MEYVE SİNEĞİNİN BEYNİ, İNSANLARDAKİ DÜŞÜNME SÜRECİNE IŞIK TUTUYOR
Yürüyebiliyorlar, havada süzülebiliyorlar ve hatta erkekleri dişileri çekebilmek için aşk şarkıları bile söyleyebiliyor. Bütün bunları bir toplu iğne başından küçük beyinleriyle yapıyorlar.

06 Ekim 2024 Pazar 11:00
Yürüyebiliyorlar, havada süzülebiliyorlar ve hatta erkekleri dişileri çekebilmek için aşk şarkıları bile söyleyebiliyor. Bütün bunları bir toplu iğne başından küçük beyinleriyle yapıyorlar.
Bir sineğin beynini araştıran bilim insanları ilk kez, 130 bin beyin hücresinin her birinin ve 50 milyon bağlantının şeklini ve konumunu tespit etti.
Yetişkin bir hayvan beyninin şu ana dek yapılmış en ayrıntılı analizi.
Araştırmaya katılmayan önde gelen bir beyin uzmanı araştırmayı, insan beynini anlamakta "büyük bir ilerleme" diye tanımladı.
"Bağlantılar nedir? Yüzünüzü tanımam için bilgiyi işleyen, sesimi duymanızı ve bu kelimeleri elektrik sinyallerine dönüştürmenizi sağlayan sistemde sinyaller nasıl akıyor? “
"Sinek beyninin haritalanması gerçek anlamda kayda değer bir çalışma ve kendi beyinlerimizin nasıl çalıştığını cidden kavramamızda bize yardımcı olacak."
Araştırmada incelenen meyve sineğine kıyasla bir milyon kat daha fazla beyin hücresine, yani nörolara sahibiz.
Peki, bir sineğin beyni arasındaki bağlantıların haritası, bilim insanlarının nasıl düşündüğümüzü anlamasına nasıl yardımcı olabilir?
Nature dergisinde yayımlanan, bilim insanlarının ürettiği diyagramlar, güzel olduğu kadar karmaşık bağlantıları sergiliyor.
Bu kadar küçük bir organın, bu kadar güçlü hesaplama görevleri yapabildiğini açıklamanın anahtarı şekli ve yapısında.
Tüm bu görevleri yerine getirecek bir haşhaş tanesi büyüklüğünde bir bilgisayar geliştirmek, çağdaş bilimin kabiliyetlerinin çok ötesinde.
Projenin liderlerinden Princeton Üniversitesi'nden Dr. Mala Murthy, bilimsel olarak "konnektom" diye bilinen yeni bağlantı diyagramlarının "nörobilimciler için dönüştürücü" olacağını söylüyor.
"Araştırmacıların, sağlıklı bir beynin nasıl çalıştığını daha iyi anlamasına yardımcı olacak. Gelecekte, beynimizde işler yolunda gitmediğinde neler olduğunu kıyaslamanın mümkün olmasını umuyoruz."
Çalışmada yer almayan Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nde beyin araştırması grup lideri Dr. Lucia Prieto Godolo da bu görüşe destek veriyor.
"Araştırmacılar 300 konnektomu bulunan basit bir solucanı ve üç bin bağlantısı olan bur kurtçuğun bağlantılarını tamamlamıştı. Ancak 130 bin bağlantının bulunması, fareler gibi daha büyük beyinlerde ve belki de 10-20 yıl içinde kendi beyinlerimizdeki connectomları bulmak adına müthiş bir teknik ilerleme."

Kaynak,MRC/Nature

Kaynak,MRC/Nature
Araştırmacılar, her bir fonksiyon için ayrı devreleri tespit etti ve nasıl bağlantılı olduklarını gösterdi.
Örneğin hareketle ilgili bağlantılar, beynin tabanında, görmeyi işlemek için gerekenlerse yanlara doğru. Görmek için çok daha fazla sayıda nöronun rol oynaması gerekiyor, çünkü görüş için çok daha fazla hesaplama gücü gerekiyor.
Bilim insanları, görüş ve hareketin ayrı devrelerde olduğunu biliyordu, ancak birbirleriyle nasıl bağlandıkları bulunamamıştı.
Sinekleri avlamak neden zor?
Diğer araştırmacılar, daha şimdiden devre diyagramlarını kullanmaya başladı. Örneğin, sinekleri dürülmüş gazete ya da dergilerle avlamanın neden zor olduğunu araştırdılar.
Görüş devreleri, dürdüğünüz gazetenin hangi yönden geldiğini tespit ediyor ve sineğin bacaklarına sinyal yolluyor.
Ancak, sonlarını getirebilecek nesneden uzaktaki bacaklara daha kuvvetli bir zıplama sinyali gidiyor. Yani, düşünmek zorunda kalmadan zıplayabiliyorlar. Kelimenin tam anlamıyla, düşünce hızından daha seri bir şekilde.
Bu bulgu da, biz hantal insanların neden nadiren sinek avlayabildiğimizi açıklayabilir.

Kaynak,Gwyndaf Hughes/BBC News
Bağlatı diyagamı, mikroskobik bir peynir rendesine benzeyen bir cihazla bir sineğin beyninin dilimlenmesiyle yapıldı. 7 bin dilimin her biri fotoğraflandı ve dijital yöntemlerle bir araya getirildi. Princeton Üniversitesi'ndeki ekip, tüm nöronların şekillerinin ve bağlantılarının çıkartılması için yapay zeka kullandı.
Ancak yapay zeka mükemmel sonuçlar vermedi ve uzmanlar üç milyonun üzerindeki hatayı elle düzeltti.
Bu teknik anlamda zorun başarılmasıydı, ancak iş daha bitmemişti.
Yine Tıbbi Araştırma Konseyi'nin Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nan Dr. Philipp Schlegel'e göre her bir bağlantının ne yaptığını tanımlamadan harita tek başına anlamsızdı.
"Bu veriler Google Haritaları gibi ama beyin için olanı. Nöronlar arasındaki ham bağlantı diyagramı, hangi yapıların hangi sokaklar ve binalara denk geldiğini bilmek gibi.
"Nöronları tanımlamaksa, haritaya, sokakların ve şehirlerin adlarını, iş yerlerinin açılış saatlerini, telefon numaralarını, değerlendirmeleri eklemek gibi. Gerçekten kullanışlı olabilmesi için her ikisi de gerekiyor."

Kaynak,BBC News
Sinek konnektomu, kullanmak isteyen tüm araştırmacıların erişimine açık.
Dr. Schlegel bu yeni harita sayesinde nörobilimde önümüzdeki birkaç yıl içinde "bir buluşlar çığı" olacak.
İnsan beyni, sineklerinkinden çok daha büyük ve bağlantıları hakkında tüm bilgileri alabilecek teknolojiye henüz sahip değiliz.
Ancak araştırmacılar, belki 30 yıl içinde bir insan konnektomuna sahip olmanın mümkün olabileceğine inanıyor. Sinek beyninin, beynimizin nasıl işlediği konusunda yeni ve daha derin bir anlayışın ilk adımı olduğunu söylüyorlar.
Araştırma, Flywire Konsorsiyumu adlı, bilim insanlarının büyük bir uluslararası işbirliğiyle yapıldı.
2'si çocuk toplam 4 yaralı!Paşaköy-Vadili ana yolunda meydana gelen trafik kazasında 2’si çocuk toplam 4 kişi yaralandı.11 Şubat 2026 Çarşamba 22:08KIBRIS
Erhürman, Guterres ile bir araya geldiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York’ta bir araya geldi.11 Şubat 2026 Çarşamba 22:06KIBRIS SORUNU
'1976 Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı' onaylanarak Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi, “1976 Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı onaylayarak Genel Kurul’a sevk etti.11 Şubat 2026 Çarşamba 20:59KIBRIS
İki sene sonra Ankara'da kritik görüşme: Erdoğan, 'Ege ve Doğu Akdeniz' dedi; Miçotakis'ten 'aynı mahallenin sakinleriyiz' mesajıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında önemli mesajlar verdi.11 Şubat 2026 Çarşamba 19:55TÜRKİYE
Sakarya Belediye Başkanı Alemdar "DAÜ Mezunu değil" tartışması!Alemdar’ın DAÜ Mezuniyeti Tartışma Konusu Oldu11 Şubat 2026 Çarşamba 19:46KIBRIS
Rum Yüksek Mahkemesi 11 aydır tutuklu olan Kürt kökenli Türkiye vatandaşını serbest bıraktıTutukluluğunun hukuken müsamaha gösterilemeyecek ölçüde uzadığı ve yakın zamanda sınır dışı edilmesine ilişkin gerçekçi bir perspektif bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar verdi.11 Şubat 2026 Çarşamba 19:44GÜNEY KIBRIS
Bay-Sen’den eylem ve grev uyarısı…Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), Toplu İş Sözleşmesi, ek mesai ödemeleri, eksik İhtiyat Sandığı yatırımları konusunda gerekli adımların atılmaması ve BRTK Yasası konusundaki çalışmaların hızlandırılmaması halinde eylemlilik11 Şubat 2026 Çarşamba 19:37KIBRIS
Erdoğan'dan 'Ege ve Doğu Akdeniz' mesajı: Çetrefil ama çözümsüz değilTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ortak basın toplantısında konuşuyor.11 Şubat 2026 Çarşamba 18:57KIBRIS
CTP'den Ünal Üstel hükümetine "güvensizlik önergesi" hazırlığıCTP'den Ünal Üstel hükümetine "güvensizlik önergesi" hazırlığı yapıldığı açıklandı.11 Şubat 2026 Çarşamba 15:44KIBRIS
Lefkoşa Türk Belediyesi'nin çam kese böceğiyle mücadelesi sonuç verdi: Şikâyetler 9’a düştüLefkoşa Türk Belediyesi’nin biyolojik yöntemlerle yürüttüğü mücadele kapsamında çam kese böceği şikâyet sayısı iki yılda 389’dan 9’a geriledi. Belediye, 2025 ve 2026’da toplam 2 bin 800 çam ağacının ilaçlandığını açıkladı.11 Şubat 2026 Çarşamba 12:41LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.