KIBRIS TÜRK TARİH KURUMU YENİDEN KURULDU
Kıbrıs Türk Tarih Kurumu Başkanı İsmail Bozkurt, 1963'te faaliyetleri duran Kıbrıs Türk Tarih Kurumu'nun 63 yıl sonra yeniden faaliyete geçtiğini belirterek, kurumun temel hedefinin Kıbrıs Türk halkının tarih belleğini canlandırmak ve genç nesillere tarih

14 Haziran 2026 Pazar 10:30
Kıbrıs'ta 1960-1963 yıllarında faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Tarih Kurumu (KTTK), 63 yıl aradan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) tekrar kuruldu.
Kıbrıs'ta Türkler ve Rumların ortak katılımıyla ilan edilen "Kıbrıs Cumhuriyeti" döneminde Türk Tarih Kurumu ve tarihçi yazar Prof. Dr. Halil İbrahim İnalcık'ın katkılarıyla 1960'da kurulan KTTK, Rumların 1963'teki "Kanlı Noel" saldırıları sonrası faaliyetlerini durdurdu.
Kıbrıs Türk halkının 1974 öncesi mücadelesinin sembol isimlerinden olan eski KKTC Kültür ve Turizm Bakanı İsmail Bozkurt ve Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Balyemez'in girişimleri sonucunda KTTK, 63 yıl sonra yeniden kurularak faaliyetlerine başladı.
Yapılan ilk genel kurul sonucunda KTTK'nin başkanı seçilen İsmail Bozkurt, AA muhabirine, tarih bilincini topluma yerleştirmek, tarih araştırmaları ve akademik çalışmalara Kıbrıs özelinde odaklanmak üzere kurumu yeniden hayata geçirmeye karar verdiklerini söyledi.
Uzun süredir KKTC'de bir tarih kurumu olmamasının boşluğunu hissettiklerini dile getiren Bozkurt, eski kurumu canlandırma gayretleri sonuçsuz kaldığı için şimdilik KTTK'yi kamu yararına dernek statüsünde kurduklarını belirtti.
KTTK Başkanı Bozkurt, ilk hedeflerinin 1. Kıbrıs Türk Tarih Kurultayı'nı toplamak olduğunu vurgulayarak kurum olarak ilerleyen günlerde tarihle ilgili yayımlar, tarih dergisi ve kurum olarak kitap çıkarmayı planladıklarını aktardı.
"BİZİM TARİHİMİZİ BİLMEMİZ LAZIM"
Bozkurt, KTTK'nin çalışmaları konusunda iddialı ve azimli olduklarını ifade ederek "Bizim ana hedefimiz, Kıbrıs Türk halkının tarih belleğini canlandırmaktır. Biz maalesef KKTC olarak, kendi halkımıza, kendi çocuklarımıza tarihimizi anlatamadık. Bu, bir boşluktur. Bu boşluğu er geç kapatmamız gerekmekteydi. Bunu ırkçı ve intikamcı bir yaklaşımla demiyorum. Bizim tarihimizi bilmemiz lazım. Biz bu alanda çalışmalar yapacağız." diye konuştu.
KTTK Yönetim Kurulu Üyesi tarihçi Hatice Özler Şahin de uzun bir aradan sonra kurumun yeniden kurulmasının KKTC için bir gereklilik olduğunun altını çizerek birçok devletin bu kurumları 1800'lü yıllardan itibaren oluşturduklarına işaret etti.
Toplumlar ve devletler için tarih kurumlarının önemli olduğunu söyleyen Şahin, KTTK'nin Türk devletlerindeki benzer kurum ve enstitüler ile ortak bilimsel çalışmalar yürütmek istediğini belirtti.
Şahin, kurumun Kıbrıs Türklerinin tarihi gerçeklerini araştırmak ve genç nesillerde tarih bilinci oluşturmak için çaba göstereceğini de sözlerine ekledi.
Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Balyemez de Kıbrıs sorununun en önemli ayrıntısının, tarihi gelişmelerin çok boyutlu olarak ortaya konulamaması ve tarafların kendi bakış açılarıyla gelişmeleri değerlendirmesi olduğunu dile getirdi.
"Rumlar, Kanlı Noel saldırılarının Türkler tarafından yapıldığını ve Ortaklık Kıbrıs Cumhuriyeti'ni Türklerin dağıttığını ileri sürerken Kıbrıs sorununun 1974 yılındaki Barış Harekatı ile başladığını iddia etmişler ve Batılı devletler ile kamuoyunu da bu yönde etkilemeyi başarmışlardır." diyen Balyemez, gerçeklerin ise Batı'nın ve Rum-Yunan ikilisinin iddialarından çok daha farklı olduğunu vurguladı.
Balyemez, Kıbrıs Türk Tarih Kurumunun kuruluş amaçlarından birinin de her düzeyde yapılacak bilimsel etkinliklerde Ada'da yaşanan sorunları akademik tartışmaya açmak ve sorunun çözümüne yardımcı olmak olduğunu belirterek "Bu amaçla Rum ve Yunan bilim insanları başta olmak üzere farklı ülkelerden katılımcıların yer alacağı etkinliklerde Kıbrıs sorununun tarafsız ve objektif olarak tartışılmasını sağlamaktır. İlave olarak Kıbrıs Türklerinin var olma mücadelesinin Türk eğitim sisteminde yer alması için hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Yüksek Öğretim Kurumu ile temaslarda bulunulması da KTTK'nin öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Balyemez, Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesinin orta dereceli ve yüksek öğretim kurumlarının müfredatında yer almamasının, kamuoyunun Ada'da olan bitenleri gerçekçi olarak değerlendirmesine engel olduğunu kaydetti.
Yaz yağmuru en çok nereye düştüSon 24 saatte en fazla yağış Kantara’ya düştü14 Haziran 2026 Pazar 11:53KIBRIS
Karneler yarın dağıtılıyor: 57 bin 514 öğrenci yarın karne alarak yaz tatiline çıkacakİlköğretim, ortaöğretim ve mesleki teknik öğretim kurumlarında öğrenim gören 57 bin 514 öğrenci ile yaklaşık 6 bin 500 öğretmen yaz tatiline çıkarken, yeni eğitim öğretim yılı 14 Eylül’de başlayacak.14 Haziran 2026 Pazar 11:48KIBRIS
İncirli: Sektörlerin önünü açacak politikaları hayata geçireceğizCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, sektörlerin önünü açacak politikaları hayata geçireceklerini kaydetti.14 Haziran 2026 Pazar 11:43KIBRIS
Seçimler 6 Aralık'ta olması yönünde UBP'de görüş birliğiUBP Milletvekili Zorlu Töre, yerel seçimler ile merkezi seçimlerin 6 Aralık’ta birlikte yapılması yönünde parti grubunda görüş birliği oluştuğunu açıkladı.14 Haziran 2026 Pazar 11:23KIBRIS
LTB’den Asfaltlama DuyurusuLefkoşa Türk Belediyesi, Yenişehir bölgesinde bulunan Şehit Mustafa Hasan Sokak ile Şehit O. Mustafa Sokak’ta 15 Haziran Pazartesi gününden itibaren asfaltlama çalışmalarına başlayacak.14 Haziran 2026 Pazar 11:16KIBRIS
sevimsu yazganarıkan’dan dünya şampiyonasında çifte zafer12-17 Haziran 2026 tarihleri arasında Oslo’da düzenlenen 2026 WPA Juniors Heyball World Championship’nda Avrupa Karması’na seçilen Sevimsu Yazganarıkan, turnuvaya başarılı bir başlangıç yaptı.14 Haziran 2026 Pazar 11:00DİĞER SPORLAR
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın toplanıyorCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın yasama gündemiyle toplanacak. Genel Kurul’un gündeminde Daimi İkamet İzni, Yabancılar ve Muhaceret, Yurttaşlık ile Doğum ve Ölümlerin Kaydı yasalarında değişiklik öngören dört yasa tasarısı yer alıyor.14 Haziran 2026 Pazar 10:59KIBRIS
Girne’de Eğlence Mekanlarına Denetim: 5 İşletmeye Yasal İşlemDenetimlerde ayrıca dört ayrı işletmenin de belirlenen mekan kapatma saatine uymayarak faaliyetlerini sürdürdüğü belirlendi.14 Haziran 2026 Pazar 10:55GİRNE
LAÜ’de 33. Mezuniyet Coşkusu: 1832 Öğrenci Diplomasını AldıLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), 2025-2026 Akademik Yılı mezunlarını düzenlenen 33. Mezuniyet Töreni ile geleceğe uğurladı. Lefke 16 Ağustos Kurtuluş Stadyumu’nda gerçekleştirilen törende 1832 öğrenci diplomalarını alarak mezuniyet sevincini yaşadı.14 Haziran 2026 Pazar 10:45LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
Gazimağusa bölgesindeki bazı yerleşim yerlerinde yarın elektrik kesintisi uygulanacakKıbrıs Türk Elektrik Kurumu, Akım Temini Projesi kapsamında orta gerilim şebekesinde yapılacak çalışmalar nedeniyle yarın Gazimağusa bölgesindeki bazı köy ve bölgelerde yaklaşık iki saatlik elektrik kesintisi uygulanacağını duyurdu.14 Haziran 2026 Pazar 10:41GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.