KANLIADA: ONKOLOJİ İLAÇLARINA CİDDİ ERİŞİM SORUNU YAŞANIYOR
Dernek Başkanı Ayşe Kanlıada, onkoloji hastalarının ilaçlara erişimde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek kalıcı çözüm çağrısı yaptı.

01 Eylül 2025 Pazartesi 18:08
Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD), onkoloji hastalarının tedavi sürecinde ilaçlara zamanında ve kesintisiz ulaşabilmelerinin kritik önemine işaret ederek, son dönemde bazı onkoloji ilaçlarına erişimde “ciddi” sorunlar yaşandığını belirtti.
“İlaçların temininde yaşanan gecikmelerin, stok yetersizliklerinin veya dağıtım zincirindeki aksaklıkların kanser hastalarının tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini” belirten Dernek, günü birlik alımların kalıcı çözüm sağlamadığını, hastaların mağduriyet yaşamaması için ilgili kurumların ve yetkililerin iş birliği içinde kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini vurguladı.
Dernek, onkoloji ilaçlarına erişimin bir lüks değil, temel bir sağlık hakkı olduğunu da hatırlattı.
KHYD Başkanı Ayşe Kanlıada, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, onkoloji hastalarının tedavi sürecinde en kritik ihtiyaçlardan birinin, kullandıkları ilaçlara zamanında ve kesintisiz ulaşabilmeleri olduğunu ancak son dönemde bu ilaçlara erişimde “ciddi” sorunlar yaşandığını belirtti. Kanlıada, “İlaç temininde görülen gecikmeler, stok yetersizlikleri veya dağıtım zincirindeki aksaklıklar hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkilemektedir.” dedi.
"HASTA SAYIMIZI VE ALINACAK İLAÇLARI BİLİYORUZ... EKSİK OLAN VEYA EKSİLEN İLAÇLARIN ÖNLEMİNİ ALMALIYIZ..."
Kanlıada, açıklamasında devamla şunları kaydetti:
“Onkoloji Hastanesi'nde her ay ortalama bin kez kemoterapi veriliyor. Bin hasta demek değildir. Her hasta durumuna göre; haftada bir, üç haftada bir gibi değişik periyotlarda ilaç almaktadır. Onkoloji bölümünde tedavi alan hastaların bilgileri ve listeleri Sağlık Bakanlığı'na ve ilgili birimlerine bildiriliyor. Onkoloji Servisi'nden verilen bilgiye göre, alınacak ilaçlar da günlük olarak servise gönderiliyor. Bu durumda ilgili merciler de neye ihtiyacı olduğunu biliyor.
Ülkemizin ihale şartlarına göre her ihalenin bir başlama ve sonlandırma süresi vardır. İhale süreci tamamlanan her işin de bir teslim tarihi vardır. Bu zaman dilimlerde yaşanan sorunlara göre ayarlanmalıdır. Hasta sayımızı ve alınacak ilaçların detayını biliyoruz. Hemen her gün yeni bir kanser teşhisi ile karşılaşma olasılığı vardır ve bu olasılığı da düşünerek % + işlem yapmalıyız. Nüfusumuz artıyor, kanser hastası sayısı artıyor. Dolayısı ile eksik olan veya eksilen ilaçların önlemini almalıyız.”
"HER HASTANIN ZAMANINDA İLACA ULAŞMA HAKKI VARDIR"
KHYD Başkanı Ayşe Kanlıada, günü birlik alımların kalıcı çözüm sağladığını vurgulayarak, “Yan ürün dahi eksilse ve ilacınızı alamıyorsanız bu bir hasta hakları ihlali oluyor. Her hastanın zamanında ilaca ulaşma hakkı vardır.” dedi.
Kanlıada, kanser tedavisinin, düzenli ve kesintisiz bir program gerektirdiğini belirterek, “Tedavi planında aksama yaşanması hem hastalığın kontrolünü güçleştirmekte hem de hastaların yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu durum, sadece fiziksel değil, psikolojik açıdan da hastaları ve yakınlarını zor durumda bırakmaktadır.” ifadelerini kullandı.
"İLAÇ TEDARİK ZİNCİRİ GÜÇLENDİRİLMELİ VE PLANLI STOK YÖNETİMİ YAPILMALI"
Kanlıada, zamanında ulaşılamayan her ilacın, tedavide geri dönüşü zor sonuçlar doğurabilmekte olduğuna işaret ederek, “Bu nedenle ilaç tedarik zincirinin güçlendirilmesi, planlı stok yönetiminin yapılması ve hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçların kesintisiz şekilde ulaşılabilir olması hayati bir zorunluluktur.” dedi.
Kanlıada, şu ifadeleri kullandı:
“Hastaların mağduriyet yaşamaması için ilgili kurumların ve yetkililerin iş birliği içinde kalıcı çözümler üretmesi gerekmektedir. Onkoloji ilaçlarına erişim bir lüks değil, temel bir sağlık hakkıdır. Her hastanın, yaşam mücadelesinde ihtiyaç duyduğu ilaca zamanında ve sürekli ulaşabilmesi, sağlık sisteminin en önemli önceliklerinden biri olmalıdır.”
"Halk İradesiyle Enkazı Ayağa Kaldırmak"Maliye eski Bakanı Birikim Özgür yazdı...24 Eylül 2026 Perşembe 17:48KIBRIS
TDP'den flaş kadın adaylar hamlesi!6 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler öncesinde TDP’de kadın adayların listeye damga vurması bekleniyor.24 Eylül 2026 Perşembe 17:42KIBRIS
DAÜ Çiftlik mi oldu? DAÜ-SEN Uyardı! Üniversite kaosa sürükleniyor!"Üniversitede, VYK'nın kendi içinde, Rektörlüğün ise hem VYK hem de bölümler ve fakültelerle yönetimsel uyumu ortadan kalkmıştır."24 Eylül 2026 Perşembe 12:44DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
CTP Gönyeli İlkokulu’nu ziyaret etti “Eğitimin ‘birlikte yönetildiği’ bir mekanizma inşa edeceğiz”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Gönyeli İlkokulu’nu ziyaret etti. CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli başkanlığında gerçekleştirilen ziyarette öğretmenlerle bir araya gelen CTP heyeti, okulun ihtiyaçlarını ve eğitimde yaşanan sorunları yerinde dinledi.24 Eylül 2026 Perşembe 10:30KIBRIS
Özerdağ'dan siyasete mesaj: Seçim yasaklarının kısaltılması sağlıklı olmazYüksek Mahkeme ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Bertan Özerdağ, milletvekilliği erken genel seçimi ile yerel seçimlerin 6 Aralık’ta birlikte yapılması halinde ülkede bir ilkin yaşanacağını belirterek, hazırlık çalışmalarına başladıklarını açıkladı.24 Eylül 2026 Perşembe 10:26KIBRIS
Kemal Baykallı: Hedefimiz Meclis grubu kurmakTDP’nin seçim hedefinin de sorulduğu programda Baykallı, Meclis’te grup oluşturabilecek sayıya ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.24 Eylül 2026 Perşembe 09:12KIBRIS
Girne yarı maratonu 11 Ekim'de..Girne Belediyesi’nin düzenlediği Pasha Group Girne Yarı Maratonu’nun yedincisi 11 Ekim Pazar günü yapılacak.24 Eylül 2026 Perşembe 09:09GİRNE
Gazimağusa Limanı’nda “Çelik Hat Operasyonu”Gazimağusa Limanı’na gelen bir gemideki tırda, Polis Müdürlüğü Cürümleri Önleme Şube Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen “Çelik Hat Operasyonu” kapsamında arama yapıldı.24 Eylül 2026 Perşembe 09:00GAZİMAĞUSA
Güney Kıbrıs’ta ilk kez bir atta Batı Nil virüsü saptandıGüney Kıbrıs’ta Batı Nil virüsü ilk kez bir atta tespit edildi. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne bildirilen vaka Rum Veteriner Dairesi’ni alarma geçirdi.24 Eylül 2026 Perşembe 08:59GÜNEY KIBRIS
Yer yer gök gürültülü sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün havanın az bulutlu, zaman zaman parçalı bulutlu ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı olacağını duyurdu.24 Eylül 2026 Perşembe 08:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.