KKTC’DEKİ ESKİ RUM TAŞINMAZLARIYLA İLGİLİ TUTUKLANAN KİŞİLERİN DAVALARINDA GELİŞMELER...
KKTC’deki eski Rum taşınmazlarıyla ilgili Güney Kıbrıs’ta tutuklanan AFİK Group CEO’su Simon Mistriel Aykut ile Esentepe’de inşa edilen konutların Almanya’da satışı için aracılık yapmak suçlamasıyla tutuklanan Ewa Isabella Künzel aleyhindeki davalar konus

19 Temmuz 2024 Cuma 16:10
Fileleftheros gazetesi “Alman Şahsa Gaspla İlgili Olarak Bugün İddianame” başlıklı haberinde, KKTC’deki eski Rum taşınmazlarının “gasp edilmesiyle” ilgili iki davada bu hafta gelişmeler yaşandığını yazdı.
Gazete “elde ettiği bilgilere” göre Girne’ye bağlı Esentepe’de eski Kıbrıs Rum toprakları üzerine “yasadışı” inşa edilen turistik tesislerin ülkesinde komisyoncu sıfatıyla reklamını yapan 49 yaşındaki Ewa Isabella Künzel aleyhindeki ikinci gözaltı süresinin bugün dolduğunu ve polisin bugün Künzel aleyhinde dava dosyalanmasını beklendiğini haber verdi.
Dün öğleden sonraya kadar geçerli olgulara göre, Rum Polisi Genel Müdürlüğü'nün daha sonra Ağır Cezaya sevk edilmesi için bugün Alman şahıs aleyhinde dava dosyalamasını beklendiğini yineleyen gazete, Alman şahsa tebliğ edilecek iddianameye göre hangi suçlamanın atfedildiğinin de netleşeceğini belirtti.
Kesin olan tek şeyin Ewa Isabella Künzel’in ifadesinde de kabul ettiği üzere, Kıbrıslı Rumların rızası olmadan gerçekleştirilen bir konut projesi çerçevesinde 6 konutun satışının reklamını yapması olduğunu belirten gazete, tutuklanması için açılan iki davada Künzel’in Kıbrıs Rum taşınmazlarının yasadışı satışına katılıp katılmadığının ise netleşmediğini belirtti.
Gazete Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesinde bugün gerçekleştirilecek sürecin uzun sürmesinin beklendiğini, çünkü ortadaki olgular ve Künzel aleyhinde dava dosyalanması durumunda, davanın avukatı Sotiris Argiru’nun, Künzel’in şartlı tahliye olması için mücadele edeceğini ekledi.
-Aykut’un itirazı kabul edilmedi
Öte yandan gazete Güney Kıbrıs’ta tutuklanan AFİK Group CEO’su Simon Mistriel Aykut’un, 9 Eylül tarihinde görüşülmeye başlayacak davaya kadar tutuklu kalmasına yaptığı itiraz konusunda da geçen salı günü gelişmeler yaşandığını kaydetti.
Haberde Aykut’un adaletten kaçma riskinin aşikâr olduğuna hükmeden Rum tarafındaki Temyiz Mahkemesi'nin, Aykut’un şartlı tahliye talebini reddettiği belirtildi.
Aykut’un avukatı Maria Neofitu’nun iki itiraz gerekçesi öne sürdüğünü kaydeden gazete, Neofitu’nun hukuki tezlerine göre, mahkemenin hatalı mahkûmiyet ihtimalinin olduğuna karar verdiğini iletti.
Gazeteye göre Neofitu mahkemenin, önündeki verileri ve Aykut’un duruşmada hazır bulunması için önerilen alternatif şartları gerektiği gibi değerlendirmediğini de öne sürdü.
İlk itiraz gerekçesi olarak, soruşturma materyallerine göre 73 yaşındaki Aykut’un isnat edilen suçlarla herhangi bir ilgisi bulunmadığını savunan Neofitu, Aykut’un Afik Group ile Dumica Constractions Ltd’yi kurduğunu, ancak hisselerini aranan oğullarından birine devrettiğini savundu.
Gazete avukatın diğer bir itiraz sebebi olarak, Aykut’un serbest kalmasını önerdiği koşulların ağır ceza mahkemesinde bulunmasını sağlayacak ve yargılanma ihtimalini ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu ortaya koyduğunu da iletti.
Neofitu’nun, Aykut’un davası görülene kadar Larnaka’daki Yahudi sinagogunda kalacağı konusunda Kıbrıs'ın baş hahamının yazılı taahhüdüne atıfta bulunduğunu kaydeden gazete, her iki itiraz gerekçesinin de reddedildiğini vurguladı.
Gazeteye göre Temyiz mahkemesi ilk itirazla ilgili kararında “mahkemede ifade edilenlere göre, Afik Group’un facebook’taki sayfasında davacının Afik Group’un sahibi olarak belirtildiğini aynı zamanda Aykut’un 7 Haziran 2024 tarihinde tutuklandığı zaman tasarrufunda Dumica Constractions ltd’ye ait kendi adına iki kredi kartı bulunduğunu” belirtti.
Gazete dolayısıyla mahkemenin, ilk itiraz gerekçesinin dayanağı olmadığı sonucuna vardığını belirtti.
İkinci itiraz sebebiyle ilgili mahkemenin Aykut’un Rum Yönetimiyle herhangi bir bağı olmadığı tezini ifade ettiğini kaydeden gazete, mahkemenin kararında Aykut’un Rum Yönetimiyle bağlarının bulunmadığı tespitinin tamamen makul olduğu sonucuna vardığını ekledi.
TDP’de gözler 19 Ağustos’ta: 10 belediye için karar verilecekEkinci, TDP Parti Meclisi’nin 19 Ağustos’ta geriye kalan 10 belediyeye ilişkin kararını vereceğini açıkladı.11 Ağustos 2026 Salı 12:11KIBRIS
Yeniboğaziçi Pulya Festivali’nde, Arem & Armen sahne alacakElektronik müzik sanatçıları Arem & Armen, Yeniboğaziçi Pulya Festivali kapsamında müzikseverlerle buluşacak.11 Ağustos 2026 Salı 12:06KÜLTÜR/ SANAT
Ercan Havalimanı 7 ayda 3 milyon 378 bin 959 yolcu ağırladıErcan Havalimanı 2026’nın ilk yedi ayında 3 milyon 378 bin 959 yolcu ağırlarken, 22 bin 447 uçağa hizmet verdi.11 Ağustos 2026 Salı 12:05KIBRIS
Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasındaki savunma iş birliği programı yenilendiKıbrıs, Yunanistan ve Ürdün’ün, Üçlü Savunma İş Birliği Programı’nın yenilenmesine yönelik anlaşma imzaladığı bildirildi.11 Ağustos 2026 Salı 12:04GÜNEY KIBRIS
Ayşe Öztabay: Denetimsizliğin bedelini toplum ödememeli!TDP Girne İlçe Başkanı Ayşe Öztabay, son bir ayda basına yansıyan ve ikamet izinsiz olduğu sonradan tespit edilen en az 7 kişinin ağır adli olaylarla ilişkilendirildiğine dikkat çekerek, "Denetimsizliğin bedelini toplum ödememeli!" dedi.11 Ağustos 2026 Salı 12:02KIBRIS
Marketten meyve ve dondurma çaldı, tutuklandı!Gazimağusa’da bir marketten meyve ve dondurma çalan zanlı, tutuklandı.11 Ağustos 2026 Salı 09:49GAZİMAĞUSA
Güzelyurt'da yeni döneme doğru... Kansoy CTP'den Belediye başkan adayıCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Aralık ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Güzelyurt Belediyesi için yarışacak adayını belirledi.11 Ağustos 2026 Salı 09:33GÜZELYURT
İngiltere'de bir radyo, yanlışlıkla Kral Charles'ın öldüğünü duyurduİngiltere'de yayın yapan Radio Caroline adlı radyo istasyonunun, İngiltere Kralı III. Charles'ın hayatını kaybettiğini yanlışlıkla duyurması nedeniyle yayın ilkelerini ihlal ettiği belirlendi.11 Ağustos 2026 Salı 09:10İNGİLTERE
Sigara fiyatlarına 10 TL zamSigara ve tütün ürünlerinin fiyatlarına zam geldi. Bazı sigara gruplarında artış 10 TL olurken, Terea fiyatları 135 TL'ye dayandı.11 Ağustos 2026 Salı 08:41KIBRIS
Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacakCuma günü rüzgârın zaman zaman kuvvetli esmesi bekleniyor.10 Ağustos 2026 Pazartesi 19:56KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.