KOMBOS: NATO’YA BAŞVURU NOKTASINDA DEĞİLİZ, ADIM ADIM İLERLİYORUZ
Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, NATO’ya üyelik başvurusunda bulunma noktasında olmadıklarını, bu yönde adım adım ilerlediklerini kaydetti.

04 Aralık 2024 Çarşamba 13:29
Kombos, “acele etmeden adım adım, olguların kendi başına olgunlaşmasına ve uygun zamanın gelmesine izin vererek ilerleyeceklerini” söyledi.
Fileleftheros’un haberine göre Kombos Rum Meclisinde yaptığı konuşmada NATO üyelik başvurusuyla ilgili “ilandan icraya geçiş çok önemli. İcra için, daha önce söylediğim bazı adımların atılması gerekir” dedi. Kombos, önceliklerinin savunma kabiliyetini güçlendirmek olduğunu da vurguladı.
Konuşmasında, adadaki Türk askeri varlığına ve Türk askerinin tedarikçilerine işaret eden Kombos, “önce, gerekli teçhizatın temin edilmesi değerlendirilmeli.” dedi ve Güney Kıbrıs’ın tedarik zincirini etkileyen bazı jeopolitik olgulara dikkat çekti.
Öncelik savunma kabiliyetini güçlendirmek
“Her halükarda önceliğin, bazı iş birlikleri aracılığıyla savunma kabiliyetini güçlendirmek olduğunu” belirten Kombos malzeme, eğitim ve altyapı olanaklarının, Güney Kıbrıs’ın iş birliği içerisinde olduğu NATO ülkeleriyle aynı seviyeye getirilmesi gerektiğine ve yaklaşımlarının bu yönde olduğuna işaret etti.
Kombos, “ABD ile ilişkileri mükemmel bir noktada olsa da” savunma tedarikinin güçlendirilmesi, silah sistemlerine erişim, RMMO personelinin eğitim nedeniyle ve NATO ülkeleriyle iş birliği içerisinde olunduğundan altyapılarının güçlendirilmesine yatırım yapmaları gerektiğini söyledi. Kombos “bu üç noktada iş birliği yaptığımız ülkelerle aynı hizaya gelmeliyiz.” ifadesini de kullandı.
“İlandan icraye geçiş önemli…öncelikle bazı adımların atılması gerekir”
Konstantinos Kombos NATO’ya üyelik başvurusuyla ilgili “ilandan icraya geçiş çok önemli. İcra için, daha önce söylediğim bazı adımların atılması gerekir” dedi.
Kombos NATO konusunda kendisinin ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in yaptığı açıklamaları “büyüteçle yorumlama ve yanlış yorumlama eğiliminden” söz ederek “sonucun kamuoyu önünde tartışılması zarar vermez, ancak gerekli olduğunu da düşünmüyorum.” dedi. Bu tartışmanın zamanı geldiğinde yapılacağını da belirten Kombos, “NATO’ya üyelik başvurusunda bulunma noktasında değiliz, ilerliyoruz.” ifadesini kullandı.
“Şu an nihai sonuçla ilgili tartışmanın bir anlamı yok”
NATO’ya üyelik tartışmasını Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in başlattığı eleştirilerini kabul eden Kombos, , “tartışılmasın demedi. Ancak şu an nihai sonuçla ilgili tartışmanın bir mantığı yok çünkü ne zaman olacağı öngörülemez.” dedi. Kombos, “hedef, Kıbrıs’ın savunma kalkanına hizmet ediyor.” diye konuştu.
Lübnan’da ateşkesin önemli olduğunu, bu hususta kendilerinin de yardım teklifinde bulunduğunu kaydeden Kombos, “Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin rolü büyük. Lübnan güçlerine gerekli malzemeyi göndermek niyetindeyiz. Bunun çok yakında resmen ilan edilmesini umuyorum.” ifadesini kullandı.
Konstantinos Kombos 17 Aralık’ta Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı ile kahvaltılı çalışma toplantısı yapacağını, aynı dönemde Güney Kıbrıs ile Birleşik Krallık arasında stratejik diyalog gerçekleştirileceğini de söyledi.
Haravgi ise haberi “Dışişleri Bakanı NATO Konusunda Hristodulidis’i Ortada Bırakıyor… “Konstantinos Kombos Meclis Dışişleri Komitesi Önünde ‘İlerliyoruz’ Dedi” başlığıyla aktardı.
Geleceğin Teknolojileri, Çocukların Hayal Gücüyle Buluşuyor!Özay Günsel Çocuk Üniversitesi’nin hayata geçirdiği NEXIS Programı, çocuklara geleceğin teknolojilerini deneyimleme fırsatı sunuyor.28 Eylül 2026 Pazartesi 17:48YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Ayşe Öztabay: 30 Ağustos’taki facianın ardından sadece ‘izin verildi’ demek yetmezÖztabay, İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) Taşucu–Girne hattında seferlere başlamasıyla birlikte, hatta çalışacak geminin kimliği, teknik özellikleri ve güvenlik değerlendirmelerine ilişkin bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulundu.28 Eylül 2026 Pazartesi 17:46KIBRIS
İncirli: Toplum tüm kesimleriyle yakın istişare ve iş birliği içerisinde hareket edeceğiz“Bu değişimi gerçekleştirmek için geliyoruz”28 Eylül 2026 Pazartesi 17:44KIBRIS
Deniz Göktaş hakkında tahliye kararıİstanbul 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, komedyen Deniz Göktaş hakkında tahliye kararı verdi.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:40KÜLTÜR/ SANAT
Almanya: İlk Türkiye kökenli başkan Belit Onay yine kazandıAlmanya'nın ilk Türkiye kökenli büyükşehir belediye başkanı Belit Onay, Hannover'deki seçimleri açık farkla kazanarak ikinci dönem için de seçmenden onay aldı.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:21AVRUPA
Cemil Sarıçizmeli: Uygulamalı Turizm Hotelini, Kumyalı’ya yeniden kazandıracağızCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkan adayı Cemil Sarıçizmeli, beraberindeki heyet ile Kumyalı'da sahil kenarında yıllardır atıl durumda bulunan Uygulamalı Turizm Hotelini ziyaret etti.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:14KIBRIS
Kıbrıs’ın Schengen’e katılımı kararı Avrupa Konseyi’ne bağlıAB Komisyonu’nun “Kıbrıs’taki” Temsilcisi Panikos Purguridis, Güney Kıbrıs’ın Schengen bölgesine ne zaman ve nasıl gireceğine Avrupa Konseyi’nin karar vereceğini belirtti.28 Eylül 2026 Pazartesi 14:00KIBRIS SORUNU
FiloJet Faciası! Batık çevresindeki aramalarda iki naaşa ulaşıldı!Başbakanlık, Filo Jet faciasının ardından sürdürülen arama çalışmalarında iki naaşa daha ulaşıldığını açıkladı.28 Eylül 2026 Pazartesi 13:59KIBRIS
Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam“7 maddenin birkaçında uzlaşma ihtimali varsa gelirim”28 Eylül 2026 Pazartesi 13:58KIBRIS
Sucuoğlu: Limanlardan utandım“Girne Limanı’nın durumunu görünce utandım”28 Eylül 2026 Pazartesi 13:57KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.