KARAR HAFTASI
Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan tıkanıklık ve Akdeniz’i ısıtan doğalgaz gerilimi için kritik bir haftaya girildi. Navtex konusunda Türkiye’nin tutumu ve öncesinde ise Rum Yönetimi’nin alacağı yeni kararlar süreci şekillendirecek.

05 Ocak 2015 Pazartesi 08:46
GERGİN BEKLEYİŞ: Akdeniz'i ısıtan doğalgaz geriliminde, yaşanan kriz ortamının önüne geçilmesi için karar haftasına girildi. Hafta hem Türkiye’nin Navtex ile ilgili alacağı karar hem de Kıbrıslı Rumların yarın başlamayı hedefledikleri ENI-KOGAS’ın 9. parseldeki Amatosa yatağındaki yeni sondaj ile ilgili izleyecekleri tutum sürece şekil verecek.
ÇAPRAZ KARAR POLEMİĞİ : Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiades, bugün Kıbrıs’ın güneyindeki tüm siyasi partilerle Trodos’taki ikametkahında Kıbrıs konusunda toplantı yapacak. Toplantıda Türkiye’nin Navtex’inin süresinin dolması, 9. parseldeki Amatosa yatağındaki yeni sondaj ve yapılacak olası manevralar ışığındaki Kıbrıs Müzakere Süreci derinlemesine masaya yatırılacak. Bu toplantı sonrasında Türkiye’nin de yol haritası ve Navtex ile ilgili yeni uzatma kararı da netleşecek.
HANİFE LEFKARALI
Kıbrıs Müzakereleri’nde yaşanan tıkanıklık, Akdeniz’de gerçekleşen sondaj faaliyetleri, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölge olarak ilan ettiği alanlarda araştırma yapan Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisi için Türkiye’nin yayınladığı Navtex’in sona ermesi ve Rumların yeni bir sondaja başlaması bölgede gerginliği artırmaya devam ediyor.
Bir yandan Güney Kıbrıs’ın atacağı yeni adımlar, buna bağlı olarak ise Türkiye’nin Navtex’i uzatıp uzatmayacağı ile ilgili takınacağı tutum, hem Güney Kıbrıs, hem de uluslararası aktörler tarafından yakın markaja alınmış durumda.
TRODOS’TA ZİRVE
Kıbrıs Rum tarafı bugün Güney Kıbrıs’taki tüm siyasi partilerin katılımı ile Kıbrıs konusunda toplantı yapacak. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 2 Ocak Cuma günü için yaptığı toplantı çağrısı kötü hava koşulları nedeniyle bugüne ertelenmişti. Toplantının, saat 11.30’da yapılması planlanıyor. Anastasiadis’in, siyasi parti başkanları ile Türkiye’nin Navtex’inin süresinin dolması sonrası Kıbrıs sorununda yaşanacak gelişmeleri ele alması bekleniyor.
YENİ SONDAJ POLEMİĞİ
Toplantıda ENI-KOGAS’ın 9. parseldeki Amatosa yatağında yeni sondaja başlayacak olması değerlendirilecek. ENİ-KOGAS’ın platformu bölgeye götürüldü ve sondajın 3 ay sürmesi bekleniyor. Sondajın yarın başlaması hedefleniyor. Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, ENİ-KOGAS konsorsiyumuna ait sondaj makinesinin Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölge olarak ilan ettiği 9. parselindeki Amathusa yatağında işe başlayacağını açıklamıştı.
Enerji Bakanı, ENİ-KOGAS'ın sondaj makinesinin geçtiğimiz hafta bölgeye götürüldüğünü de kaydetti. Amathusa yatağındaki çalışmaların yaklaşık 3 ay sürmesi hedefleniyor. Lakkotripis, Ankara'nın Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tahrik etmeye devam edip etmeyeceğini ya da Kıbrıs'ın egemenlik haklarına saygı duyma kararı alıp almayacağının beklenip görüleceğini de kaydetmişti.
TÜRKİYE TEYAKKUZDA
Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı, Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nda görevli TCG Gökçeada Firkateyn’in, Kıbrıs’ın güneyinde KKTC tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına verilen ruhsat sahalarında araştırma faaliyeti gerçekleştiren Barbaros Hayreddin Paşa’yı koruma ve destek görevini yürüttüğünü bildirdi. Görev, Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nın, resmi sitesinden duyuruldu. Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı sitesindeki faaliyetlere ilişkin bilgide ‘Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nda görevli TCG Gökçeada, Kıbrıs’ın güneyinde KKTC tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına verilen ruhsat sahalarında araştırma faaliyeti gerçekleştiren Barbaros Hayreddin Paşa’yı koruma ve destek görevini yürüttü. TCG Bozcaada ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs’ın güneyindeki sözde petrol-doğalgaz arama ruhsat sahalarında sondaj çalışmaları yapan bahama bayraklı SAIPEM-10000 isimli platform gemisini beş deniz mili mesafeden izledi’ ifadeleri kullanıldı.
NAVTEX UZATILACAK MI?
Bugün Trodos’ta gerçekleştirilecek toplantı sonrasında alınacak kararların Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ve Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nda görevli TCG Gökçeada Firkateyn’in bundan sonra atacağı adımları şekillendirmesi bekleniyor. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades Türkiye’nin Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin faaliyetlerini öne sürerek terk ettiği müzakere masasına dönüp dönmeyeceği Türkiye’nin atacağı yeni adımlara çevrildi. Öte yandan Akdeniz’de Rumların Amathusa yatağındaki sondaj faaliyetlerine başlayacak olması ise Navtex’in yeniden uzatılma nedeni olacağı ifade ediliyor.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.