KOMBOS: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM KIBRISLI TÜRKLERİ AVRUPA BİRLİĞİ DIŞINDA BIRAKIR
Rum Dışişleri Bakanı Kombos, iki devletli çözüm yaklaşımının Kıbrıslı Türklerin otomatik olarak Avrupa Birliği vatandaşlığını kaybedecekleri anlamına geldiğini savundu.

26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:30
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos, iki devletli çözüm yaklaşımının Kıbrıslı Türkler de dahil olmak üzere, herkes için yıkıcı sonuçları olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin otomatik olarak Avrupa Birliği (AB) vatandaşlığını kaybedecekleri anlamına geldiğini savundu.
Kathimerini gazetesine röportaj veren Kombos, tüm Kıbrıslılar için en faydalı olan şeyin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin belirlediği çerçevede, üzerinde uzlaşıya varılmış bir çözüm olacağını öne sürdü.
Habere göre Kombos, Kıbrıs Türk tarafında iki devletli çözümle AB üyesi olunacağına dair “sahte bir hissiyat” bulunduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye’nin iki devletli çözüm tezinin, Kıbrıslı Türkler aleyhinde olduğunu ileri sürerek, iki devletli çözümün, sıradan dünya düzeninde ciddi etkileri olacağını savundu.
Kombos, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorununun çözümü için gösterdiği çabanın sona ermediğini ve artık referans noktasının BM Genel Kurulu olduğunu da söyledi.
Diyalog kurulmasını ısrarla reddeden tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğunu öne süren Kombos, "Türk tarafının bu tutumu için mazeret bulunmadığı" iddiasında bulundu.
Röportajında, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bu hafta yapılacak gayrı resmi AB Dışişleri Konseyi toplantısına davet edilmesini de değerlendiren Kombos, Rum Yönetimi’nin, BM’nin Kıbrıs sorunu müzakerelerinin yeniden başlaması için gösterdiği çabayı göz önünde bulundurduğunu söyledi.
Habere göre Kombos, mevcut konjonktürün, zamanlamanın, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin yeniden başlaması için gösterilen çabaların ve Guterres’in Ağustos ayı içerisinde üçlü görüşme yapılması için aldığı inisiyatifin ardından, "Rum tarafının Fidan’ın bu toplantıya katılmasına rıza göstermek durumunda kaldığını" kaydetti.
Kombos, “AB’nin ‘konuğun isteklerini karşılayabilecek esnekliği’ göstermemesi koşuluyla Fidan’ın bu toplantıya davet edilmesine rıza gösterdiklerini de belirtti.
Toplantının gündeminde, AB-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve ortak ilgi alanındaki konuların bulunduğunu belirten Kombos, "Türkiye’nin müzakerelere olumlu yaklaşım sergilemesi ve Rum Yönetimi ile AB karşısındaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği" yönündeki AB tezlerinin bu toplantıda teyit edilmesini beklediklerini kaydetti.
Habere göre Kombos, KKTC’deki Rum mallarının ticareti konusunda kendi hukuk sistemlerinin öngördüğünün uygulanması yönünde siyasi iradeleri bulunduğunu ve bu konuda asla müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.
Bu konuya Kıbrıs sorununun çözülmesiyle yanıt verilebileceğini savunan Kombos,; ancak artık plan haline gelen bu stratejiye de seyirci kalmayacaklarını kaydetti.
Kombos, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Colin Stewart ile ilişkilere dair bir soru üzerine ise, Güney Kbırıs’ın UNFICYP ile sıkı ilişkiler içerisinde olduğunu belirtti ve son dönemde bazı konularda anlaşmazlığa düşülse de, bunların diyalog çerçevesinde çözülmeye çalışıldığını söyledi.
Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele’de üç ayrı trafik kazası...Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele’de bugün meydana gelen üç ayrı trafik kazasında, bir motosiklet sürücüsü yaralandı, 3 sürücü tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:35KIBRIS
Başbakan Üstel: Fedakarlık gerekiyorsa ilk imzayı ben atıyorumBaşbakan Üstel, ekonomik süreçte fedakârlık çağrısı yaparak “Gerekiyorsa ilk imzayı ben atıyorum” dedi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:30KIBRIS
Bafra’da insan kaçakçılığı: 6 kişi tutuklandıBafra’da, KKTC’ye kanunsuz giriş yapan 5 kişiyi para karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçirmeye çalışan kişi ile söz konusu 5 şahıs tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:25KIBRIS
Kayıp olarak aranan Ergün İsmail Soyer ile Ahmet Kiriş bulunduPolis, kayıp olarak aranan Ergün İsmail Soyer ile Ahmet Kiriş’in bulunduğunu açıkladı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:23KIBRIS
Sahte pasaportla ülkeye giriş yapan kişi tutuklandıErcan Havalimanı’nda sahte pasaportla ülkeye giriş yaparak sahtekarlıkla turist vizesi temin ettiği tespit edilen bir kişi tutuklandı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:17KIBRIS
Meclis Genel Kurulu sona erdiCumhuriyet Meclisi’nde Gelir Vergisi Tasarısı oyçokluğuyla kabul edilirken, muhalefet vergi matrahları ve bütçe açığını eleştirdi; hükümet ise gelir artırıcı önlemler ve tasarruf tedbirleriyle ekonomik istikrarın sağlanacağını savundu.11 Mayıs 2026 Pazartesi 18:13KIBRIS
Üstel, siyasilerden yüzde 10 kesinti için ilk imzayı attı!Başbakan Ünal Üstel, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada verdiği hiçbir sözün arkasına saklanmadığını ve verdiği tüm sözleri yerine getirdiğini söyledi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:21KIBRIS
Çavuşoğlu: Çocuk Şenliği, geleceğin öğretmenleri için deneyim sunuyorAtatürk Öğretmen Akademisi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen 19. Çocuk Şenliği bugün başladı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:17KIBRIS
Küçük köyün büyük hikayesi… Mustafa Hacı Ali Yılmazköy Spor Kulübü, AKSA 1. LİG A2 şampiyonu olduSezon boyunca gösterdiği azim, mücadele ve takım ruhuyla büyük bir başarıya imza atan Mustafa Hacıali Yılmazköy Spor Kulübü, şampiyonluğunu ilan ederek taraftarına unutulmaz bir gurur yaşattı.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:06FUTBOL
Meclis’te bütçe gerilimi: İncirli'den hükümete "yüzme bilmiyor, boğuluyor" eleştirisiMeclis’te bütçe görüşmeleri sırasında CTP lideri Sıla Usar İncirli hükümeti sert sözlerle eleştirirken, Maliye Bakanı Özdemir Berova ekonomide “tünelin ucunda ışık” gördüklerini söyledi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 17:04KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.