MAĞUSA İNİSİYATİFİNDEN MAĞUSA’DAKİ KANALİZASYON SORUNU'NA DAİR AÇIKLAMA GELDİ
Karşılıklı anlayış ve dostane bir iklimde gerçekleşen toplantıda, İMO durumu anlatmış, gelinen aşamada tıkanıklıkların kaynağını etraflı bir şekilde ele almamız için yol gösterici yorumlar yapmıştır.

25 Eylül 2020 Cuma 10:33
Mağusa İnisiyatifi olarak, 17 Eylül 2020 tarihinde kapsamlı bir basın açıklaması ile Mağusa’daki kanalizasyon sorununu gündeme getirdi. Bildiride, Mağusa kenti sakinlerinin kanalizasyon sorununun çözülmemiş olmasından yaşanan mağduriyet vurgulanarak, durum ile ilgili bilgi verilmişti.
Açıklamamızın ardından İnşaat Mühendisler Odası (İMO) yönetim kurulu üyeleri Mağusa İnisiyatifi ile bir araya gelmek istediklerini bizlere iletmiş ve kamuoyuna aktardığımız süreci bir de onlardan dinlememiz için olanak yaratmışlardır.
Karşılıklı anlayış ve dostane bir iklimde gerçekleşen toplantıda, İMO durumu anlatmış, gelinen aşamada tıkanıklıkların kaynağını etraflı bir şekilde ele almamız için yol gösterici yorumlar yapmıştır.
Karşılıklı istişaredeİMO’nun da Mağusa’da yaşanan kanalizasyon sorununa duyarsız olmadığını gözlemlemiş bulunmaktayız. Ancak proje vize sürecinin 2 yıla yayılması bizler için hala daha önemli bir sorun teşkil etmekte olup, bunun Oda tarafından anlaşılması önemlidir.
İMO’nunilgili yasal mevzuata uygun davrandığı,yapılan istişarelerde saptanmıştır. Bu çerçevede, yaşanan süreç içinde önemli ilerlemelerin kaydedildiği tarafımıza iletilmiştir.
Ancak, vize sürecini yöneten İMO tarafından istenilen ve yasal mevzuatta da belirtilmiş olan belge ve verilerin henüz Odaya sunulmadığı görülmüştür. Bu sunulmayan belgeler,talep edilen verilerin tümü (raporlar, modelleme verileri ve hesapları vs.) dosya klasörleri içerisinde istenilen formatta Mağusa Belediyesi personeli tarafından İMO’ya yaklaşık iki hafta önce ulaştırıldıktan sonra; İMO ve Belediye personeli arasında gerçekleşen son toplantıda, atık-su akış modellemesi programının bilgisayar veri dosyası daelektronik kopya olarak talep edilmiştir.
Ayrıca, İMO tarafından, iki hafta önce, Mağusa Belediyesi adına projeyi tamamlamakla sorumlu personele yazılı bir talep mektubu gönderildiği, ancak Belediye tarafından talep edilen verilerinhenüz Odaya ulaştırılmadığı öğrenilmiştir.
Konuyla ilgili yaptığımız istişarelerde, talep edilen verilerin ulaştırılmasının mümkün olabilmesi için, Kanalizasyon projesi finansörü Avrupa Birliği’nin onayı gerektiği ortaya çıkmıştır.
Bu bağlamda Mağusa İnisiyatifi olarak Avrupa Birliği Program Destek Ofisi ile temasa geçilerek, konuyla ilgili son duruma dair güncel bilgiler alınmıştır. AB tarafından yapılan bilgilendirmede, vize için talep edilen ham verinin en geç önümüzdeki ayın ilk günlerinde verileceği ifade edilmiştir.
Gecikmenin kaynağı olarak, ham veri seti yanında hidroloik modelin de sunulduğu ve bu modelin gelecekte Mağusa kentinin planlaması ve kent kanalizasyon sisteminin sağlıklı biçimde devam etmesi için uygun kararların alınmasına olanak sağlayacağı, Kanalizasyon sorununun çözümünü kolaylaştıracağı belirtilmiştir.
Bizler Mağusa İnisiyatifi olarak, Mağusa Belediyesini, kentin yaşadığı kanalizasyon sorununun çözülmesi için ivedilikle talep edilen ve yasal olarak da sorumlu oldukları ilgili materyalleriİMO’ya en erken zamanda sunmayadavet ederiz.
Aynı şekilde Avrupa Birliği’nin sözü geçen ham veri setini, ifade ettikleri zaman içerisinde sunup sunmadıklarının takipçisi olacağımızın da altını çizeriz.
Tıkanıklığa neden olan ham veri setinin, Mağusa Belediyesi tarafından İMO’ya sunulması ardından, yasal ve teknik mevzuatın gerekliliklerinin yerine getirilmiş olacağına inanmaktayız. Bu noktadan sonra İMO’nun da sürecin sağlıklı biçimde devam etmesi için ilgili adımları atacağına inanıyor, yeni gecikmelere sebep olacak adımlardan kaçınacağını tahmin ediyoruz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Mağusa İnisiyatifi olarak yaşanan gecikmeden dolayı ortaya çıkan koku kirliliğinden ve kanalizasyon taşkınlarından kaygılıyız.
Bu gecikmenin daha önce başarısız olan eski projeyle bir hesaplaşma aracına dönüştürülme ihtimalini düşünmek istemiyoruz.Pandemi günlerinde yaşanan pek çok krize ilaveten, Kent sakinleri olarak daha fazla kriz değil, sorunların bir an evvel çözümünü talep ediyoruz.
Gelinen noktada, projenin sahibi olan Mağusa Belediyesi ile vize makamı olan KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın, toplumsal faydayı gözeterek ve konunun önemine binaen karşılıklı anlayış ve diyalog içerisinde süreci tamamlamalarını sabırsızlıkla beklemekteyiz.
Netflix, Warner Bros Discovery’yi satın alıyorStüdyo ve yayın platformunu Netflix’in, Warner Bros. Discovery (WBD) medya şirketini 82,7 milyar dolarlık işletme değerinden satın almak için bağlayıcı bir anlaşma yaptığı bildirildi.05 Aralık 2025 Cuma 20:30YAŞAM
Almanya'da askerlikte yeni dönemFederal Meclis'te, askerlik sisteminde reform öngören yasa kabul edildi. Rusya kaynaklı tehdit algısı artan Almanya, asker sayısını ilk aşamada gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenlerle arttırmayı hedefliyor.05 Aralık 2025 Cuma 20:04AVRUPA
Sendikalar " Game Over", istifa edin!KAMUSEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve KAMU-İŞ, ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 19:33KIBRIS
Üstel Ankara yolcusuBaşbakan Ünal Üstel, Ankara'ya gidiyor. Üstel'in yarın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 19:30KIBRIS
Rum Lider Hristodulidis Kabinesinde 4 Bakanı değiştiRum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, dört bakanlık ve bir müsteşarlıkta değişikliğe gidildiğini duyurdu. Enerji, Çalışma, Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına yeni isimler atandı.05 Aralık 2025 Cuma 19:22GÜNEY KIBRIS
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.