KIBRIS TÜRK TİCARET ODASI İZLEME KOMİTESİ OLUŞTURDU
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), 2016-2018 yıllarında uygulanmak amacıyla hazırlanan Yapısal Dönüşüm Programı’nı daha etkili şekilde takip etmek amacıyla İzleme Komitesi oluşturdu.

15 Eylül 2016 Perşembe 14:04
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), 2016-2018 yıllarında uygulanmak amacıyla hazırlanan Yapısal Dönüşüm Programı’nı daha etkili şekilde takip etmek amacıyla İzleme Komitesi oluşturdu.
KTTO İzleme Komitesi, bu çerçevede Eylül ayının ilk haftası itibariyle yaptığı saptamanın; “programın uygulanmadığı, uygulanmasında gecikmeler yaşandığı ve ileriye dönük etkileri olacak yetersizlikler bulunduğu” şeklinde olduğunu bildirdi.
Odadan yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk ekonomisine ve kamusal hizmetlere olumlu katkıları olması öngörülen 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı uygulamalarının izlenmesi çalışmalarının, bu programın gerçekte uygulanmadığını ortaya koyduğunu kaydetti.
“HAZİRAN PROGRAMI HENÜZ UYGULANMADI”
Oda, 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı uygulama takvimine göre Haziran ayında yapılması gerekenlerin aradan geçen süreye karşın hala gerçekleştirilmediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Haziran ayında gerçekleşmesi gereken, Muhasebe Denetim ve Meslek Yasası tasarısı KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde bekletilmektedir.
Eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi bakımından büyük önem taşıyan ve burs harcamalarını azaltacak şekilde yeni burs kriterleri belirlenmesini gerektiren Burs Tüzüğündeki değişiklikler, ders yılı başlamış olmasına karşın gerçekleştirilmemiştir. Bu tüzük ile birlikte yürürlüğe girmesi gereken Yüksek Öğrenim Kredi Tüzüğü için de çalışmalar devam etmektedir.
Çalışma hayatını etkileyen istihdam sorunlarının hafifletilmesi için af nitelikli düzenlemeler yapılabildiği halde, bu alandaki sıkıntıları uzun vadeli olarak azaltmayı hedefleyen ve programın bir parçası olarak 2016 yılının Haziran ayında uygulamaya konulması gereken İstihdam Strateji ve Eylem Planı uygulamaya konmamıştır. Dünya Bankası uzmanları, ilgili bakanlıklar ve ekonomik örgütler ile çalışmalar devam etmesine karşın sonuç alma konusunda yetersiz kalınmıştır.
Çeşitli meslek alanlarındaki uygulamaları etkilemesi ve etkinleştirmesi beklenen Mesleki Yeterlilik Yasası ile ilgili çalışmalar da olması gerekenden yavaş bir şekilde sürmekte ve büyük bir gecikmeye neden olunmaktadır.”
KTTO, 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı’nda Temmuz ayında gerçekleştirilmesi gereken uygulama bulunmazken, Ağustos ayında “eğitim sistemine ilişkin önemli uygulamalar yapılması, Eğitim Eylem Planı’nın yürürlüğe girmesi, Eğitim Bakanlığı’nda norm kadroya geçilmesi ve mevcut öğretmenlerin buna göre görevlendirilmeleri gerektiğini” kaydetti.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası görevlilerinin saptamalarına göre, yeni ders yılı başlamadan yapılması gereken bu uygulamaların, Ağustos ayı geride bırakılmış olmasına ve yeni ders yılının Kurban Bayramı’ndan hemen sonra başlayacak olmasına karşın yapılmadığını savunan KTTO, bu gecikmenin bir aylık değil, bir yıllık gecikme olarak değerlendirilmesi gerektiğini öne sürdü.
KTTO, Tarım alanındaki tartışma ve olumsuzluklara karşın 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı’nda tarım sektörü için öngörülen uygulamalarda da takvime uyulamadığının saptandığını belirterek, şöyle devam etti:
“2016 yılının Ağustos ayında 2017-2020 yılları arasında uygulanacak Tarım Master Planı’nın yayınlanması öngörülmüş olmasına karşın böyle bir plan yayınlanmamıştır. Bu gecikmeye karşın, Tarım Strateji Belgesi başlığı ile bir belge yayınlanmış ve tarım alanında yapılması düşünülenler kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Tarım Master Planı ile Tarım Strateji Belgesi ilişkisi tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte, bu belgenin Tarım Master Planı yerine kullanılmak isteneceği dikkate alındığı zaman, tarım alanında Yapısal Dönüşüm Programı’nın özüne ve amaçlarına uygun eylemler öngörülmediği saptanmıştır. Toprak Ürünleri Kurumu, SÜTEK ve Cypfruvex gibi tarımsal ürün alım-satımında faaliyet gösteren kamu kurumlarının “müdahale kurumu” olarak organize edileceğinden söz edilirken bunun tarımsal ürün piyasalarını nasıl etkileyeceği ve bu piyasaların gelişimine katkısının ne olacağı konusunda bir açılıma rastlanmamıştır.”
EYLÜL AYI FAALİYETLERİ
KTTO, 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programının, Eylül ayında şu faaliyetlerin yapılmasını öngördüğünü kaydetti:
“Kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planının hazırlanması, Üniversitelerin yeterlilik şartlarının belirlenmesi ve her üniversitenin bu şartları karşılayıp karşılamadığının denetlenmesi, Toplu taşıma sisteminin hukuki altyapısının tamamlanması, Faktoring, finans kiralama ve Finansman Şirketleri Yasasının çıkarılması.”
KTTO, bütün bu çalışmaların halkın hayatını yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek, Yapısal Dönüşüm Programı uygulama takvimine göre, Eylül ayında gerçekleştirilmesi gereken bu faaliyetler ile ilgili yeterli bir hazırlık saptanamadığını kaydetti.
Eylül ayında tatil günlerinin fazlalığının bu gecikmeye bir bahane olarak ileri sürülebileceğini, ancak bunun kabul edilemez olduğunu ifade eden KTTO, gecikmelerin bedelinin Kıbrıs Türk halkı ve ekonomisinin, yıllardan beri hazırlanan ama uygulanmayan program ve takvimlerle yaşamaya adeta mahkum edildiğini savundu.
Bu programların uygulanmamasının, Kıbrıs Türk ekonomisinin gelişimine darbe vururken, Kıbrıs Türk siyasetinin itibar kaybetmesine ve sonuçta Kıbrıs Türk demokrasisinin de yara almasına neden olduğuna işaret eden KTTO, “2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı uygulamalarındaki gecikmelerin de bu olumsuz sonuçları pekiştireceğine inanarak program uygulamalarını izlemeye ve uygulamaların öngörülen süreler içinde gerçekleşmesi için katkı koymaya devam edeceğiz” dedi.
Engellilik Hizmetlerinde Dijital Dönüşümün Yol Haritası Çizildi!Engellilik hizmetlerinde dijital ve teknolojik dönüşüm her yönüyle ele alındı!08 Şubat 2026 Pazar 11:30YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Fileleftheros: Ankara ‘yakınlaşmalar belgesi’ girişimini engellediFileleftheros’un iddiasına göre, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Burak Özügergin’in Maria Angela Holguin ile kuzeyde yaptığı görüşmenin ardından BM’nin “yakınlaşmalar belgesi” hazırlama girişimi durduruldu.08 Şubat 2026 Pazar 11:28KIBRIS SORUNU
O ürünler geri çağrıldıSağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, Numil markalı bazı ürünler için başlatılan geri çağırma sürecinin genişletildiğini açıklayarak, toplatma kapsamındaki ürünlerin vatandaşların elinde bulunması halinde kullanılmaması çağrısında bulundu.08 Şubat 2026 Pazar 10:58GENEL SAĞLIK
Güneş’e doğru tehlikeli dalış: Yeni kuyruklu yıldız geliyorAtacama Çölü'ndeki amatör astronomlar tarafından Ocak ayında keşfedilen C/2026 A1 (MAPS), Nisan ayı başında Güneş'e çok yakın bir geçiş yapacak. Eğer parçalanmazsa gündüz bile görülebilecek bir parlaklığa ulaşabileceği düşünülüyor.08 Şubat 2026 Pazar 10:51TEKNOLOJİ
Tabipler Birliği’nden uzmanlık kurulu düzenlemesine ret: Sınavsız uzmanlık eğitimi olmaz!Tabipler Birliği, Sağlık Hizmetleri Yasası kapsamında kurulması öngörülen Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kurulu düzenlemesini kabul etmediğini açıklayarak, merkezi sınavdan vazgeçilmesini mesleğe ve halkın sağlık hakkına aykırı bulduğunu bildirdi.07 Şubat 2026 Cumartesi 17:33KIBRIS
Rum Merkezi Cezaevi’nde 65 yaşındaki müebbet mahkum hücresinde ölü bulunduRum Merkezi Cezaevi’nde ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan 65 yaşındaki mahkumun dün hücresinde ölü bulunduğu bildirildi.07 Şubat 2026 Cumartesi 17:13GÜNEY KIBRIS
Park halindeki araçlara çarptıLefkoşa’da, Şehit Mustafa Ahmet Ruso Caddesi’nde dün akşam meydana gelen trafik kazasında, alkollü sürücü yolun kenarında park halindeki araca çarptı07 Şubat 2026 Cumartesi 11:34LEFKOŞA
İskele Gençlik Derneği: Yetkililer hesap vermeli“Doğal alanların rant odaklı yaklaşımlarla geri dönülmez biçimde yok edilmesi, gençlerin temiz bir çevrede yaşama hakkını gasp etmektir. Kamusal arazilerin kamu yararı dışında kullanılması ise genç kuşakların geleceğine ipotek koymaktır.”07 Şubat 2026 Cumartesi 11:29İSKELE
Eski Rum Futbol Federasyonu Başkanı Kumas'a "yayın hakları" davası: 5 yıla kadar hapis cezasıRum basını eski Rum Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Yorgos Kumas, maçların yayın hakları ve televizyon spor içeriğini şahsına ait iki şirket aracılığıyla satmaktan mahkemeye verildi.07 Şubat 2026 Cumartesi 11:28KIBRIS
EKTAM'da grevDevrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı Emek-İş Sendikası, Ektam Kıbrıs LTD’de sendikal hakların açık biçimde ihlal edildiğini belirterek 24 saatlik grev başlattığını duyurdu.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:28KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.