KIBRIS’IN KELEBEK VE GÜVE ZENGİNLİĞİ BİLİM DÜNYASINDA YANKI UYANDIRDI
Prof. Dr. Özge Özden’in ortak araştırmacı olarak yer aldığı, Kıbrıs’taki kelebek ve güve (Lepidoptera) çeşitliliğini ortaya koyan bilimsel çalışma, Q1 kategorisindeki saygın bilimsel dergilerden Insects’te kapak konusu olarak yayımlandı.

17 Ocak 2026 Cumartesi 10:38
Kıbrıs’ın biyolojik çeşitliliğine ışık tutan kapsamlı bir araştırma, adanın kelebek ve güve faunasının bugüne kadar sanılandan çok daha zengin olduğunu ortaya koyarak bilim dünyasında yankı uyandırdı. Uluslararası nitelik taşıyan araştırma, Kıbrıs’ın daha önce sanılandan çok daha zengin bir kelebek ve özellikle güve faunasına sahip olduğunu bilimsel verilerle ortaya koydu. Modern genetik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen çalışma kapsamında, adada 1.213 kelebek ve güve türü doğrulanırken; Kıbrıs için 100’ün üzerinde yeni tür, Avrupa’da ilk kez kaydedilen 10 tür ve dünya genelinde yalnızca Kıbrıs’ta bulunan çok sayıda endemik tür tespit edildi.
Insects dergisinde kapak olarak yayımlanan çalışma, Kıbrıs’ın Avrupa, Asya ve Afrika arasında bir biyolojik çeşitlilik köprüsü olduğunu bir kez daha gözler önüne sererken, dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nin uluslararası bilimsel üretime sağladığı katkıyı da güçlü biçimde ortaya koyuyor.
Altı ülkeden bilim insanları aynı çalışmada buluştu
Çalışma; Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden ile birlikte Almanya, Avusturya, Finlandiya, Hollanda ve Kanada’dan alanında yetkin bilim insanlarının imzasını taşıyor. Araştırma ekibinde Peter Huemer, Erwin Rennwald, Ian Barton, Jari Junnilainen, Axel Hausmann, Erik J. van Nieukerken ve Paul D. N. Hebert yer aldı. Uzmanların moleküler biyoloji, klasik taksonomi ve biyolojik çeşitlilik alanlarındaki disiplinler arası iş birliği, çalışmanın bilimsel gücünü ve etki alanını önemli ölçüde artırdı.
Genetik verilerle en kapsamlı tür listesi oluşturuldu
Yirmi yılı aşkın saha çalışmasına dayanan araştırmada, özellikle gece aktif olan güvelerin tespit edilmesi amacıyla yapay ışık kaynaklarıyla sistematik örnekleme yapıldı. Çalışma kapsamında 1.859 DNA barkodu oluşturularak Kıbrıs Lepidoptera faunasının yaklaşık yarısı genetik olarak kayıt altına alındı. Genetik analizlerin morfolojik incelemeler ve literatür taramasıyla desteklenmesi sayesinde, ada için bugüne kadar hazırlanmış en güvenilir ve kapsamlı tür listesi ortaya kondu.
Araştırma, aynı zamanda bilimsel literatürde yer alan 158 tür kaydının yanlış teşhis olduğunu ortaya koyarken, 105 genetik grubun ise bilinen hiçbir türe atanamadığını gösterdi. Bu bulgular, Kıbrıs’ta henüz bilim dünyasına kazandırılmamış çok sayıda kriptik tür bulunduğuna işaret ediyor.
Biyolojik çeşitlilik ve doğa koruma açısından kritik bir çalışma
Kelebek ve güvelerin ekosistemler için taşıdığı hayati rol göz önüne alındığında, çalışma yalnızca akademik değil, aynı zamanda doğa koruma politikaları açısından da büyük önem taşıyor. Çevresel değişimlere duyarlılıkları nedeniyle önemli birer biyogösterge olan bu türlerin doğru biçimde tanımlanması, etkili koruma stratejilerinin geliştirilmesinde temel bir unsur olarak öne çıkıyor.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu konumunu sürdürülebilir kılan en önemli unsurlardan biri, böylesi nitelikli ve uzun soluklu bilimsel çalışmalardır.”
Yakın Doğu Üniversitesi olarak, bilginin evrensel ölçekte üretilmesini ve yüksek etki değerine sahip yayınlarla görünür kılınmasını temel bir akademik sorumluluk olarak gördüklerini vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Kıbrıs’ın biyolojik çeşitliliğine ışık tutan ve uluslararası bilim camiasında yankı uyandıran bu nitelikli çalışmada emeği geçen Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Özge Özden’i içtenlikle tebrik ediyorum” dedi.
“Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu konumunu sürdürülebilir kılan en önemli unsurlardan biri, böylesi nitelikli ve uzun soluklu bilimsel çalışmalardır” diyen Prof. Dr. Şanlıdağ, “Bilimsel üretimi yalnızca akademik bir başarı olarak değil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel sorumluluk olarak ele alıyoruz. Bu anlayışla; biyolojik çeşitlilik, sürdürülebilirlik ve doğa koruma gibi küresel öneme sahip alanlarda yürütülen araştırmaları desteklemeye, akademisyenlerimizi uluslararası bilim ağları içinde daha da güçlendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Özge Özden: “Araştırmacı olarak parçası olduğum bu önemli çalışma, dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinden biri olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin küresel ölçekte bilim üretme kapasitesinin ve araştırma altyapısının gücünü de ortaya koyuyor.”
Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden “Kıbrıs’ın kelebek ve güve faunasına yönelik bu kapsamlı çalışma, adanın biyolojik çeşitliliğini gün yüzüne çıkarması açısından büyük önem taşıyor. Yirmi yılı aşan arazi çalışmaları ile modern genetik analizlerin bir araya getirilmesi, hem bilinen türlerin doğrulanmasını hem de daha önce kayda geçmemiş, hatta bilim dünyası için tamamen yeni türlerin tespit edilmesini mümkün kıldı” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Özden, “Araştırmacı olarak parçası olduğum bu önemli çalışmanın, Q1 kategorisindeki Insects dergisinde kapak olarak yayımlanması, dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinden biri olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin küresel ölçekte bilim üretme kapasitesinin, güçlü araştırma altyapısının ve bilimsel mükemmeliyeti önceleyen yönetim anlayışının bir sonucudur” dedi.
“Elde edilen veriler yalnızca akademik literatüre katkı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda Kıbrıs’ın eşsiz biyolojik mirasının korunmasına yönelik sürdürülebilir doğa koruma politikalarının geliştirilmesi için de güçlü bir bilimsel temel oluşturuyor” diyen Prof. Dr. Özden, “Bu tür çalışmalarla hem ülkemizin biyolojik zenginliğini görünür kılmayı hem de genç araştırmacılar için uluslararası düzeyde örnek teşkil edecek bir bilimsel ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Basketbol Pro Lig’de Devre Arası Tablosu NetleştiOynadığı 6 maçın tamamını kazanan Caesar Larnaka Gençler Birliği, namağlup lider olarak devre arasına girdi.06 Şubat 2026 Cuma 20:23BASKETBOL
Tüp gaza okkalı zam!10 KG'luk tüp gaz 550 TL'den 610 TL'ye yükseldi...06 Şubat 2026 Cuma 17:28KIBRIS
Larnaka Hastanesi kadınlar tuvaletinde askeri silah mermisi bulunduLarnaka Genel Hastanesi kadınlar tuvaletinde bir miktar askeri silah mermisi bulunduğu bildirildi.06 Şubat 2026 Cuma 13:16GÜNEY KIBRIS
İncirli: Muhtarlar toplumsal hizmetin en önemli unsuruCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti.06 Şubat 2026 Cuma 13:11KIBRIS
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandıEkonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, bugün saat 10.00’da toplandı. 06 Şubat 2026 Cuma 13:10KIBRIS
ABD’den vatandaşlarına tekrar “İran’ı hemen terk edin” çağrısıABD, İran’da devam eden güvenlik riskleri gerekçesiyle, ülkede bulunan vatandaşlarına tekrar “ülkeyi hemen terk etme” çağrısı yaptı.06 Şubat 2026 Cuma 12:38ORTADOĞU
Erhürman’dan İsias mesajı: Ortak yaramız asla kapanmayacakTufan Erhürman, 6 Şubat depreminin üçüncü yıl dönümünde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İsias faciasına ve Şampiyon Melekler’in adalet mücadelesine dikkat çekti.06 Şubat 2026 Cuma 11:52KIBRIS
Değirmenlik Belediyesi 30 iş yerini denetledi, 2 işletmenin faaliyeti durdurulduDeğirmenlik Akıncılar Belediyesi Sağlık Şubesi’nin Ocak 2026’da gerçekleştirdiği denetimlerde 30 iş yeri kontrol edildi, hijyen ve gıda güvenliği kurallarına uymayan bir restoran ile bir soğuk hava deposunun faaliyeti durduruldu.06 Şubat 2026 Cuma 11:47KIBRIS
Hekimler grevdeTıp-İş, bugün grev ve eylem yapacak06 Şubat 2026 Cuma 11:46KIBRIS
Asrın felaketinin 3. yılıŞampiyon Melekler beyaz balonlarla anılacak06 Şubat 2026 Cuma 11:44KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.