KAMU VE SAĞLIK İŞLERİ KOMİTESİ TOPLANDI
Kamu Ve Sağlık İşleri Komitesi Toplandı

06 Ağustos 2020 Perşembe 15:04
Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderilen Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası”nı görüştü ve oybirliği ile onaylayarak Genel Kurul’un gündemine sevk etti.
Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi bugün HP Milletvekili Komite Başkanı Jale Refik Rogers başkanlığında toplandı.
Meclisten yapılan yazılı açıklamaya göre, Komite toplantısına davetli olarak, Başsavcılık’tan Ayfer Şefik, Personal Dairesi’nden Ümral Tözün ve Hasret Kolcu, Çalışma Dairesi’nden Şencan Şah İpcioğlu ve Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’ndan İlgen Bağcıer katılarak konu ile ilgili görüş ve önerilerini sundu.
HP Milletvekili Jale Refik Rogers başkanlığındaki Komite toplantısına, CTP Milletvekili Komite Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, UBP Milletvekilleri Resmiye Canaltay ve Menteş Gündüz ile HP Milletvekili Hasan Topal katıldı.
Açıklamada, Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderilen Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası’nın İade Gerekçesi şöyle belirtildi:
“Başsavcılık görüşünde, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası’nın 2. maddesiyle değiştirilen Esas Yasa’nın 6’ncı maddesinin (7)’nci fıkrasının (C) bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin kamuda istihdam edilen engellilerin Kamu Görevlileri Yasasında ve/veya Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nda belirtilen maaş ve ücrete, kademe ilerlemesine, özlük haklarına hangi koşullarda bağlı olacaklarının ve disiplin işlerine ilişkin konuların, Bakanlıkça hazırlanıp Bakanlar Kurulunca onaylanarak, Resmî Gazete’de yayınlanacak tüzüklerle düzenlenmesine ilişkin kural öngördüğünü ancak, söz konusu kural ile düzenlenen hususların tüzüklerle değil doğrudan yasalarla düzenlenmesine hükmeden Anayasa’nın 121. maddesine aykırı olduğu vurgulanmaktadır.
Hukuk Dairesi ayrıca söz konusu maddenin yasama yetkisinin devredilemeyeceği ilkesine de aykırılık oluşturabileceği yönünde görüş belirtmiştir.
Başsavcılık görüşünde atıf yapılan Anayasanın l21’inci maddesi ayrıca kamu görevlilerinin atanmaları, onaylanmaları, kadrolara yerleştirilmeleri, terfileri, nakilleri emekliye sevk edilmeleri ve disiplin işlemleri konusunda bağımsız organlara yetki vermektedir. Yasanın bu şekliyle yürürlüğe girmesi halinde, Anayasaya aykırı olarak bağımsız organların yetkilerinin yürütme organına aktarılması durumu ortaya çıkacaktır.
Cumhurbaşkanı olarak engelli kişilerin korunması, rehabilitasyonu ve istihdamına yönelik iyileştirici düzenlemelerin yapılmasını elzem gördüğümü ve her zaman bu konudaki çalışmaları destekleme yönünde tutum belirlediğimi ifade etmek isterim. Onayıma sunulan söz konusu yasanın da en kısa süre içinde bu amaca hizmet edecek şekilde ve hukuki çerçeveye uygun hale getirilerek düzenlenmesinde yarar görüyorum.
Bu amaçla Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam ( Değişiklik) Yasası’nın 2’inci maddesini Anayasa’nın 94’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak ve Başsavcılık’ın uyarılan doğrultusunda Anayasamıza uygun hale getirilmesine olanak sağlamak üzere yeniden tezekkür edilmesi için Cumhuriyet Mec1isi’ne iade ederim.”
Sağlıkta Hekimler Grevde, Ektam'da İşçiler, Koop'da ise eksik maaş kaosu!KKTC'de sağlıkta Hekimler Grevde, Ektam'da İşçiler, Koop'da ise eksik maaş kaosu!09 Şubat 2026 Pazartesi 20:40KIBRIS
Sivil Hizmet Görevlisi aday adayları temel eğitimlerine başladı44 Sivil Hizmet Görevlisi aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 19:58KIBRIS
Dânâ: Cumhurbaşkanımız görüş ve beklentilerini Guterres ile paylaşacakCumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ, Cumhurbaşkanı ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında 11 Şubat 2026’da gerçekleşecek görüşmeye ilişkin olarak Kıbrıs Rum tarafının yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:36KIBRIS
Ektam Kıbrıs: Grev yoluna gidilmiş olması karşısında üzgünüzEktam Kıbrıs Ltd.’den yapılan açıklamada, şirket bünyesinde son günlerde başlatılan grev hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirme zorunluluğu doğduğu ifade edildi.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:35KIBRIS
Mevlevi bölgesinde 16–20 Şubat tarihleri arasında havan atışı yapılacakGüzelyurt Kaymakamlığı, 16–20 Şubat tarihleri arasında Mevlevi bölgesinde havan atışları gerçekleştirileceğini duyurdu.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:34KIBRIS
Koop-Sen: Koopbank iştiraklerinde eksik maaş uygulaması hakkında polise şikayette bulundukKooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen) Genel Başkanı Mehmetali Güröz, Koop Süt, Zirai Levazım Koop. ve Binboğa Yem Fabrikası’nda “eksik maaş uygulaması” yapıldığı gerekçesiyle polise şikayette bulunduğunu açıkladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:31KIBRIS
Tıp-İş yarın da eyleme devam edecekKıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), eylemin yarın da devam edeceğini açıkladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:30KIBRIS
Tabipler Birliği: Tam mesaiye karşı değilizKıbrıs Türk Tabipleri Birliği, yazılı açıklamasında, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’nın (Tıp-İş) yanında olduğunu belirterek, sağlıkta; “adaletsizliğe, popülizme ve liyakatsiz uygulamalara sessiz kalamadıklarını” vurguladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:19KIBRIS
26 Nisan’da erken seçim önerisine meclisten onay çıkmadı26 Nisan’da erken seçim önerisine meclisten onay çıkmadı09 Şubat 2026 Pazartesi 15:21KIBRIS
Sıla Usar İncirli: Erken seçim önergemizin ivedi görüşülmesi için genel kuruldayızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, saatin 12:30’a dayandığını ancak halen meclisin açılmadığını çünkü UBP yönetiminin kendi içinde ikna turlarında olduğunu söyledi.09 Şubat 2026 Pazartesi 14:59KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.