LAÜ’DE KIBRIS TÜRK BASIN TARİHİ ÜZERİNE KONFERANS VERİLDİ
LAÜ İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin ilgi gösterdiği konferansta, Kıbrıs Türk basınının gelişimini anlatan Erçakıca, Kıbrıs Türk basın tarihinin mücadeleci yapısını anlattı.

21 Ocak 2019 Pazartesi 15:25
Lefke Avrupa Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümleri tarafından “Kıbrıs Türk Basın Tarihi” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Gazeteci ve Cumhurbaşkanlığı eski sözcüsü, Hasan Erçakıca katılarak Kıbrıs Türk basın tarihi üzerine sunum yaptı.
LAÜ İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin ilgi gösterdiği konferansta, Kıbrıs Türk basınının gelişimini anlatan Erçakıca, Kıbrıs Türk basın tarihinin mücadeleci yapısını anlattı.
Kıbrıs Türk toplumu arasında ilk gazetenin Rum toplumuna “tepki amaçlı” yayınlandığını vurgulayan Erçakıca, Kıbrıs Türk gazetelerinin tarihsel gelişimini ve mücadeleci karakterini vurgulayarak bugünkü toplum yapısı içindeki rolüne ve sorunlarına değindi.
Kıbrıs Türkleri arasında gazeteciliğin ve ilk gazete yayınlama fikrinin, 1889’da Limasol’da yayınlanan ve ilk gazete olan Saaded hariç tutulursa, Rum toplumunun siyasi birliğini sağlamak amacıyla Rumlarca oluşturulan Kipriyagos Silogos kıraathanesine karşılık Kıbrıs Türk toplumu arasında siyasi birliğin sağlanması için kurulan Osmanlı Kıraathanesi’nin müdavimlerince ortaya atıldığını ve aynı amaçla yayınlanan 1891 tarihli Zaman gazetesi olduğunu belirten Erçakıca, Kıbrıs Türkleri arasında gazeteciliğin “tepkisel gazetecilik” olarak çıktığının altını çizdi.
Kıbrıs Türk basının, Kıbrıslı Rumların Enosis taleplerine ve bu taleplerini basın aracılığı ile yayma çabalarına bir tepki olarak ortaya çıkıp geliştiğini anlatan Erçakıca, bu anlayışın 1974 Barış Harekatı’na kadar da devam ettiğini, bu tarihten itibaren ise Kıbrıs Türk basınında ‘parti gazeteciliği’ anlayışının yaygınlaştığını belirtti.
Kıbrıs Türkleri’nin gazeteciliği siyasal bir eylem olarak gördüklerini ve zaman içerisinde Kıbrıs Türk basınının liderlik mücadelesinde bir araç haline geldiğine de değinen Erçakıca, bunun ilk örneklerinin 1950’lerde Dr. Fazıl Küçük’ün sahibi olduğu Halkın Sesi ile Necati Özkan’ın sahibi olduğu İstiklal gazeteleri arasında yaşandığını söyledi.
Konferansta medya okuryazarlığı konusuna da değinen Erçakıca, “günümüzde iyi çalışan bir demokrasiye sahip olabilmek için, medyayı tanımanın ve doğru okuyabilmenin önemine dikkat çekerek, öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Erçakıca’ya katkılarından dolayı Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Asude Tunca tarafından teşekkür belgesi verildi.
Türkiye'de 15 yaşından küçük çocuklar sosyal paylaşım sitelerine giremeyecekÇocukların dijital dünyada güvenliğini sağlamak için sosyal ağ sağlayıcılarının daha etkin önlemler almasının gerekliliği vurgulanan sunumda, çocukların dijital bağımlılıklardan korunması gerektiği belirtildi.02 Şubat 2026 Pazartesi 11:43TÜRKİYE
Sahte prezervatif operasyonu: 25 bin ürün ele geçirildiGüney Kıbrıs'ta sahte prezervatif operasyonu: 25 bin ürün ele geçirildi02 Şubat 2026 Pazartesi 11:42GÜNEY KIBRIS
Altın fiyatlarında sert düşüş: Gramı 6 bin 177 liradan işlem görüyorAltının gramı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 6 bin 177 liradan işlem görüyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:39KIBRIS
Dolardan yeni rekor!Dolar rekor tazeledi02 Şubat 2026 Pazartesi 10:16KIBRIS
Yeni haftada hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi’nin son tahminlerine göre, 31 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında bölge, alçak basınç sistemi ile üst atmosferdeki soğuk ve nemli hava kütlesinin etkisi altında kalacak.02 Şubat 2026 Pazartesi 10:03HAVA DURUMU
Bir sonraki randevu ayın sonuna!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Rum Lider Nikos Hristodulidis baş başa görüşecek02 Şubat 2026 Pazartesi 10:02KIBRIS
İskele-Geçitkale yolunda ölümlü kazaİskele-Geçitkale yolunda ölümlü kaza meydana geldi.02 Şubat 2026 Pazartesi 09:54KIBRIS
İspanya'da kaybolan kedi, dört ayda 250 kilometre yürüyüp Fransa'daki sahibine ulaştıİspanya seyahati sırasında sahiplerini kaybeden ‘Filou’ adlı bir kedi, onlara yeniden ulaşmak için yaklaşık 250 kilometre yol kat etti.01 Şubat 2026 Pazar 22:09YAŞAM
James Webb kanıtladı: Kara delikler yıldızsız doğabiliyorEvrenin ilk dev kara deliklerinin ölmekte olan yıldızlardan değil, devasa gaz bulutlarının doğrudan çökmesiyle oluştuğu kanıtlandı. Bu keşif gökbilimde bir devrim niteliği taşıyor.01 Şubat 2026 Pazar 21:39TEKNOLOJİ
İlk Ay uzay istasyonu kurulacakNASA’nın Artemis programı, Ay'ı daha önce hiç olmadığı kadar derinlemesine incelemek amacıyla ilk Ay uzay istasyonunu kurmayı hedefliyor. Bu girişim aynı zamanda Mars keşifleri için bir basamak görevi görecek.01 Şubat 2026 Pazar 19:54TEKNOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.