KALKANLI ÇÖPLÜĞÜ KAPATILDI
Bugünden itibaren çöp dökülmesine kapatıldı...

18 Haziran 2015 Perşembe 20:52
Kalkanlı’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü yanında bulunan ve günde 20 kamyon çöp dökülen çöp alanı, dünden itibaren çöp dökülmesine kapatıldı.
Çevre ve Doğal Kaynaklara Bakanı Hakan Dinçyürek Kalkanlı çöplüğü alanının kapatıldığını açıkladı. Dinçyürek, bölgeye çöp dökülmesine dünden itibaren cezai müeyyide uygulanacağını bildirdi. Hakan Dinçyürek, Kalkanlı çöp depolama alanında basın toplantısı düzenledi ve Kalkanlı’daki çöp depolama alanının kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir çöp depolama alanı olmadığını devamlı vurguladığını ve Bakalar Kurulunda gündeme getirdiğini anlattı.
Söz konusu çöp depolama alanının bölge insanını rahatsız etmesinin yanında, OTDÜ KKK için de olumsuzluklar yarattığını belirten Dinçyürek, “Tüm dünyadan KKTC’ye öğrenci davet ediyoruz, ama çevre anlamında ortaya koyduğumuz bu faciayla ne eğitim ne de turizm yapılabilir... Bugün itibarıyla, buradaki bu vahşi depolama alanını kapatıyoruz” dedi.
“FİNANSMAN TAMAM”
Gerekli çalışmaların yürütülebilmesi için gerekli finansmanın da sağlandığını belirten Dinçyürek, katı atıkların tek elden yönetileceği, katı atıklardan enerji üretileceği bir model üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini de belirtti.
Dinçyürek, ilgili tüm kesimlere bölgeye atık dökülmeyeceği yönünde uyarı yazısı gönderdiklerini, bölgeye atık boşaltanın tespit edilmesi halinde ceza yazılacağını da belirtti.
Süt ürünleri fabrikalarından çıkan peynir altı sularının da bugüne kadar çöp alanında döküldüğüne de dikkat çeken Dinçyürek, peynir altı sularının sadece Haspolat Arıtma Tesislerine boşaltılması gerektiğini vurguladı.
Geç de olsa çöp depolama alanını kapatmaktan dolayı çok mutlu olduklarını da kaydeden Dinçyürek, bugünden itibaren Güzelyurt ve Kalkanlı Çöp Depolama Alanına çöp boşaltan diğer yerel yönetimlerin de çöplerini Güngör Düzenli Çöp Depolama Alanına taşıması için bilgilendirildiğini kaydetti.
“ÇÖP TRANSFER İSTASYONU BİRKAÇ HAFTAYA”
Daha verimli bir taşıma için ise Güngör Çöp Depolama Projesinde öngörüldüğü gibi Güzelyurt’ta Çöp Transfer İstasyonu kurulup iki adet özle çöp transfer aracının hizmete sokulacağını belirten Hakan Dinçyürek, söz konusu transfer istasyonunun birkaç hafa içerisinde tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.
“ZAMANLAMA”
Kalkanlı Çöplüğünün kapatılmasındaki gecikmenin nedeninin sorulması üzerine Dinçyürek, Güngör Düzenli Çöp Depolama Alanının kapasitesinin yetersiz olduğunu ancak Güngör Çöp Alanında ikinci hücrenin açılmasıyla ilgili çalışmaların sonuna gelinmesinden, yakında hizmete girecek olmasından, Güngör’de tıkanma yaşanmayacağının öngörülmesinden dolayı bu adımın bugün atıldığını söyledi.
ÖZÇINAR
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, çöp dökülen alanın 50 dönüm olduğunu, Güngör Çöp Depolama alanının hizmete sokulduğu dönemde, Güzelyurt’a çöp transfer istasyonu inşa edilerek Kalkanlı Çöplüğünün çöp depolama işlemine kapatılması gerektiğini savundu.
Özçınar, Dikmen Çöplüğünün kapatılmasıyla Kalkanlı Çöplüğüne dökülen çöp miktarının günde 5 kamyondan bir anda 20 kamyona çıktığını anlattı.
Mahmut Özçınar, hedeflerinin kanalizasyon şebekesi ve atık su geri dönüşüm tesisini hizmete sokup, molozların bertaraf edilmesini de sağlayacak sistemin yerleştirilmesiyle atık sorunundan büyük ölçekte kurtulmak olduğunu söyledi.
TÜMER
OTDÜ KKK Rektörü Turgut Tümer, bugünkü gelişmenin gerçekten mutluluk verici bir olay olduğunu belirtti.
Tümer, çöp alanının kapatılmasında emeği geçen tüm kesimlere teşekkür etti.
TEKELİ
Yerel Yönetimler Müdürü Erkan Tekeli ise, bugün ortak bir çalışmanın meyvesinin alındığını, hedeflerinin ülke genelindeki tüm vahşi depolama alanlarının kapatılması olduğunu belirtti.
Kalkanlı çöplüğünün kapatılmasının neden zaman aldığının sorulması üzerine Tekeli, Güzelyurt’tan çöplerin Güngör’e taşınmasına izin vermeden önce Güngör düzenli çöp depolama alanın kapasitesinin artırılması gerektiğini belirtti.
Tekeli, Güngör Düzenli Çöp Depolama Alanının kapasitesinin artırılması için Avrupa Birliği’nin ihaleye çıkma aşamasında olduğunu, ikinci hücrenin (lotun) 2016’nın ilk aylarında hizmete sokulmasının beklendiğini söyledi.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.