KATİL ROBOTLAR YASAKLANMALI MI?
Otonom silahlarda önemli ilerleme kaydedilirken, Birleşmiş Milletler öldürme özelliğine de sahip bu silahların yasaklanmasını görüşüyor. Dünya bu konuda üçe bölünmüş durumda.

27 Ağustos 2018 Pazartesi 13:31
YouTube'da gösterilen geleceğin öldürme özelliğine sahip otonom silahlarıyla ilgili animasyon insanı ürpertiyor. Animasyonda avuç içi büyüklüğündeki insansız hava araçlar (dronelar) algoritmalarıyla düşmanı belirliyor, yerini saptadıktan sonra ona kurtulma şansı tanımıyor. Kümeleşip aralarında kurdukları ağlar üzerinden haberleşen mini dronelara programları sosyal medya üzerinden aktarılıyor. Dronelara dair animasyonda öne çıkan bir diğer özellik de bunların sadece insan öldürmeleri.
Sadece bilim kurgu mu?
"Slaughterbots" adlı kısa film yayınlandığı Kasım 2017'den bu yana 2 milyon 500 bin kez izlenmiş. Otonom silahların yasaklanmasını talep eden Thomas Küchenmeister bu animasyonun bilim kurgu ürünü olmadığını ve gerçekleşmesinin uzun sürmeyeceğini söylüyor.
Katil robotları durdurmak için başlatılan uluslararası kampanyaya katılan "Facing Finance" adlı Alman örgütün başkanı olan Küchenmeister gezdiği silah fuarlarında yarı otonom görev yapabilen silahların çoktan üretici kataloglarında yer aldığını görmüş. Örneğin kendiliğinden hedefleri tarayan ve hangisini tahrip edeceğine kendisi karar veren roketler geliştirilmiş. Bir insanın kumanda etmesine rağmen bu roketler somut saldırı sırasında ateş emrini askerden almıyor ve durdurulmasına da imkan tanımıyor.
Devletler hukukuna aykırı
Küchenmeister, sivil ve askeri araçlar arasında ayırım yapmayan robot silahların son derece sakıncalı olduğunu söylüyor. Savaşlarda yürürlüğe giren uluslararası insani hukuk kurallarına göre savaşanların sivillerden ayırt edilmesi ve sivillerle sivil amaçlı binalara zarar verilmemesi yer alıyor.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi de bu kuraldan hareketle otonom silah sistemlerini hedefi kendileri özerk olarak arayan, seçen, saldıran ve tahrip edebilen silahlar olarak tanımlıyor. Özerklik insan müdahalesi olmaması anlamına geliyor. Sorun da bu özelliğinden kaynaklanıyor. Ya otonom silahlar sadece düşman silahlarını tahrip etmeyip, sivilleri de öldürürse? Küchenmeister otonom silahlara devletler hukuku çipi takmanın mümkün olmadığını hatırlatıyor.
Silah sistemlerindeki özerklik yeteneğinin artmasında yapay zeka ve robot biliminde kaydedilen muazzam ilerleme rol oynuyor. Makine artık öğrenebiliyor ve tıpkı insan beyninin nöronlara dayalı iletişim ağında olduğu gibi, topladığı tecrübelere dayanarak taktik geliştirebiliyor. Silah endüstrisi bu özellikten yararlanarak hem daha hızlı ve etkili silahlar geliştirebiliyor hem de askerlerin riskini azaltıyor. Ordular da tam bunu istiyor. Ancak kesin ayrım yapılması da gerekiyor. Kendi başına mayın arayıp tahrip edebilen robotlara kimse karşı çıkmıyor. Kendiliğinden belli kişileri arayıp öldüren robotlar ise devletler hukukuna aykırı düşüyor.
Cenevre'de görüşmeler yapılıyor
Peki uluslararası hukuk bu silahlara nasıl uygulanacak? Konu, 2014 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'de görüşülüyor. "Belirli Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi" çerçevesindeki Cenevre görüşmelerine 70 ülkenin dışında bilim insanları ve sivil toplum kuruluşları da katılıyor.
27 – 31 Ağustos tarihleri arasındaki müzakerelerde "Ölümcül Otonom Silah Sistemleri" ele alınıyor. Savaş meydanında birbiriyle vuruşan robotlar da bu tanımlamaya giriyor. Katil dronelar da henüz geliştirilmemiş olmakla birlikte yakında gündeme gelecek. Özerk silah teknolojisi dünyayı üç cepheye ayırdı: Bu silahlara karşı olanlar, otonom silahları onaylayanlar ve aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu orta yolu tercih eden ülkeler.
"Dünyaya egemen olur"
Otonom silahların yasaklanmasına karşı olanların başında yapay zekanın askeri amaçla kullanılmasına büyük kaynak ayıran ABD, İsrail, Rusya ve İngiltere geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yakın zamanda öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, "Yapay zekada öncü olanlar dünyaya hükmeder" demişti. Putin, ABD ve Çin'in bu alanda liderliği ele geçirmesinden endişe ediyor. En "akıllı" otonom silahlanma yarışının çoktan başladığını artık herkes biliyor.
Yasaklanmasını isteyenler
26 devlet ve 230 uluslararası kuruluş otonom silahlara karşı çıkıyor. Amerikan "Future of Life" enstitüsü tarafından başlatılan kampanyaya 3 binin üzerinde tanınmış kişi katıldı. Tesla'nın patronu Elon Musk ile Google gibi yapay zeka teknolojisinde gelişme sağlayan kuruluşlar da otonom silah sistemlerine katkıda bulunmayacaklarını duyurdular. Robot silahlara karşı olan devlet ve kuruluşlar, bir insanı öldürme kararının asla bir makineye bırakılamayacağı gerekçesiyle bu tür silahların uluslararası norm ve yasalarla yasaklanmasını talep ediyor. Almanya ve Fransa geleceğin silahlarıyla ilgili standartların belirlenmesinden sonra yapay zekayla işleyen silahları yasaklama yoluna gidilebileceği görüşündeler. Thomas Küchenmeister ise Avrupa'nın en büyük ülkesi Almanya'nın derhal otonom silahların yasaklanmasından yana çıkması gerektiğini ve böylelikle diğer ülkelere de örnek oluşturacağını söylüyor.
Zaman baskısı
Zamanın daraldığı ise kesin. 35 yıldır yapay zeka araştırması yapan Amerikalı bilişimci Stuart Russell fikir babası olduğu "Slaughterbots" filmindeki senaryonun önlenebileceğini, ancak buna fazla zaman kalmadığını söylüyor. Dünyanın birçok ülkesinde drone kümeleri geliştirilirken, Alman silahlı kuvvetlerinin de aralarında bulunduğu birçok ülkede drone savar silahlar deneniyor. Küchenmeister, Cenevre görüşmelerinde ilerleme kaydedilemediği takdirde kamuoyu baskısının artacağını ve kara mayınlarında olduğu gibi BM dışında uluslararası bir yasaklama anlaşmasına varılabileceğini söylüyor. Kara mayınlarına karşı yürütülen kampanyaya 1997 yılında Nobel barış ödülü verilmişti.
Nina Wertkäuser
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyorTeminat gereksinimlerinin artırılması ve Trump'ın Federal Rezerv adayıyla ilgili politikaların beklenmesi nedeniyle altın fiyatlarında büyük bir zorunlu satış dalgası yaşandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:00PARA BORSA
Yalancı bahar geliyor...Hava hafta boyunca parçalı bulutlu, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkacak02 Şubat 2026 Pazartesi 15:58HAVA DURUMU
Sıla Usar İncirli: 26 Nisan için erken seçim önerisi sunacağızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te yaptığı konuşmada hükümeti “devlete itibar suikastı” yapmakla suçlayarak, yaşanan çöküş ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa ve 26 Nisan için erken seçim çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:56KIBRIS
Ünal Üstel: Yargı reformu için Mayıs’ta referandumu işaret ettiBaşbakan Ünal Üstel, 1925–1926 yıllarından kalan yasaların güncellenmesi amacıyla yürütülen yargı reformu kapsamında, Mayıs ayının ilk haftasında referanduma gidileceğini açıkladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:55KIBRIS
Juju yeniden mahkemedeUBP Gine Kadın Kolları eski Başkanı Fatoş Ünal Juju, sahte diploma soruşturması kapsamında yeniden mahkemeye çıkarıldı02 Şubat 2026 Pazartesi 15:54KIBRIS
Gazze'nin Refah Sınır Kapısı yeniden açıldıGazze ile Mısır arasındaki önemli sınır kapısı Refah, bugün resmen yeniden açıldı. İnsani yardımların Gazze'ye geçişi planlanıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:51ORTADOĞU
Basketbol U14 Karmalarımız Türkiye’deBasketbol Federasyonu’na bağlı Levent U 14 kızlar ve U 14 erkekler karmalarımız, Türkiye Basketbol Federasyonu U 14 Bölge Şampiyonası’nda mücadelelerine başlıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 14:00BASKETBOL
Mehmetali Güröz: Hayat pahalılığı ödenmezse 11 Şubat’tan itibaren süresiz greve gideceğizKoopbank iştiraklerinde çalışanların maaşlarına Toplu İş Sözleşmesi gereği yansıtılması gereken yüzde 21,66’lık hayat pahalılığı oranının ödenmedi02 Şubat 2026 Pazartesi 13:56KIBRIS
Yeşil Barış Hareketi: İskele’de denize sıfır 21 dönüm orman rant uğruna yok ediliyorİskele’de denize sıfır 21 dönümlük orman alanının imar planına aykırı şekilde kiralandığını, planlama onayı ve inşaat ruhsatı verilmesine rağmen ağaç kesiminin yasak olduğu sahada yaklaşık 10 dönümlük ormanın tamamen söküldüğünü ifade etti.02 Şubat 2026 Pazartesi 13:54İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs













Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.