LTB BAŞKANI HARMANCI: “EZBER BOZUCU CESUR ADIMLARDA KARARLIYIZ”
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, 3-4 Ekim 2024 tarihlerinde Güney Lefkoşa’da gerçekleşecek olan “Cyprus Forum” Konferansı’nın açılış etkinliğinde konuştu.

03 Ekim 2024 Perşembe 15:55
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, 3-4 Ekim 2024 tarihlerinde Güney Lefkoşa’da gerçekleşecek olan “Cyprus Forum” Konferansı’nın açılış etkinliğinde konuştu.
Konferansın açılış etkinliğinde Kıbrıs Rum Lideri Nikos Hristodulidis, Rum Meclis Başkanı Annita Demetriou, BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Colin Stewart ve Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo gerçekleştirirken, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Güney Lefkoşa Belediye Başkanı Charalambos Prountzos birlikte kürsüye çıkarak açılış konuşmalarını yaptılar.

“Adadaki herkes için güvenliğin ne anlama geldiğini birlikte yeniden tanımlamaya ve ortak bir anlayışa ihtiyaç var”
Başkan Harmancı, devam eden Kıbrıs sorunun bir yan veya tali mesele değil, bu adada iki toplum için halen temel mesele olduğunu ve “Cyprus Form” boyunca tartışılacak diğer tüm konularla kesişen bir konu olduğunu belirtti. Adanın iki tarafında da yaşanan sorunların ancak birlikte hareket edilerek çözülebileceğini ifade eden Harmancı, barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm olmadan adanın gerçek ekonomik potansiyelinin ortaya çıkamayacağını, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanamayacağını ve iklim değişikliğinin getirdiği tehditlere karşı etkin bir dayanıklılık geliştirilemeyeceğini söyledi.
Harmancı, konferans boyunca birçok panelde bölgesel güvenlik sorunları tartışılacakken, Kıbrıs’ta iki toplumun yıllardır bir araya gelip samimi bir şekilde Kıbrıs sorununu müzakere edemediğini vurguladı. Harmancı, tüm Kıbrıslılar ve bir bütün olarak Kıbrıs adası için güvenliğin gerçekte ne anlama geldiğinin birlikte yeniden tanımlanması gerektiğine de dikkat çekti.
“Başkent Lefkoşa’daki başarı örnekleri iyi niyet, karşılıklı saygı ve karşılıklı güvene dayalıdır”
Harmancı, katılımcıları “Kıbrıs'ın AB’deki 20 yılı” ile ilgili tartışmalar çerçevesinde Avrupa Birliği’ne birleşik bir Kıbrıs olarak girememiş olmaktan dolayı kalkınma, sürdürülebilirlik, dayanıklılık, insan hakları ve güvenlik gibi konularda kaybedilen fırsatları değerlendirmeye davet etti.
AB çatısı altında birleşik bir Kıbrıs’ta 20 yılda birlikte neler başarılabilirdi konusunda en iyi örneğin iki Lefkoşa belediyesi arasında her şeye rağmen sürdürülebilen somut iş birliklerinin olduğunu belirten Harmancı sözlerine şöyle devam etti: “Lefkoşa'nın iki belediyesinin neredeyse Kıbrıs sorununun var olduğu süre boyunca tüm zorluklara rağmen gerçekleştirmeyi ve sürdürmeyi başardıkları, adadaki en iyi örnek olmaya devam ediyor. Bu diyalog ve iş birliği iyi niyet, karşılıklı saygı ve karşılıklı güvene dayalıdır.”
Son 10 yılda Lefkoşa’nın Lefkoşa'nın her iki tarafındaki toplumları temsil eden seçilmiş belediye başkanları olarak ortak çalışmalarını özetleyen Harmancı, sadece tüm Lefkoşalıların yararına olmakla kalmayıp aynı zamanda barışın inşasına ve yeniden birleşme umutlarına katkıda bulunacak girişimler için savunuculuk ve lobicilik yapmaya devam edeceklerini söyledi.
“Daha fazla geçiş noktası ve şehrin iki tarafını birleştirecek Kanlıdere Projesi için İki Başkan Birlikte Kararlıyız”
Lefkoşa’nın iki belediyesi ve başkanları olarak birlikte kararlı oldukları konularla ilgili bilgiler veren Harmancı “Birlikte Lefkoşa'da daha fazla geçiş noktası açılmasını ve şehrin iki yakasını birleştirecek ekolojik bir koridor Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi'nin finanse edilmesini savunduk. Göreve seçilen Güney Belediye Başkanı Prountzos'un sadece bu taahhütleri paylaşmakla kalmayıp aynı zamanda Lefkoşa’ya ve tüm Lefkoşalılara fayda sağlayacak somut ve işlevsel iki toplumlu iş birliği fikirleriyle geldiğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Harmancı, iki belediyenin ve başkanlarının birlikte kararlı oldukları konulara şunları da ekledi: “Bu şehirdeki ortak kültürel ve tarihi mirasımızı korumak ve daha da zenginleştirmek; çocukların ve gençlerin birlikte spor yapmaları, birlikte ortak bir gelecek hayali kurmaları ve bunu talep etmeye başlamaları için yeni alanlar ve fırsatlar yaratmak; adanın enerji güvenliğine, gıda güvenliğine, su güvenliğine birlikte katkıda bulunmak.”
Kıbrıs sorununda ezber bozucu cesur adımlar atmakta kararlı olduklarını vurgulayan Harmancı, “Şu anda acilen ihtiyacımız olan şey bölünmüş kaldığımız sürece tüm Kıbrıslılar için sürdürülebilir, güvenli ve müreffeh bir geleceğin sadece hayal ve yanılsama olacağını her iki taraftaki karar alıcıların ve liderlerin açıkça kabul edecek cesareti göstermeleridir” dedi.
Başkan Harmancı konuşmasını şair Nazım Hikmet’in “Davet” isimli şiirinin şu dizeleri ile Türkçe ve İngilizce olarak tamamladı:
“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine
bu hasret bizim…”
Uzmanlardan çocuk istismarı iddialarıyla ilgili çocuk odaklı ve bilimsel yaklaşım çağrısıKıbrıs Travma, Afet ve Kriz Çalışma Grubu, bir okulda gündeme gelen istismar iddialarına ilişkin sürecin çocukların üstün yararı gözetilerek, bilimsel, etik ve çocuk odaklı bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:15KIBRIS
Arpa çeşit adaylarının hasadı yapıldıTarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ıslah programlarında geliştirilen arpa hatlarının (tescili yapılmamış) hasadı yapıldı. Hasada Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da katıldı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:13KIBRIS
Meclis, yasama ve denetim göreviyle toplandıGenel Kurul, Kurban Bayramı dolayısıyla, yasama göreviyle yarınki denetim görevini birleştirilmiş şekliyle gerçekleştirecek.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:12KIBRIS
Araçta Baygın Bulundular: Uyuşturucu Şüphesiyle TutuklandılarGüzelyurt’ta araç içerisinde baygın halde bulunan iki kişi, üzerlerinde uyuşturucu madde bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:10KIBRIS
Sarhoş Olup Bağırıp Çağırdılar, Polislik OldularGazimağusa ve Girne’de alkollü şahıslar çevreye rahatsızlık verdikleri gerekçesiyle tutuklandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:06KIBRIS
KKTC’de Peş Peşe Trafik Kazaları: 3 Yaralı, 1 TutukluGüzelyurt-Lefkoşa Anayolu ile Akdoğan’da meydana gelen iki ayrı trafik kazasında üç kişi yaralanırken, alkollü sürücü tutuklandı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:05KIBRIS
Kurban Bayramı çarşamba günü başlıyor.. Bayram namazı saat 06.15’te kılınacakKurban Bayramı, bayramın birinci günü olan çarşamba günü ülke genelindeki tüm camilerde saat 06.15’te kılınacak bayram namazı ile başlayacak.25 Mayıs 2026 Pazartesi 15:01KIBRIS
Türkiye’den en büyük Harley Grubu, HOG North Cyprus ev sahipliğinde KKTC’deHarley Owners Group (HOG) Ankara Başkanı Tansu Yıldırım ve HOG Adana Başkanı Gülşah Süslü ve Chapter üyeleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdikleri özel sürüş organizasyonu kapsamında adaya ulaştı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 13:58KIBRIS
Bayramda yağmur bekleniyorÜlkede, yarın ve bayramın ilk iki günü yağış, perşembe ve cuma günleri ise yer yer kuvvetli rüzgar bekleniyor.25 Mayıs 2026 Pazartesi 13:57HAVA DURUMU
DSÖ: Hantavirüs vakalarıyla ilgili durum istikrarlıTedros Adhanom Ghebreyesus, “MV Hondius” gemisindeki hantavirüs vakalarının şu an için istikrarlı seyrettiğini ve ilgili hükümetlerle temasın sürdüğünü açıkladı.25 Mayıs 2026 Pazartesi 13:53GENEL SAĞLIK
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.