklet ve Scooter Hırsızı YakalandıLefkoşa’da son üç ayda meydana gelen seri bisiklet ve elektrikli scooter hırsızlıklarının faili, polis ekiplerinin yürüttüğü başarılı soruşturma neticesinde yakalandı. Olayla ilgili 22 yaşındaki bir zanlı tutuklandı.26 Haziran 2026 Cuma 13:02LEFKOŞA
Gazimağusa'da Zehir ve Silah Operasyonu: 1 Kişi TutuklandıGazimağusa’da polis ekipleri tarafından bir ikametgaha düzenlenen operasyonda, önemli miktarda uyuşturucu madde, ateşli silah ve canlı mermi ele geçirildi. Olayla ilgili 40 yaşındaki bir kişi tutuklandı.26 Haziran 2026 Cuma 13:01GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.