KKTC İLE AZERBAYCAN YEREL YÖNETİMDE İŞ BİRLİĞİ YAPACAK
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) ile Azerbaycan Şehir Belediyeleri Birliği (AŞBMA) arasında yerel yönetimde çeşitli alanlarda iş birliğini öngören protokol imzalandı.

27 Eylül 2024 Cuma 14:15
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) ile Azerbaycan Şehir Belediyeleri Birliği (AŞBMA) arasında yerel yönetimde çeşitli alanlarda iş birliğini öngören protokol imzalandı.
Girne’de The Arkın Colony Hotel’de düzenlenen imza törenine İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Azerbaycan’dan ve KKTC’den belediye başkanları katıldı.
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ile Azerbaycan Şehir Belediyeler Birliği Başkanı ve Nerimanov Belediye Başkanı Tamraz Taghiyev’in imza koyduğu protokol uyarınca Türk Dünyası Belediyeler Birliği koordinasyonunda iki ülkenin yerel yönetimleri arasında etkili ve sistematik istişare ve bilgi alışverişi oluşturulması ve sürdürülmesi öngörülüyor.
Özçınar
İmza töreninde ilk sözü alan Mahmut Özçınar, bu protokolün, Türk Dünyası Belediyeler Birliği organizasyonda, sosyal, kültürel, ekonomik, tecrübe paylaşımını geliştirmeye yönelik çalışmalara ivme kazandırmak ve kardeş belediyeciliği yaygınlaştırmak için oluşturulduğunu söyledi.
Projenin ilk ayağında TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şahitliğinde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandığını anımsatan Özçınar, Azerbaycan Şehir Belediyeleri Birliği ile imzalanan protokolün bu projenin ikinci ayağı olduğunu söyledi.
Özçınar, “Bu, uzun yıllardır çalışmalar sürdürdüğümüz Azerbaycan ekibinin ilk resmi temasıdır, tarihimizde bir ilktir. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Yerel yönetimlerin dünyada geliştiğini, sorumluluk ağlarının genişlediğini ve merkezi yönetimlerin birçok görevini devraldığını belirten Mahmut Özçınar, benzer iş birliklerini diğer Türk devletleriyle geliştirmeyi hedeflediklerini de söyledi.
Taghiyev
Azerbaycan Şehir Belediyeler Birliği Başkanı ve Nerimanov Belediye Başkanı Tamraz Taghiyev, KKTC’de bulunmaktan ve böyle bir iş birliği protokolü imza koymaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu protokollerin ve kardeş şehir ilişkilerinin devamını diledi.
Taghiyev, “Her bir Türk devleti canımızdır, kanımızdır. Çok güzel tabiatı olan kardeş ülkedeyiz, sizinle gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Oğuz
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile Azerbaycan Şehir Belediyeleri Birliği arasında imzalanan protokolün önemine işaret ederek, bunun KKTC’nin uluslararası alanda tanınması için de önemli olduğunu söyledi.
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda 3’üncü kez KKTC’ye yönelik tecrit ve izolasyonların kaldırılması ve KKTC’nin tanınması için çağrı yaptığını anımsatan Oğuz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in KKTC’yi Türk Devletlerinin tanımasına yönelik girişimlerine ve ‘KKTC bayrağı Azerbaycan’da dalgalanacaktır’ sözüne vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel’in Azerbaycan temaslarının ardından özelikle Azerbaycan ve KKTC arasında siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda önemli gelişmeler yaşandığını belirten Oğuz, bunlara yıllardır özlem duyulduğunu belirtti.
Bundan sonraki aşamada diğer Türk devletleriyle gerek yerel yönetim gerek diğer konularda, gerekse KKTC’nin tanınmasına yönelik iş birliklerinin gelişmesini dileyen İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, “Biz kardeşlerimizle iş birliğine her zaman açığız. İki ülkenin bütün unsurları ile birbirini tanıması, çok önemli, iş birliği çok önemli. Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği bu aşamada öncülük yapıyor” dedi.
Dursun Oğuz, şunları da kaydetti:
“KKTC dünyada var olan bir devlettir. Bugün ambargolar olsa da yoluna devam ediyor, bu çerçevede varlığımızı diğer ülkelerle paylaşmak istiyoruz. Biz barışçıl bir ülkeyiz, barışa inanan bir ülkeyiz ama aynı zamanda devletimize inanan ve sahip çıkan bir ülkeyiz. İlişkilerimize bu şekilde devam edeceğiz.”
Konuşmaların ardından protokol imzalandı ve anı fotoğrafı çekildi.
Protokol
İş birliği protokolü uyarınca taraflar, KKTC ve Azerbaycan yerel yönetimleri arasında eğitim, sağlık, gençlik ve spor, turizm, tarihi ve kültürel mirasın korunması, çevre, enerji, kültür ve sanat, alt yapı ve üst yapı, teknik ve insani yardım, bilgi teknolojileri ve ulaşım gibi konularında iş birliği yapmak amacıyla tecrübe paylaşımı, uzman değişimi programları gerçekleştirilecek ve iki tarafın da uygun gördüğü projeleri birlikte uygulamaya koyacak.
Protokol uyarınca taraflar KKTC ve Azerbaycan şehirleri arasında ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin, yerel diplomasi kanalıyla gerçekleştirilmesi amacıyla kardeş şehir ilişkileri kurulmasını destekleyecek ve teşvik edecek.
Taraflar yerel kalkınmanın sağlanması için iş insanları arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla yatırımcılara ve girişimcilere gerekli teşvik ve yardımı sağlayacak.
Pazar ve pazartesi sıcaklık 25 dereceye kadar yükselecekÜlkede, yarın ile gelecek hafta salı ve çarşamba günleri yağmur ve fırtına bekleniyor. Pazar ve pazartesi sıcaklık 25 dereceye kadar yükselecek.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:52HAVA DURUMU
Her 10 Kişiden 7’si Sigarayı Bırakmak İstiyor!Sigara tüm organlarda kalıcı hasar bırakıyor14 Şubat 2026 Cumartesi 10:48GENEL SAĞLIK
Gemikonağı’nda alkollü sürücü kazaya karıştıKaza sonucu yaralanan olmazken, NA 013 plakalı araç sürücüsü Jehat Çetin aleyhinde, alkollü içki tesiri altında araç kullanıp trafik kazası yapmak suçlarından yasal işlem başlatıldı.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:45KIBRIS
GİKAD, İŞAD, GİAD ve TÜRKONFED’den Erhürman’a ziyaretKıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD), Genç İş İnsanları Derneği (GİAD) ve TÜRKONFED heyeti, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ı ziyaret etti.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:38KIBRIS
3 üründe limit üstü bitki koruması tespit edildiİthal ürünlerden alınan 34 numunenin 33’ünün temiz çıktığı, REE Ticaret’e ait Granny elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiği ve söz konusu ürünün menşeine iade edildiği bildirildi.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:10KIBRIS
KŞK'da 43 gündür maaşlar ödenmedi... Grev başlıyor...KTAMS ve KİEF Başkanı Güven Bengihan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Kayıp Şahıslar Komitesi’nde görev yaşan 52 çalışanın 43 gündür maaşlarını alamadığını belirterek, 16 Şubat'ta tam gün grev yapılacağını açıkladı.13 Şubat 2026 Cuma 23:41KIBRIS
56 yaşında ama zirvede! Jennifer Lopez fit haliyle şaşırttı56 yaşındaki dünyaca ünlü sanatçı, spor salonunda çekilen yeni karelerini sosyal medyada paylaştı. Fit görüntüsü kısa sürede binlerce yorum alırken, takipçileri “yaş sadece bir rakam” yorumlarında bulundu.13 Şubat 2026 Cuma 21:51YAŞAM
Ataoğlu, Kazakistan'ın Güney Kıbrıs'a uçak seferlerini başlatacağını duyurması sonrası açıklama yaptıBaşbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kazakistan'ın Güney Kıbrıs'a uçak seferlerini başlatacağını duyurması sonrası açıklama yaptı.13 Şubat 2026 Cuma 19:18KIBRIS
Üstel İskele'de açıkladı; “Ne yaparlarsa yapsınlar bizi götüremezler"İskele Belediyesi’nin Türkiye Büyükelçiliği ve Türkiye Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi destekleriyle gerçekleştirdiği “İskele Belediyesi Kapalı Pazar Yeri ve Terminal Alanı”nın açılışı yapıldı13 Şubat 2026 Cuma 19:15İSKELE
KTÖS, KTOEÖS, KTAMS ve KAMUSEN, Ektam işçilerine destek için pazartesi ve salı greve gidiyorKıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Ektam işçilerine destek amacıyla pazartesi ve salı günü böl13 Şubat 2026 Cuma 19:10KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.