“KALEBURNU ARKEO FESTİVALİ”, PAZAR GÜNÜ YAPILACAK
Kaleburnu Arkeo Festivali’nin üçüncüsü pazar günü yapılacak.

14 Mayıs 2026 Perşembe 13:56
Erenköy-Karpaz Belediyesi, İskele Belediyesi, İskele Kaymakamlığı, Kaleburnu Muhtarlığı ve festival komitesinin ortaklaşa düzenlediği; Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi’nin (DAKMAR) katkıları ile hazırlanan festival, İsmet Medi anısına gerçekleştirilecek.
Erenköy-Karpaz Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Hamit Bakırcı, festivalin temel amacının Kaleburnu’nu bir marka değer haline getirip tüm adaya ve dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.
Festivalin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, Erenköy-Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve Kaleburnu köyü muhtarı Halil Yeşilbulut, festival komitesi üyeleri; UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay ve İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, festival komitesi üyelerinden Kemal Gül konuşma yaptı.
-Bakırcı
Bakırcı, festivalin İsmet Medi’nin anısına ithaf edildiğini belirterek, “Medi, Kaleburnu ve Karpaz aşığıydı. Çok büyük özveri ve mücadele ile bu noktaya gelmesinde emeği büyüktür. Bu nedenle bu festivalimizi çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Festivalde, Kral Tepesi’nden çıkan bazı tarihi eserlerin de sergileneceğini dile getiren Bakırcı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kral Tepesi’ne geziler düzenleyerek bölgenin tarihi güzelliklerini konuklarla buluşturacaklarını kaydetti.
Bölge gastronomisinin de tanıtılacağını söyleyen Bakırcı, “İskele bölgesi bizim için bir bütündür. Kardeş İskele Belediyemiz ile birlikte festivali düzenlememiz bizim için ayrı bir değerdir. Toplumsal barış ve huzura hepimizin birlikte sahip çıkması ayrıca önemlidir. Buradan tüm halkımızı, ülkemizde bulunan turistlerimizi ve misafirlerimizi davet ediyoruz” dedi.
-Sadıkoğlu
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Kaleburnu’nun İskele ilçesinin kıymetli köylerinden biri olduğunu söyleyerek, “Özellikle arkeolojik anlamda birçok tarihi eserimizin çıktığı, dünyanın insanının ve arkeoloğunun gözünün üzerinde olduğu bir yer olması bizim için ayrıca önemli.” ifadelerini kullandı.
Sadıkoğlu, festivalin geçen yıldan daha da güzel olması için çaba sarf ettiklerini dile getirerek, “Çok güzel bir etkinlik olacağına inanıyorum. Bu vesileyle güneşin en güzel doğduğu Karpaz’ımızın Kaleburnu’nda buluşmak istiyoruz” diye konuştu.
-Canaltay
Festival komitesi üyesi, UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay da Kaleburnu köyüne ve bölgede ortaya çıkarılan eserlere sahip çıkmaya çalıştıklarını, köyde bir müze açılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
-Toroslu
Festival komitesi üyelerinden İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, organizasyonun emek ve özveri gerektirdiğini söyleyerek, köyde festival düzenlenmesine öncülük eden isimlerden İsmet Medi’yi rahmet ve saygıyla andı.İki belediye arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yapan Toroslu, festivalin düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür etti.
-Yeşilbulut
Kaleburnu Köyü Muhtarı Halil Yeşilbulut da herkesi festivale davet ederek, organizasyonun en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için çalıştıklarını söyledi.
-Gül
Festival komitesi üyelerinden Kemal Gül ise rahmetli İsmet Medi’nin festivalin köyde düzenlenmesine katkı sağladığını belirterek, “Güneşin en güzel doğduğu köy” olarak nitelendirdiği Kaleburnu’na herkesi davet etti.
-Festival programı
Festival, çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Ana sahnede saat 10.00 açılış Korteji ve SEVDER Gençler Halk Dansları Gösterisi, 10.30’da açılış konuşmaları, 11.30’da YENDER Minik ve Küçükler Halk Dansları Gösterisi, 11.40’ta SEVDER Çocuk Halk Dansları Gösterisi, 11.50’de YENDER Master Halk Dansları Gösterisi, 12.15’te Erenköy Lisesi Flamenco Dans Grubu, 13.00’te Deniz Feneri konseri, 14.00’te SEVDER Dans ve Erenköy Jimnastik Grubu Gösterileri, 14.10’da YENDER Yıldız Halk Dansları Gösterisi yer alacak. Retro Çalgıcıları konseri ise 14.20’de başlayacak.
Festivalde yer alacak diğer etkinlikler şöyle:
“Kültürel ve tarihi geziler; 12.00 Anlatımlı Doğa Yürüyüşü ve Köy Gezisi, 15.00 anlatımlı doğa yürüyüşü ve köy gezisi
Okul parkında; 11.00 Ayhatun Ateşin ve İzlerin Baskısı Kültürel Miras Baskı Atölyesi ve 14.00 İsmet Medi Anısına Tavla Turnuvası
Kaleburnu Kültür Evi’nde Kemal Deveci Etnografya Evi açılışı, 11.30 ve 14.30 ‘Hayallarimi Yaşadım’ Kaleburnulu Kemal Deveci Belgeseli gösterimi
Kral Tepesi Fısıldıyor Sergisi, DAÜ DAKMAR iş birliğiyle hazırlanan sergi festival alanında ziyaretçilere açık olacak.
Festival alanında; yerel yiyecek içecek stantları, el işi hediyelik ürünler standı, Kıbrıs Köşesi’nin yanı sıra süpürge yapımı, tabure yapımı ve hellim yapımı atölyeleri kurulacak.”
CHP'deki istifa sayısı 400 bine yaklaştıCHP’nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel'in yeni parti kuracağını açıklamasının ardından partide büyük bir istifa dalgası yaşanıyor.21 Temmuz 2026 Salı 21:01TÜRKİYE
Google'da gündem: '200 puanla hangi üniversiteye girebilirim?'Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2026-YKS) sonuçları açıklandı. Google’da “200 puanla hangi üniversiteye girebilirim?” diye aratanların sayısı patladı.21 Temmuz 2026 Salı 15:47EĞİTİM
Alas'tan DP ve YDP'ye: Hükümetten çekilin, erken seçimin önünü açınHalkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas, Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi'ne hükümetten çekilerek erken genel seçimin önünü açmaları çağrısında bulundu21 Temmuz 2026 Salı 15:41KIBRIS
Rum basını: Guterres temaslarında tüm başlıklar masada olacakBirleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in adada gerçekleştireceği temaslar sırasında, tüm konuların masaya konmasının beklendiği kaydedildi.21 Temmuz 2026 Salı 13:28KIBRIS
Ahmet Orun: "Neden olmasın?" dedi İskele Belediye Başkanlığı adaylığına ışık yaktı...Ahmet Orun, adının İskele Belediye Başkan adayı olarak duyulmasından sonra yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:"Kararımı henüz açıklamadım... Ama neden olmasın?"21 Temmuz 2026 Salı 13:22KIBRIS
Casusluk şüphelisi Sultanov’un İngiltere’ye iadesi için süreç başlatıldıRum Yönetimi’nin, geçtiğimiz yıl yaz ayında, Ağrotur Üssündeki İngiliz askeri tesislerini fotoğrafladığı gerekçesiyle tutuklanan 45 yaşındaki Raşad Sultanov’un, İngiltere’ye iadesi edilmesine yönelik işlemleri başlattığı belirtildi.21 Temmuz 2026 Salı 13:20KIBRIS
Mahkumlar Dünya Kupası finalini izleyemedikleri için yangın çıkarmışRum Merkezi Cezaevi’nde mahkumların, pazar gecesi koğuşları ateşe verdiği bildirildi.21 Temmuz 2026 Salı 13:20KIBRIS
Talih kuşu Girne’de!Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Piyangolar Birimi tarafından yapılan herkesin heyecanla beklediği 20 Temmuz özel çekilişi bu akşam gerçekleşti.21 Temmuz 2026 Salı 10:33GİRNE
Döviz güne nasıl başladı?Kurlarda son durum21 Temmuz 2026 Salı 10:15KIBRIS
Değirmenlik bölgesinde iki saatlik elektrik kesintisiKıb-Tek’ten yapılan açıklamaya göre, kesinti 09.00 ile 11.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.21 Temmuz 2026 Salı 10:15LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.