“KIRSAL DEĞİL KIRAÇ BELEDİYELER”

02 Mart 2015 Pazartesi 08:20
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin CTP ile ilişkilerini askıya aldığı açıklaması sonrasında, kırsal belediyelerde yaşanan sorunların yeni kaosları beraberinde getirdiği kaydedildi. Detay Gazetesi’ne konuşan Mesarya bölgesindeki bazı belediye başkanları “Kırsal belediyeler, artık kıraç belediye oldu” diyerek, belediyelerinin kötü durumuna işaret etti. Belediye başkanları, yerel yönetimlere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesini istediklerine dikkat çekti ve bu mücadelenin hep birlikte verilen bir mücadele olduğunu, seçimden sonra mücadelelerini her platformda sürdüreceklerini açıkladılar.
Rana SARRO
Gönyeli Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli’nin, yerel yönetimlerdeki sorun ve sıkıntılar gerekçesiyle, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) ile ilişkilerini askıya alması kararı, özellikle kırsal kesim belediyelerinde yaşanan sorun ve sıkıntıları gündeme getirdi.
Kıbrıs Türk belediyeciliğinin sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasının önündeki en önemli engelin merkezi hükümetlerin işbirliğinden kaçınması olduğunu savunan Ahmet Benli’nin aldığı karar ile ilgili bazı kırsal kesim belediyeleri Detay Gazetesi’ne konuştular.
Kırsal kesim belediyeleri, Ahmet Benli’nin, kararının memnuniyet verici olduğunu kaydederek, bu kararın Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu’nda tartışılan ve kırsal belediyeler için alınmış bir karar olduğunu belirttiler.
Yerel yönetimlere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesini istediklerini belirten belediye başkanları, bu mücadelenin hep birlikte verilen bir mücadele olduğunu ve seçimden sonra mücadelelerini her platformda sürdüreceklerini de belirttiler.
SENNAROĞLU: “SEÇİMDEN SONRA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Büyükkonuk’un CTP-BG’li Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin aldığı kararın hep birlikte verilen bir mücadele olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Tabi ki bu süreç içerisinde Ahmet Benli, partiden istifa etmemiştir. Bu mücadele, kırsal kesim belediyelerinde sorun olan ve kangren haline gelen sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının ve elektrik kurumuna ödenmesi gereken elektrik borçlarının ödenmesi için devlet katkısının artırılması yönündedir. Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, bir sonuç alınamazsa böyle bir karar alacağını bize bildirmiştir. Bu mücadelenin hepimizin mücadelesi olduğunun bilinci içerisindeyiz. Gönyeli Belediyesi’nin bir sıkıntısı yoktur ama bizim doğal gelirlerimiz çok zayıf ve trilyonlarca borcumuz bulunmaktadır. Dolayısıyla, seçimden sonra mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz.”
ADAHAN: “YEREL YÖNETİMLER TOPUZLA İDARE EDİLİYOR”
Vadili’nin UBP’li Belediye Başkanı Mehmet Adahan da, Ahmet Benli’nin tepkisinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, merkezi hükümetin ‘eline bir topuz aldığı’ ve yerel yönetimleri idare ettiğini söyledi ve şöyle konuştu:
“Yerinde yönetim anlayışını hâkim kılan bir köklü yasaya gidilmelidir. Ahmet Benli’nin da tepkisi budur. Bu tepkiyi çok iyi değerlendirmek lazım. Artık yerel yönetimlerin topuzla idare edilme zamanı bitti. Dünyada Avrupa Birliği, bugün artık, yönetimi yerelde ve genelde olmak üzere iki ayırdı ve yerinde yönetimleri güçlü kıldı. Ülkemizde ise, ellerinde bir topuzla yerel yönetimleri idare etmeye çalışıyorlar. Topuz derken, merkezi yönetimin yasa yapma gücüdür. Yerel yönetimlerin yerinde yönetim konusunda yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. Kaymakamlıklar ellerini yerel yönetimlerin üzerinden çekmelidir. Yerinde yönetim anlayışı değişmelidir. Dolayısıyla Ahmet Benli’nin bu çıkışını canla başla destekliyoruz.”
ÖNCÜ: “KIRSAL BELEDİYELERDİK, KIRAÇ BELEDİYELER OLDUK”
İnönü’nün Bağımsız Belediye Başkanı Ali Öncü ise, Ahmet Benli’nin belirttiği sıkıntılar doğru olduğunu kaydederek, ‘kırsal belediyelerin, artık kıraç belediye’ olduğu benzetmesinde bulundu. Belediyelere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesi gerektiğini vurgulayan Öncü şunları söyledi:
“Yerel yönetimlere devlet katkısının adil bir şekilde verilmesini istiyoruz. Bir kere nüfus yapısı uygundur. Dejur nüfusun yapısı bize uygun değildir. Kırsal belediyeler, artık kıraç belediye oldu. Şuan kırsal belediyeler kötü durumda, dolayısıyla devletin buna biran önce çözüm bulması gerekiyor.”
ORÇAN: “DEVLET KATKI PAYI SİSTEMİ DEĞİŞMELİ”
Tatlısu’nun DP/UG’li Belediye Başkanı Hayri Orçan da, Ahmet Benli’nin aldığı kararın Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu’nda tartışılarak alınan bir karar olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:
“Ahmet Benli’nin söylediklerinin hepsine bir tamam, ben de katılıyorum. Zaten o açıklananların tamamı belediyeler birliği yürütme kurulunda da tartışılmış ve karara bağlanmıştı. Bizim taleplerimiz de bu yöndedir. Maalesef bir önceki hükümet döneminde bu yana devam eden sıkıntılarımızdır. Yani biliyorsunuz, seçim öncesinde UBP hükümeti döneminde, kanun hükmünde kararname ile belediyeler 9.25’e çıkarılmıştı. Ancak geçiş hükümeti bu kararı uygulamadı. Daha sonraki hükümet de maalesef bu kararı uygulamadı ve yasallaştırmadı. Dolayısıyla özellikle yerel gelirleri fazla olmayan kırsal belediyeler şuanda çok zor durumdadır. Kırsal belediyelerin çok ciddi mali sıkıntıları var. Bunun bir an önce çözülmesi gerekir. Yapılan çalışma nüfusu 5 binin altında olan belediyelere 9,25, geri kalanı da diğer belediyelere nüfus oranında artırılması yönündeydi. Artık bu devlet katkı payının da şeklinin değişmesi lazım. Yüzde 70’i nüfusa göre verilirken, yüzde 30’luk kısmı da gelişmişlik endeksine göre verilmeli diye düşünüyorum. Bunun biran önce yapılması lazım.”
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyorTeminat gereksinimlerinin artırılması ve Trump'ın Federal Rezerv adayıyla ilgili politikaların beklenmesi nedeniyle altın fiyatlarında büyük bir zorunlu satış dalgası yaşandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:00PARA BORSA
Yalancı bahar geliyor...Hava hafta boyunca parçalı bulutlu, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkacak02 Şubat 2026 Pazartesi 15:58HAVA DURUMU
Sıla Usar İncirli: 26 Nisan için erken seçim önerisi sunacağızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te yaptığı konuşmada hükümeti “devlete itibar suikastı” yapmakla suçlayarak, yaşanan çöküş ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa ve 26 Nisan için erken seçim çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:56KIBRIS
Ünal Üstel: Yargı reformu için Mayıs’ta referandumu işaret ettiBaşbakan Ünal Üstel, 1925–1926 yıllarından kalan yasaların güncellenmesi amacıyla yürütülen yargı reformu kapsamında, Mayıs ayının ilk haftasında referanduma gidileceğini açıkladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:55KIBRIS
Juju yeniden mahkemedeUBP Gine Kadın Kolları eski Başkanı Fatoş Ünal Juju, sahte diploma soruşturması kapsamında yeniden mahkemeye çıkarıldı02 Şubat 2026 Pazartesi 15:54KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.