KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ’NİN KIBRISLI RUM ÜYESİ: 'TÜRKİYE'NİN İŞBİRLİĞİ GEREKLİ'

11 Mayıs 2015 Pazartesi 12:31
Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban’ın, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının, Kıbrıs sorunu çözüm çabaları için yararlı bir araç olduğunu düşündüğünü aktardı.
Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin üç üyesinin, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, BM’nin Avrupa Konuları Sorumlusu Elizabeth Spehar, aynı zamanda Komite’nin yürüttüğü programın bütçe meselelerini ele alan UNDP yetkilileriyle görüşmeler yaptıkları ifade edildi.
Habere göre, BM Genel Sekreteri Ban ile gerçekleştirdikleri görüşmeden “Komite’nin çalışmalarına, daha hızlı ve etkili bir tempoda ilerlemesi için yardımcı olunması” mesajını aldıklarını dile getiren Nestoros, BM Genel Sekreteri Ban’ın, “Kıbrıs’ın (kayıplar konusunda) edindiği tecrübenin, başka durumlara da yardımcı olabileceğini söylediğini” aktardı.
Ban’ın her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da ifade eden Nestoros, BM Genel Sekreteri’nin, bu çok hassas meselenin çözüme kavuşmasının, iki toplumun bir arada yaşamasına ve buna ek olarak Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olacağını söylediğini de aktardı.
BM Genel Sekreteri’nin, önümüzdeki yılın Mayıs veya Haziran ayında New York’taki BM merkezinde yapılması planlanan kayıplarla ilgili bir etkinliğe katılma ve konuşma yapma konusundaki davetlerini kabul ettiğini de belirten Nestoros, yurt dışına, bu insani sorununun çözümüne ulaşmak istedikleri mesajını vermeyi istediklerini ifade etti.
Muhataplarını, Komite’nin çalışmaları ve başka kemiklerin bulunmasıyla ilgili çabaların bugün nerede bulunduğu konusunda bilgilendirdiklerini dile getiren Nestoros, henüz kazı yapmaya başlamadıkları askeri alanlar hakkında da konuştuklarını söyledi.
Kayıplar konusunun çeşitli boyutlarıyla ilgili sorulara da yanıt veren Nestoros, resmi listeye göre, kayıpların toplam sayısının 1508 Kıbrıslı Rum, 493 de Kıbrıslı Türk şeklinde olduğunu belirtti.
Bugüne kadar, 439 Kıbrıslı Rum ve 140 da Kıbrıslı Türk olmak üzere 579 kişiye kimlik tespiti yapıldığını anlatan Rum üye, 200 vakanın analiz aşamasında olduğunu, 100 vakanın antropolojik ve genetik analiz sırası almak için depolama alanında tutulmakta olduğunu, 80 tane de kimlik tespitine sevk edilemeyen vaka bulunduğunu belirtti.
Nestoros, geriye kalan bin civarında kayıpla ilgili olarak ise henüz herhangi bir unsur bulunmadığını söyledi.
Komite’nin çalışmalarının ne zaman tamamlanacağını düşündüğünün sorulması üzerine ise Nestoros, bugüne kadar hiçbir şey bulamadıkları diğer kayıplarla ilgili olarak bugün kemikleri tespit etmeleri halinde, yaklaşık iki yıla ihtiyaçları olacağını, ancak bunun çok zor olduğunu belirtti.
Nestoros, çaba ve umutlarının, geriye kalan kemikleri önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde bulmak olduğunu da sözlerine ekledi.
FOTİU: “TÜRKİYE’NİN İŞBİRLİĞİ GEREKLİ”
Rum Yönetimi’nin İnsani Konularından Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu ise kayıplar konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin konu hakkında işbirliğinde bulunmasının gerekli olduğunu iddia etti.
Fotiu, bir cenaze töreninde yaptığı konuşmada, en önemli ve acil olan şeyin, Türkiye’nin askeri alanların açılmasına, aynı zamanda Türk Ordusu’nun arşivlerine erişilmesine müsaade etmesi olduğunu da savundu.
Fotiu, Türkiye’nin, bazı kalıntıların başlangıçta gömülü oldukları yerden başka yere taşınması konusunda sahip olduğu bilgileri paylaşma yükümlülüğü olduğu iddiasından da söz etti.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.