KIBRIS TÜRK PEDİATRİ KURUMU OKULLARDA UYGULANMAK ÜZERE BAZI TEDBİRLER ÖNERDİ.
Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu okullarda uygulanmak üzere bazı tedbirler önerdi.

06 Ekim 2020 Salı 13:31
Pediatri Kurumu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Ek tedbirlerin olumlu sonuç vermesi ve günlük vaka sayılarında görülen ciddi düşüş neticesinde 1 Ekim tarihinden itibaren okulların da yaş gruplarına göre kademeli olarak açılmaya başlanmış olmasını oldukça önemli ve pozitif bir gelişme olarak kabul etmekteyiz” denildi.
Açıklamada okullarda daha emniyetli koşulların oluşturulması, daha güvenli eğitim olanaklarının sunulması ve çocukların sağlığını gözetmek bakımından Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu rehberler temel alınarak bazı önerilerde bulunuldu.
“SICAKLIK ÖLÇÜLMELİ”
“Okula girerken tüm öğrencilerin ve çalışan personelin vücut sıcaklığı günlük olarak ölçülmelidir. Bir giriş noktasından en fazla 250 öğrenci okula alınmalıdır” denilen açıklamada, hasta çocukların okula yollanmaması konusunda ailelere kesin bilgi verilmesi gerektiği kaydedildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“Ateş, öksürük burun akıntısı olan çocuk okula yollanmamalı, nedeni okula bildirilmeli, etrafta Covid-19 tanısı alan birey olması durumunda okul yönetimine haber verilmelidir. Kişisel hijyen bakımından çocuklarımızın yanında en az iki yedek maske ve el dezenfektanı bulunmasında yarar vardır.”
Acil durumlar dışında okula giriş çıkışlar kapatılması gerektiği dile getirilen açıklamada, herhangi birisinin okulda PCR testi pozitif bulunması durumunda Sağlık Bakanlığı’na haber verilerek gerekli prosedürler uygulanması gerektiği kaydedildi.
“Okulda toplu yapılan aktiviteler, gezi, tiyatro, piyes gibi etkinlikler yapılamaz” denilen açıklamada şu öneriler de yer aldı:
“Her öğrencinin kullanacağı sıra ve eşyalar isimlendirilmeli, iki metrekareye 1 öğrenci düşecek ve sınıflarda en fazla 20 öğrenci olacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. Sınıf havalandırılmasına özellikle önem verilmeli ve pencereler sürekli açık tutulmalıdır. Merkezi klimalar ve havalandırma sistemleri kullanılmamalıdır. Okul oyun alanları kullanılmamalıdır. Yapılabilecek dersler uygun hava koşullarında okul bahçesinde yapılmalıdır.
Ders sırasında öğrencilerin tuvalete gidişleri azaltılmalıdır. Birden fazla öğrenci aynı anda tuvalete gitmemeli ve teneffüslerde tuvaletlerde denetleme amacıyla görevli olmalıdır. Her teneffüs öncesi ve sonrası bu alanlar temizlenmelidir. Temizlenecek bölgeye göre, sert yüzeylerde uyumlu ise 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Çamaşır suyu kullanılamayacak yüzeylerde yüzde 70 alkol kullanılabilir, temizlik sonrası ortam havalandırılmalıdır.
Kapı kolu, masa sandalye yüzeyleri su ve deterjanla yapılıp takiben 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu ile sulandırılıp silinerek yüzey temizliği yapılmalıdır.
Personel ve veliler okula çocukların bırakıldığı dönemde sosyal mesafeye dikkat etmelidir. Okul servisleri ile okula gelen çocukların araçlarında kapasitenin yüzde 50’sini aşmayacak şekilde öğrenci alınmalıdır. Otobüse binmeden önce her öğrencinin ateşi ölçülmeli ve el dezenfektanı ile araç içerisinde el temizliği yapılmalıdır. Otobüste bulunan öğrenci, şoför ve refakatçi bulunuyorsa, herkes maske takmalıdır.
Okulda bulunan oyuncaklar ve eğitim araç gereçlerinin ortak kullanımına izin verilmemesi gereklidir. Gerekli temizlik ve hijyen kurallarına göre bazı gereçlerin temizliği yapıldıktan sonra kullanılmalı, ancak ortak kullanıma izin verilmemelidir. Çocuk kitapları el dezenfeksiyonunu takiben kullanılabilir.
Gruplar halinde kullanılmalı ve aralarda temizliği yapılmalıdır. Öğrencilerin yiyecek paylaşımına izin verilmemelidir. Satılan yiyecekler ambalajlı olmalıdır. Bu mekânlarda el dezenfektanları bulundurulmalıdır.
“PERSONEL VE ÖĞRENCİLER MASKE TAKMALI, SINIFLAR HAVALANDIRILMALI”
Okulun tüm çalışanları maske kullanmalıdır. Öksürük, hapşırık esnasında ağız ve burun mendille kapatılmalı, mendil hemen çöpe atılmalıdır. Mendil yok ise, ağız ve burnu kapatmak için eller değil dirsek iç yüzü kullanılmalıdır.
Tüm çocuklar maske takmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü önerisi uyarında beş yaş altı çocuklar okula girip çıkarken maske takmalı, ancak bu yaş grubunda dersler süresince maske kullanımı zorunlu kılınmamıştır. Bu yaş grubunda sosyal mesafeye uyulması ve sınıfların havalandırılması son derece önem taşımaktadır. Covid şüphesi olan çocukların saptanması durumunda, önceden belirlenmiş bir bekleme odasına alınmalı ve izole edilmelidir. Bu sırada kişisel koruyucu ekipman kullanan bir eğitici kendisine eşlik etmelidir”
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.