KIBRIS'I TERCİH EDEN ÖĞRENCİLERİN BİLMESİ GEREKEN NOTLAR
Kıbrıs'ı tercih eden öğrencilerin bilmesi gereken notlar

06 Ağustos 2019 Salı 13:37
Akdeniz’de zengin bir kültür
Sicilya ve Sardunya’ dan sonra Kıbrıs Akdeniz’in 3. büyük adasıdır. Avrupa Asya ve Afrika kıtaları arasında yer alan Kıbrıs, zengin tarihi ve kültürel miraslarıyla Doğu ve Batı kültürünün harmanlandığı yerdir. Yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan kültür zengini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eğitim yatırımları ve açılan üniversitelerle yüksek öğretimde bir dünya lideri haline geldi. Mitolojik güzel Afrodit’in yani Yunan aşk ve tutkunun tanrıçasının doğum yeri. Afrodit tanrıçalık mertebesine yükselmeden önce batı Kıbrıs’ın başkenti Paphos’un yanındaki bir adada doğup büyümüş.
M.Ö 4. yy’a dayanan Krallar Türbesi’nin bir kısmı da burada bulunuyor. Ayrıca Roma dönemine ait birçok kale, tiyatro, saray, villa gibi arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.
Kaliteli eğitim:
Hareketli sosyal çevresi ile dünyanın her yerinden gelen öğrencilere İngilizce dilindeki yüksek öğretimde kazançlı fırsatlar sunulan Kuzey Kıbrıs avantajlı iklimi , doğal çevresi, siyasi dini ve etnik çatışmaların bulunmamasıyla eğitim için elverişli bir destinasyon. Yüksek kaliteli ve uluslararası kabul görmüş ve onaylanmış üniversitelerden alınan diplomalar ile öğrenciler için başarılı kariyer fırsatları da sunuyor.
Kıbrıs para birimi
Kuzey Kıbrıs ‘ta yaygın olarak Türk Lirası kullanıyor. Ama zaten çoğu işletme döviz kabul edebiliyor. Hemen hemen tüm bankalar da tüm para birimlerini çevirebiliyor.
Kıbrıs vize
Kuzey Kıbrıs’a turistik giriş için vize gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs’a sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak 3 aylık süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor. Öğrenciler ise pasaport ile giriş yapmak zorundalar. Pasaport ile girişten sonra kayıtlı bulundukları üniversitelerin öğrenci işleri müdürlükleri desteği ile oturma(muhaceret) vizesi alıyorlar.
Trafik kuralları
Trafik, İngiltere’de olduğu gibi burada da yolun sol tarafından akar.
Araçların direksiyonları ise sağdadır.
En önemli kural ise, her zaman her şartta sağdan gelen arabaya yol verilir. Bu kural size garip gelse de KKTC halkı bu kuralı istisnasız uygulamaktadır, KKTC’ de trafik lambaları fazla yoktur, bunlar yerine kavşaklar (çember) vardır ve geçiş hakkı her zaman sağdan gelendedir.
Elektrik prizleri
Çevirici mutlaka gerekecektir çünkü Kıbrıs aynı İngiltere’de olduğu gibi 3 girişli 240 voltluk prizleri kullanıyor. Dolayısıyla her türlü elektrikli cihaz için bir çevirici adaptör gerekecektir.
Kıbrıs’ın coğrafi konumu
1974’den beri Kıbrıs, Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılmıştır. Ada’nın Kuzey kısmı çoğunlukla Kıbrıslı Türklere, Güney kısmı ise Kıbrıslı Rumlara ait.
Sınır çizgisi Lefke, Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya ve oradan Gazimağusa’ya kadar gidiyor. Yeşil çizgi adını verdikleri bölge ve Birleşmiş Milletler tarafından tampon bölge olarak belirlenmiştir. Halen Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında politik sürtüşme devam ediyor olsa da sınır geçişlerinde bir problem yaşanmıyor. *TC vatandaşları Güney Kıbrıs Rum tarafına geçiş yapamıyorlar.
Konuşulan dil
Kuzey Kıbrıs’ta ana dil olarak Türkçe yaygın olarak konuşuluyor. Eski bir İngiliz sömürgesi olmasından dolayı İngilizce de konuşuluyor. Yolda karşınıza çıkacak işaretler genellikle hem Türkçe hem de İngilizce olacaktır.
Giyim kuşam
Kıbrıs insanlarının giyim tarzı günümüz modern dünyası ile paraleldir.Kıbrıs bozulmamış doğal güzellikleri, eşsiz tarihi zenginlikleri ile Akdeniz’de cennet bir ada. Ada orkideleri, endemik bitkileri, Karpaz Milli Parkı’ndaki yabani eşekleri, uçsuz bucaksız kumsalları, Caretta Caretta’ları ve Chelonia Mydos ile doğa harikalarını sevenler için de ideal bir destinasyon olarak öne çıkıyor.
Öğrenci adası
Uluslararası üniversiteleri ile dikkati çeken üniversite adası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 100 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. Önlisan, lisans, yükseklisans ve doktora programları seçenekleri ile öğrenci nüfus oranının %70’ini Türkiye’ den tercih eden öğrenciler oluşturmaktadır. %20’sini yaklaşık 98 ülkeden gelen uluslararası öğrenciler oluşturmakta, %10’luk profili ise yerel öğrencilerden oluşmaktadır. Kısaca; güven ve huzur dolu, uluslararası eğitim düşünen üniversite adayları için önemli bir fırsattır.
Kıbrıs’ta toplu taşıma
Kıbrıs`ta toplu taşıma maalesef çok gelişmiş değil. Öğrenciler genelde üniversitelerin ücretsiz otobüslerinden faydalanıyor. Bu hizmetin dışaında belli saatlerde nadiren kullanabileceğiniz bir toplu taşıma sistemi var; ancak şehir içi ulaşımda araba kiralamak gibi bir imkânınız var. Günlük araba kiralamak Kıbrıs`ta Türkiye şartlarına göre daha uygun.
Bisiklet kullanmak avantaj
Üniversitemizin karşısındaki bisiklet istasyasyonundan bisiklet almak çok kolay Velespeed gerçekten çok yararlı bir hizmet. Bisiklet istasyonlarının şehrin çoğu yerinde olması işlerimi kolaylaştırıyor. Bisikletin yol tutuşu gerçekten harika. Malzemesi sağlam, çok dayanıklı. Otobüsler çok erken saatlerde mesailerini bitirdikleri için Velespeed gerçekten büyük bir ihtiyaç herkes için. Velespeed'e binmek sağlık açısından da çok iyi. Üstelik de herhangi bir yere zincirleme gereği yok. Çünkü kolay ve rahat ulaşılabilir Velespeed istasyonları var. Fiyatı saatlik 2.90 tl aylık üyelik, 27.90tl mobil uygulama uygulama üzerinden sürüş satın alın. Üniveritemizin karşınsındaki istasyon bisiklet alın… kullanma sonunda bisikleti istediğiniz İstasyona bırakabilirsiniz ..
Acil telefonlar
Kuzey Kıbrıs'ta cep telefonu iletişimi nasıl sağlanmaktadır?
Kuzey Kıbrıs’a gelmeden önce cep telefonları yurtdışı görüşmelerine açılmalıdır. Ancak TC hattı Kuzey Kıbrıs’ta kullanıldığında “Uluslararası Görüşme” tarifesi ile ücretlendirme yapıldığından daha ekonomik olması için KKTC’ye gelindiğinde KKTC’deki GSM operatörlerinden birine geçilebilir. (Örneğin; KKTC’de Kuzey Kıbrıs Turkcell operatörü hizmet vermektedir.)
Sonuç olarak Kıbrıs; öğrencilerine hem Akdeniz’ in berrak suyunda, parlayan güneşinin altında doğa harikası bir tatil ortamı ile birlikte güvenli, uluslararası üniversiteleriyle farklı kalitede bir eğitim modelini sunuyor.
Erhürman, temaslarda bulunmak üzere bugün New York’a gidiyorCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Kurulu Açılış Haftası kapsamında New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşecek23 Eylül 2026 Çarşamba 08:58KIBRIS
Bugün ve perşembe yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün ve perşembe günü yer yer kısa süreli hafif sağanak ve fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:57HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı? 23 Eylül 2026 Çarşamba23 Eylül 2026 Çarşamba 08:52KIBRIS
Vicdani retçi Hasan Rahvancıoğlu cezaevi yolunda!Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “Kanatlı – Türkiye (2024)” kararında, Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani ret hakkının tanınmamasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kararlarında da vicdani ret hakkı açıkça tanındı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:42KIBRIS
Futbolun Sağlığı Yeni Sezonda da Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Güvencesinde!Sponsorluk kapsamında geçen sezon 2 bin 260 hasta başvurusu karşılandı; 1.700’ün üzerinde görüntüleme işlemi ve 52 ameliyat gerçekleştirildi.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:32YAŞAM
CMIRS Anketine göre CTP açık ara önde... Tek Başına iktidara doğru...İşte sonuçlar...6 Aralık seçimlerine doğru anketler açıklanamaya başlandı... CMIRS Anketinde de CTP açık ara önde çıktı... Vatandaş tek başına iktidar istiyor.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:20KIBRIS
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol 41. Dönem Raporunu Meclis Başkanı Ziya Öztürkler'e sundu.Varol, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası’nın 16. maddesinin 1. fıkrası uyarınca hazırlanan 1 Ocak 2026 – 30 Haziran 2026 (birinci altı aylık) 41. Dönem Raporunu KKTC Meclis Başkanı Ziya Öztürkler’e sundu.22 Eylül 2026 Salı 22:46KIBRIS
TDP'den Üstel'e: "Uzay üssü kuracağız" göndermesi!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci katıldığı TV programında TDP'nin uzay üssü kuracağını, KTHY açıklaması ile hükümetin insanları aptal yerine koyduğunu belirtti. Bunun olacak iş olmadığını belirtti.22 Eylül 2026 Salı 22:17KIBRIS
Mehmet Kale Kişi: Halkın değişim talebi gerçekleşiyorKişi, “Son üç ankette, Ağustos’ta yaptığımız ankette de sorduk. Burada görüyoruz ki karma oy kullanma eğiliminde olan kişilerin birinci tercihi yine Cumhuriyetçi Türk Partisi’dir” dedi. 22 Eylül 2026 Salı 17:08KIBRIS
Rahvancıoğlu’nun Türkiye’ye giriş yasağı AİHM’e taşınıyorBağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu’nun, N-82 tahdit kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye girişinin engellenmesine ilişkin başlattığı hukuk sürecinde iç hukuk yolları tamamlandı.22 Eylül 2026 Salı 15:18KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.