KAPALI MARAŞ’IN SAHİL ŞERİDİNİN AÇILMASI RUM BASININDA
Kapalı bölge Maraş’ın sahil şeridinin ziyaret açılması Rum gazetelerinin bugünkü yayınlarında geniş yer buldu.

09 Ekim 2020 Cuma 11:20
Alithia gazetesi, “Maraş Konusunda Sarsıntı – Maraş: Issızlık Üzüntüsü – Derinya: Haksızlık İçin Öfke – Sana Bu Kötülüğü Kim Yaptı? – Derinya Barikatında Maraş İçin Üzüntü ve Öfke – Anastasiadis: Yeni Türk Kışkırtması Bizim Müzakerelere Gitmemizi Engelleyemeyecek” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından konuya ilişkin haberlere geniş yer verdi.
Gazete, Gazimağusa’dan kapalı bölge Maraş’a giden yolda bulunan barikatın dün saat 12.00’de açıldığı ve barikat önünde bekleyen, kimisi Türk bayrağına sarılmış kimisi hem Türk hem de KKTC bayrağı taşıyan onlarca kişinin, 46 yıldır kapalı bulunan Maraş’ın içerisinden geçerek, halka açılmış sahile doğru yürüdüklerini yazdı.
“Türkiye ve Kıbrıs’taki destekçilerinin Maraş’ın yerleşime açılması ve istismarında adım adım ilerlemekte olduklarını” iddia eden gazete, sahil şeridinin açılması sırasında yaşananlar ve konu hakkında KKTC ve Türkiye’de yapılan açıklamalara da geniş yer verdi.
ANASTASİADİS: “YENİ TÜRK KIŞKIRTMASI MÜZAKERELERE GİTMEMİZE ENGEL OLAMAYACAK”
Gazete bir diğer haberinde, Maraş’ın sahil şeridinin açılması konusunda dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yazılı açıklamada bulunduğunu, Maraş kökenli Rumların ise Derinya barikatında bir protesto gösterisi yaptıklarını aktardı.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün yaptığı yazılı açıklamada, Maraş’ın sahil şeridinin açılmasının BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarına ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia ederek, “Kıbrıs Cumhuriyeti olarak seyirci kalmadık, bundan sonra da kalmayacağız” şeklinde konuştu.
Türkiye ve KKTC’nin bu eyleminin uluslararası topluma hali hazırda şikayet edildiğini ve girişimlerin sürdüğünü ifade eden Anastasiadis, Türkiye’yi Güvenlik Konseyi kararlarına ve Avrupa Konseyi sonuç bildirgesine uymaya çağırdı.
Haberde, Anastasiadis’in daha sonra Rum Radyo Televizyon Kurumu RİK’e açıklamada bulunduğu ve “Türkiye’nin yeni kışkırtmasının, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılmasını engelleyemeyeceğini” söylediği belirtildi.
Anastasiadis, “Türkiye’nin yeni kışkırtmasının geri çekilmesi, müzakereler için bir ön koşul teşkil etmemektedir” şeklinde konuştu.
SAKELLAROPULOS ANASTASİADİS’İ ARAYARAK BİLGİ ALDI, DESTEK BELİRTTİ
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulos’un dün akşam Anastasiadis’i telefonla arayarak gelişmeler hakkında bilgi aldığı ve desteğini dile getirdiği de haberde yer aldı.
DERİNYA BARİKATINDA GÖSTERİ
Gazete bir diğer haberinde ise, Maraş kökenli Rumların dün Derinya Barikatı’nda gerçekleştirdikleri protesto gösterisine geniş yer verdi.
Sözde “Mağusa Belediye Başkanı” Simos Yoannu gösteride yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başlamaması durumunda Maraş’ın kaybedileceği uyarısında bulundu.
Yoannu, “Kapalı bölgeyi kaybetmekle, Morfu (Güzelyurt) ve Kıbrıs Rum idaresi altına iade edilecek birçok bölgeyi de kaybetmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Yoannu ayrıca, Türkiye’nin Maraş’ın sahil şeridini açarak “işgal bölgelerindeki seçimlerde desteklediği adayın kazanmasını hedeflediği” iddiasında da bulundu.
Gazete, gösteride Rum Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, AKEL Genele Sekreteri Andros Kiprianu, bazı milletvekillerinin de hazır bulunduklarını belirtti.
Rum sözcü Kusios gösteri sırasında basına yaptığı açıklamada, “Anastasiadis’in konuyu Avrupa Konseyi toplantısında gündeme getireceğini” belirterek “AB ortaklarının artık Erdoğan’ın sadece ricayla akıllanmayacağını anlaması gerektiğini” ifade etti.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, “vatanımızın yarısını kaybetmemek için birlik olmalıyız” mesajını dile getirerek, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine geri dönmeye hazır olunduğu mesajının sürekli duyurulması gerektiğini işaret etti.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, Türkiye’nin BM başta olmak üzere tüm uluslararası platformlarda şikayet edilmesi, buna paralel olarak ise Kıbrıs Rum tarafının, çözüm müzakerelerine dönmeye hazır olduğunu ortaya koyması gerektiği mesajını verdi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis; “Maraş’a Hırsız Gibi Girdi – Tatar Kapalı Kente Giden Yolu 46 Yıl Aradan Sonra Dün Açtı – Maraş BM Güvenlik Konseyi Önünde – Maraş’da Seçim Öncesi Sirki – ‘Maraş’ı Bize Geri Verin’”.
Haravgi; “Maraş’ın Kaybedilmemesi İçin Hareket – Maraş Konusunda Başka Kararlar Da Gelecek – Çavuşoğlu Dünya Güvenlik Forumu’nda Tehditler Savurdu”.
Fileleftheros; “Üçüncü Atilla Maraş’ta – Türk Bayrakları ve Kutlamalarla Maraş’a Girdiler – Emlakçılar Da Oradaydı – Güvenlik Konseyi’nde Başkanlık Açıklaması İçin Mücadele – Düşmanlar Maraş’a Yeniden Girdiler – Maraşlılar Hayal Kırıklığı İçerisinde – UNFICYP Gelişmeleri Yakından İzliyor”.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.