“KIBRIS’IN FETHİ: BİR FETHİN HİKAYESİ SERGİSİ” GİRNE ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜNDE AÇILDI...
Girne Üniversitesi Vakfı, tarafından Kıbrıs’ın fethinin 445. Yılı nedeniyle düzenlenen “Kıbrıs’ın Fethi: Bir Fethin Hikayesi Sergisi”Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından Girne Üniversitesi kampüsünde açıldı.

01 Ağustos 2016 Pazartesi 21:03
Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi Yerleşkesi’nde yer alan sergide; Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili, orijinal yağlı boya tablolar, gemi modelleri, Osmanlı sancakları, Kıbrıs ve Levant ile ilgili portolon ve gravürler, çini tablolar, 16. yüzyıl seyir aletlerinin replikaları ve bilgi panoları bulunuyor. Ayrıca, Fetih süresince Osmanlı ordusuna kumanda eden Lala Mustafa Paşa, Osmanlı Donanmasının önemli amiralleri Piyale Paşa ve Kılıç Ali Paşa’nın yağlı boya portreleri serginin önemli eserleri arasında yer alıyor.Sergi 30 Ekim 2016 tarihine kadar açık kalacak.
Serginin açılışına, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Ekonomi, Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova, Enerji Bakanı Sunat Atun, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Milletvekilleri, Girne Üniversitesi personeli ve öğrenciler ilemisafirler katıldı.
Ali Rıza İşipek: “Sergide Zorlu Savaşların Hikayesini Anlattık”
Sergi hakkında bilgi veren Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve deniz tarihçisi Ali Rıza İşipek, 445 yıllık bir tarihi canladırdıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Tarih boyunca bölgedeki tüm medeniyetlerin ve büyük devletlerin ilgi odağı olmayı başarmış olan Kıbrıs Adası, Osmanlı Ordusu ve donanması tarafından yaklaşık 13 ay süren uzun bir mücadele sonucunda fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Her iki taraftan toplam olarak yüz bin civarında insanın hayatına mal olan zorlu savaşların hikayesi, bu olaylara tanıklık etmiş topraklarda 445 yıl sonra açılan bir sergi ile Kıbrıs halkına anlatılıyor.

Sergide Kıbrıs Tarihi İle İlgili Bir Çok İlk Yer Alıyor...
Ali Rıza İşipek serginin Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi tarafından yaklaşık iki sene süren bir araştırma ve hazırlık süreci sonucunda hazırlandığını dile getirerek, sergide, Kıbrıs Tarihi ile ilgili bir çok ilk’lerin yer aldığını anlattı. İşipek, “Bir Fethin Hikayesi sergisinde öncelikle16.yy Osmanlı donanmasının sahip olduğu tersane, gemi, silah ve personelin tanıtılacak, Fethin deniz cephesi tüm detayları ile ziyaretçilere aktarılacaktır. Sergide Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili ilklerin yer aldığı eserlerden bir tanesi, Kıbrıs tarihi açısından en önemli şahsiyet durumunda olan Lala Mustafa’ Paşa’ya atfedilen yağlıboya bir portre bulunmaktadır. Günümüze kadar Lala Mustafa Paşa, sadece bazı minyatürlerde resmedilmiştir. Sergide Kıbrıs’ın Fethine katılmış olan Piyale Paşa, Kılıçali Paşa ile onaltıncı asrın iki ünlü denizcisi Barbaros Hayrettin ve Piri Reis’e ait yağlı boya eserlerde yer almaktadır. Bir Fethin Hikayesi sergisindeki diğer bir ilk ise, Kıbrıs’ın fethine dair savaşları oldukça detaylı bir şekilde aktarmış olan onaltıncı asır Venedik gravürlerinin, Osmanlı minyatür tekniğine uygun olarak yeniden betimlenerek İznik Çinilerine uyarlanmasıdır” dedi.
Ali Rıza İşipek: “Beş Asırlık Hikaye Gençlerimize Aktarılmalıdır”
Ali Rıza İşipek, yaşanlanların gençlere anlatılması gerektiğini şu sözler ile ifade etti: “Bu serginin özellikle ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki gençlerimiz tarafından gezilmesi ve adadaki tarihimizin 1974 tarihinden başlamadığı, yaklaşık beş asırdır bu topraklarda yaşamakta olduğumuz aktarılmalıdır.”

Mutlu Soykurt: “Kbırıs Türkü İçin Bir Dönüm Noktası Olan 1 Ağustos’u “Kıbrıs’ın Fethi” Sergisi İle Taçlandırmak İstedik”
Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt serginin açlışında yaptığı konuşmada, 1 Ağustos’un tarihsel gelişim sürecinden bahsederek, tarihin bilinmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla sergiyi hazırladıklaklarını söyledi. Vakıf Müdürü Soykurt şöyle konuştu: “Tam 445 yıl önce bugün, 1571 yılı 1 Ağustos’unda Kıbrıs adasının Lala Mustafa Paşa önderliğinde Osmanlı donanması tarafından fethi, 1958 yılı 1 Ağustos’unda Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşu ve 1976 yılında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının kuruluşu gibi pek çok tarihi olaylara tanıklık eden 1 Ağustos’u bizler de Girne Üniversitesi Vakfı olarak toplumsal ilkelerimiz çerçevesinde geçmiş tarihimizin bilinmesi ve gelecek nesillere aktarılması misyonuyla siz değerli konuklarımız ve halkımızla “Kıbrıs’ın Fethi” sergisiyle taçlandırmak istedik.
Soykurt : “ Yakın Doğu Ailesi Ve Girne Üniversitesi Adaya Köklenerek Bağlanmıştır”
1 Ağustos’un tarihsel gelişim içinde bizlerin nereden geldiğimizi bilmemiz ve bundan önemli dersler çıkarmamız adına dönüm noktalarından birinioluşturan önemli bir tarih olduğunu dile getiren Mutlu Soykurt bu tarihin önemini şöyle anlattı: “ 1 Ağustos, son beş yüzyılda Kıbrıs’a, Türklüğe damgasını vuran ve bu topraklarda kökleşmemizin temelini oluşturan bizler için çok anlamlıdır, çünkü gerek Yakın Doğu ailesinin, gerekse bu ailenin bir parçası olan Girne Üniversitemizin gelişip büyümesiyle ilimle, bilimle, teknolojik yatırımlarla, üretimle, vakıflarımızla, yaşama nasıl bağlandığımızın ve adaya nasıl kökleştiğimizin en büyük göstergesidir. “
Prof. Dr. İlkay Salihoğlu:“1 Ağustos Adada Varlığımızı Sürdürdüğümüz Günün Temsilcidir”
Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu da yaptığı konuşmada ,1 Ağustos’un çok haklı nedenlerle “Toplumsal Direniş Bayramı” olarak kutlandığından söz etti; “Hepinizce de çok iyi bilindiği üzere, bu gün, üzerinde varlığımızı sürdürdüğümüz adamızın atalarımız tarafından fethinin 445, Kıbrıs Türk toplumunun çeşitli baskı, yıldırma veya yok edilme tehditlerine karşı korunmak üzere oluşturmak zorunda bırakıldığı Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunun 58, ve kendi özgür ortamının oluşmasının hemen arkasından daha adaletli bir ortamda yaşamak için oluşturduğu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihdasının 40 yıl dönümleridir. Bu nedenlerle Fetih sergimizi bu güne almış bulunuyoruz”
Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “Girne Üniversitesi Olarak Topluma Karşı Sosyal Sorumluğu Layıkı İle Yerine Getirmeyi Amaç Edindik”
Girne Üniversitesi’nin, 38 ön lisans, lisans ve lisansüstü programları, deneyimli akademik çok güçlü kadrosu yanı sıra, gelecek vaad eden genç bilim insanları ile akademi yanında sosyal sorumluluk alanında halka hizmet etmeye devam edeceğine söyleyerek şunları aktardı: “Tarihçiler Dünü bilmeyen bugünü anlayamaz; bugünü anlayamayan yarını göremez, yarını inşa edemez der. Girne Üniversitesi olarak bu ilkeden hareketle ilk günden itibaren eğitim, araştırma ve topluma karşı sosyal görevini layıkı ile yerine getirmeyi amaç edindik. Bunun güncel örneği olan “Kıbrıs’ın Fethi” sergimizin bizler için çok önemli olayı aydınlatmak, topluma yaymak ve gelecek nesillere aktarmada çok yararlı olacağına inanmaktayız” dedi.
3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu: “Tarihimize Işık Tutan Bu Değerli Sergi İçin Suat Günsel’i Ve Ekibini Yürekten Kutluyorum”…
Sergi’nin açılışında konuşan 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, 1 Ağustos’un Kıbrıs’ın fethi, TMT’nın kuruluşu ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşu ile ayni tarihe denk geldiğini belirterek, “1571 tarihinde kazanılan önemli zaferle bizlerin ataları bu topraklara gelmiştir. 1571 olmasaydı KKTC devletini kurulmuş olduğundan ve adamızdaki Türk varlığından bahsetmek mümkün olmayacaktı. Demokrasinin gerçekleştiği bu topraklarda Güvenlik Kuvvetlerini kurarak KKTC’nin temellerini attık. Bu topraklarda Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi gibi iki güzide Üniversite’nin kurulmasının gururunu yaşıyoruz. Daha önce burada Çanakkale Sergisinin açılışında bulundum. Bugün yine bir tarihi serginin açılışında bulunmaktan gurur duyuyorum. Tarihin derinliklerinden bu eserleri çıkarmak kolay değildir. Bu eserleri bulup çıkaran başta Suat Günsel’i ve ekibini yürekten kutluyorum. Bunun bizlere tarihimizi anlatan daha nice sergilere vesile olmasını dilerim. Gençlerimizin ve çocuklarımızın bu gibi sergilere katılımının sağlanmasının çok önemli olduğuna ve bilgi dağarcıklarını doldurmaları gerektiğine inanıyorum ” dedi.
Başbakan Hüseyin Özgürgün: “Yakın Doğu Ailesi Bu Topraklara Büyük Bir Emek Ve Değer Katmaktadır”…
Serginin açılışında konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün, 1 Ağustos’un Kıbrıs Türk tarihinde çok önemli bir gün olduğunu söyledi. Başbakan Özgürgün, 1571’den bugüne yolcuğu gözler önüne seren bu etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek şunları dile getirdi; “Serginin Kıbrıs Türk halkı tarafından ziyaret edilmesini temenni ediyorum. Çocuklarımızın, gençlerimizin sergiyi izleyerek buralardan tarihten dersler çıkarması gereken çok önemli bir etkinlik.”
Özgürgün, ciddi emeklerle ortaya konmuş bir serginin önemli olayın yıl dönümünde açılmasının da ayrı bir gurur kaynağı olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türkü’nün geleceğine yansıyacak bir günde açılmış olmasına katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.
Başbakan Hüseyin Özgürgün tarihe mal olmuş bu günde bu önemli serginin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ve gururu dile getirerek, “Yakın Doğu ailesinin bu yolculukta geldiğimiz noktada önce Kıbrıs Türk halkının sonra da KKTC de geleceğine harç koyduğu bir gerçek. 1571 bir askeri zaferdir. Ancak, Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda kökleşmesi için bu askeri zaferi ekonomik gelişimlerle desteklenmesi gerekiyor. İşte bu çerçevede, Yakın Doğu Ailesi’nin bu topraklara, ekonomik anlamda, eğitimde ve her alanda koyduğu katkıları büyük bir mutluluk ve gururla takip ediyorum. Değerli dostum Suat Günsel’e ülkemiz için göstermiş olduğu tüm emekler ve yarattığı bütün değerler için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel günün anısına 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Başbakan Hüseyin Özgürgün’e ve törene katılan Bakanlara plaket takdim etti. Kurdule kesim töreni ile serginin açılışı gerçekleştirildi.
Güney Kıbrıs’ı sarsan seri cinayetler belgesel olduGüney Kıbrıs’ta 2016-2018 yılları arasında 7 kadın ile 1 kız çocuğunu öldüren Rum Milli Muhafız Ordusu Teğmeni Nikos Metaxas’ın işlediği seri cinayetler belgesel oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:09GÜNEY KIBRIS
Fileleftheros: Erhürman metodoloji konusunda BM’yi ikna ettiFileleftheros’ta yayımlanan analizde, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın Kıbrıs sorununda izlenecek metodoloji konusunda kendi çizgisini Birleşmiş Milletler’e kabul ettirmeyi başardığı ileri sürüldü.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:08KIBRIS SORUNU
Arıklı, Dr. Bibi’nin YDP’ye katıldığını duyurduArıklı, yaklaşık 30 yıldır ailesiyle birlikte KKTC’de yaşayan Pakistan asıllı Dr. Nargis Zakaria Bibi’nin YDP’yi tercih ettiğini açıkladı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 18:06KIBRIS
Seçime doğru... Meclis 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak!Seçime doğru... Edinilen bilgilere göre Cumhuriyet Meclisi 17 Ağustos haftasında olağanüstü toplantıya çağrılacak ve erken Milletvekilliği Genel Seçimi ile ilgili yasalar görüşülecek.08 Ağustos 2026 Cumartesi 17:52KIBRIS
TDP’de eski vekiller devreye girdi: 6 ilçede ve Gönyeli’de aday çıkarılması gündemdeİki seçimin aynı anda yapılma ihtimali ve CTP ile özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) özelinde yaşanan sıkıntılar, TDP’de adaylık stratejisinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:38KIBRIS
Tarım Bakanlığı: Zararlılara karşı doğal mücadelede büyük ilerleme sağlandıTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, sürdürülebilir tarım ve çevre dostu üretim hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında, Asya Turunçgil Pisillidi ve Kaktüs Koşnili zararlılarına karşı doğal mücadele yöntemlerinin başarıyla uygulandığını ve08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:26KIBRIS
Erhürman, Alagadi Fest'e katıldıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, eşi Nilden Bektaş Erhürman ile Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Alagadi Fest'e katıldı.08 Ağustos 2026 Cumartesi 13:22KIBRIS
Barçın: Hükümet hayat pahalılığını tam yansıtmayı garanti etmiyorCTP Milletvekili Devrim Barçın, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 2027-2029 Orta Vadeli Mali Plan üzerinden hükümete eleştirilerde bulundu.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:46KIBRIS
Redif Ekinci’den seçim mesajı: “TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak”Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, partinin Meclis’teki sandalye sayısına bakılarak küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, “TDP tabela partisi değildir. Çok yakında bu ülkede, TDP’siz hiçbir hükümet hesabı tutmayacak” dedi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:42KIBRIS
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ile mutabakatın uygulanmasını destekliyoruzİran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile 14 Haziran'da varılan mutabakatın uygulanmasını desteklediklerini söyledi.08 Ağustos 2026 Cumartesi 10:41ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.