MAYINLAR KONUSUNDA AKINCI'DAN AÇIKLAMA...

04 Temmuz 2015 Cumartesi 14:52
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının bildirdiği 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi bir risk unsuruna rastlanmadığını; halk açısından risk tespit edilen Ömerli ve Alemdağ’daki bölgelerin de işaretlenip, tellendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte gündeme gelen mayınlı arazilerin tespit çalışmalarıyla ilgili çalışmaları anlattı.
Akıncı, 30 Nisan’da görevini devraldıktan sonra müzakerelerin resmen başladığı 15 Mayıs’taki toplantıda, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in kendilerine 28 mayın tarlasıyla ilgili bilgi içeren bir belge verdiğini söyledi.
Yaptırdıkları inceleme sonucunda sadece koordinat içermesi, harita bulunmaması ve koordinatların da eksikliğinden dolayı BM ve Rum tarafıyla kurulan irtibat sonunda söz konusu belgeden daha ayrıntılı bir belge hazırlandığını kaydeden Akıncı, başlatılan çalışmalarda BM’nin uzman kuruluşu Mayın Temizleme Servisi’nden (UNMAS) BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon aracılığıyla yardım talep edildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, UNMAS’tan gelen bazı uzmanların, GKK’nin refakatında yerinde tetkik çalışması yaptıklarını söyledi.
“SADECE 3 NOKTADA MAYIN RİSKİ ŞÜPHESİ VAR”
GKK’dan aldığı bilgiye göre, 28 mayın tarlasının 25’inde herhangi risk unsuruna rastlanmadığına işaret ederek, bu konuda hiçbir tereddütleri kalmadığını kaydeden Akıncı, “Sadece 3 noktada mayın olma risk olabileceği yönünde bir şüphe var” dedi.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Bunlardan bir tanesi Güngör’de, askeri bölge içerisindedir. Kontrol altındadır. Halkın hiçbir şekilde kullanımında değil ancak gerekli tedbirler alındı. Bir diğer riskli bölge Alemdağ’dadır. Kısmen özel bir şahsın kullanımında, kısmen kamuya daha açık bir alandır bu. Diğeri de Lefke bölgesinde, Yedidalga-Ömerli yolunun kenarında tespit edildi”
“İLERİKİ TETKİKTE MAYINA RASTLANMASI HALİNDE, 1-2 AY İÇİNDE TEMİZLENECEK”
Halka açık alanların sadece 2 tanesinde böyle bir risk olabileceği tespiti yapıldığını kaydeden Akıncı, bu alanların işaretlenip, tellendiğini söyledi. Bu tellenen bölgelerin 50-100 metrelik alanlar olduğuna işaret eden Akıncı, UNMAS’ın ileriki tetkik çalışmaları sonrasında gerçekten mayına rastlanması halinde, buraların 1-2 ay içinde temizleneceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu bilgiyi paylaşmak istiyorum. Kamuoyunun rahatlaması için. Turizm sezonunun içinde olduğumuz bugünlerde bu konunun artık bizi endişelendirmemesini amaçladık” dedi.
GKK VE UNMAS’A TEŞEKKÜR
Mayın tespit çalışmalarının hızlı bir şekilde dün tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti vurgulayan Akıncı, gerek GKK, gerekse UNMAS’a teşekkür etti. Akıncı, “İlk günden beri bu konu bir rahatsızlık, tedirginlik yarattı. Şimdi böyle bir tedirginliğe gerek kalmadığını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayım” şeklinde devam etti.
“BİZİM GÖRÜŞÜMÜZ DE ADANIN TÜMÜYLE MAYINDAN TEMİZLENMESİ YÖNÜNDE”
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin tüm adanın mayından temizlenmesine ilişkin çağrıları hatırlatılarak, taraflar arasında bu yönde bir mutabakat olup olmadığının sorulması üzerine, “Bu konuda bizden önce de ve bu sıralarda ne yazık tam bir fikir birliği yoktur” dedi.
Akıncı, kendi görüşlerinin de adanın tümüyle mayından temizlenmesi yönünde olduğunu ancak bu konularda tam bir mutabakata ulaşılmadığını söyledi. Akıncı, “Biz bunun doğru bir adım olacağına inanıyoruz ve olaylarına bu yönde gelişebilmesi için uğraşlarımızı sürdüreceğiz ancak henüz bu noktada değiliz” ifadesini kullandı.
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.