LİDERLER "ESAS" MÜZAKERELERE GEÇTİ

29 Haziran 2015 Pazartesi 16:32
Kıbrıs sorununa çözüm bulma amaçlı müzakereler çerçevesinde bugün bir araya gelen liderler, esas müzakerelere başladı ve çözümlenmemiş özlü konulara yoğunlaştı.
Müzakerecilerin “yönetim”, “mülkiyet” ve “toprak kriterleri”yle ilgili çalışmalarını ele alan liderler, güven yaratıcı önlemlerle ilgili görüş alışverişine devam etti. Liderler ayrıca, olası çözümün ekonomik boyutunu da ele aldı.
Kıbrıs Türk ve Rum liderler, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Rum Ticaret-Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenleyeceği bir etkinliğe katılacak. Liderler ayrıca aynı gün dini liderlerle de bir araya gelecek.
ORTAK AÇIKLAMA EIDE’DEN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bugün yaklaşık 4.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in de katıldığı görüşme sonrasında, ev sahibi BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin ortak açıklamasın okudu.
“OLUMLU VE SONUÇ ALICI BİR ATMOSFERDE GERÇEKLEŞTİ”
Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis’in görüşmesinin olumlu ve sonuç alıcı odaklı bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi. Eide, esas müzakerelere başlayan liderlerin çözümlenmemiş özlü konulara odaklandığını belirtti.
Eide, müzakerecilerin “yönetim”, “mülkiyet” ve “toprak kriterleri” başlıklarına ilişkin özlü konulardaki çalışmalarının ele alındığını söyledi.
Eide, “Akıncı ve Anastasiadis, bu konuları pragmatik ve yapıcı şekilde ele alarak, ilerleme katettiler. Bu hafta içinde 3 defa bir araya gelerek, özlü konulara ilişkin çalışmalarına devam edecek müzakerecilere yeni yönlendirmeler sağladılar” dedi.
“GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDULAR”
Liderlerin güven yaratıcı önlemler konusunda da görüş alışverişinde bulunduğunu kaydeden Eide, kararlaştırılan önlemlerin uygulanmasına ilişkin çalışmaları değerlendiren liderlerin bu yönde elde edilen başarıdan duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini söyledi.
Eide, liderlerin, önlemlerin uygulanmasına yönelik çalışmaların tamamlanması sağlayacak pratik çözümlerin bulunmasına ilişkin beklentilerini de dile getirdiğini belirtti. Eide, liderlerin olası çözümün ekonomik boyutunu da ele aldıklarını kaydetti.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, şu an esaslı müzakerelere başlayan Akıncı ile Anastasiadis’in en kısa sürede kapsamlı çözüme ulaşma kararlılığını yinelediğini belirtti.
Eide, mevcut olumlu atmosfere bağlı olarak, liderlerin 8 Temmuz’da Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize edeceği bir etkinliğe katılacağını söyledi. Eide, liderlerin aynı tarihte dini liderlerle de bir araya geleceğini kaydetti.
Espen Barth Eide, liderlerin bir sonraki görüşmesinin 10 Temmuz’da yapılacağını söyledi.
“İYİMSERDİM, DAHA DA İYİMSERİM”
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin eşliğinde yaptığı ortak açıklamanın ardından kendi izlenimlerini aktardığı kısa bir de konuşma yaptı.
Liderlerin, müzakerecilerin ve heyetlerinin çalışmalarından çok etkilendiğini kaydeden Eide, müzakerelerin özellikle zor konularda karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde “çözüm bulacağız” ruhuyla yürütüldüğünü söyledi.
Eide, tarafların bu duruşuyla elde ettikleri başarının kendisini ve ekibini cesaretlendirdiğini belirterek, son görüşmeden sonra tarama sürecine son verildiğini ve gerçek müzakereye başlandığını kaydetti.
Espen Barth Eide, “Dün adaya geldiğimde iyimserdim, bugün çok daha iyimserim. Liderlerin uzun süredir devam eden sorunun çözümüne yönelik kararlılığı bunda çok etkili oldu” dedi.
Eide, gazetecilerin bir sorusu üzerine, bazı konuların ikili, bazı konuların ise heyetlerle beraber ele alındığını ancak görüşmenin içeriğine ilişkin daha fazla bilgi vermeyeceğini söyledi.
Gazetecilerin bir başka sorusuna karşılık Eide, “İlerleme sağlandığını söyleyebiliriz. Beklentiler, sürecin daha da ilerlemesi yönündedir ancak nereden nereye gidildiğini şu aşamada söyleyemem” dedi.
Kanunsuz avlanmaErgazi-Kilitkaya köyleri arasında 14 numaralı av bölgesinde, bölgede avlanmakta olan kimliği meçhul avcı/lar tarafından açılan ateş sonucu ise, 1 kişi yüzünden yaralanmıştır. Soruşturma devam etmektedir.01 Kasım 2026 Pazar 19:57KIBRIS
Dikkat bu okullarda grev var!KTOEÖS, yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak01 Kasım 2026 Pazar 19:09LEFKOŞA
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.