KADININ IŞIĞI, SANATIN GÜCÜ!
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel düzenlediği sergi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından açıldı.

07 Mart 2025 Cuma 11:13
Kadının Işığı, Sanatın Gücü!
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sergisi” Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından açıldı.
.jpeg)
Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin akademisyen sanatçıları ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçıları tarafından özel olarak hazırlanan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından İrfan Günsel Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı.
Kadınların gücünü, yaratıcılığını, özgünlüğünü yansıtan sergi, sanatın eşsiz diliyle kadının toplumsal hayattaki önemine ışık tutuyor. 25 Şubat’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek sergide resim, heykel, seramik ve baskı resimden oluşan 50 eser sanatseverlerle buluşuyor. Sergi aynı zamanda Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 470’inci sergisi olma özelliğini taşıyor.
Serginin açılış konuşmasını; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Plastik Sanatlar bölümü öğretim üyesi Dr. Vedia Okutan Gaydeler gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Kadınların içerisinde var olduğu her şey daha başarılı.”
Konuşmasında, Yakın Doğu Üniversitesi’nin; eğitim, bilim ve sanat konusunda büyük bir merkez olduğunu geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bu merkezdeki ışığın KKTC’den, dünyaya yayıldığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu ışık yayılırken, toplumu temsil eden tüm bireylerimiz, özellikle kadınlarımız ve sanatçılarımız büyük bir mücadele ve başarı ile bu değerleri yansıtıyorlar. Bu mücadele, sadece kadınlarımızın toplumsal hayattaki yerini değil, aynı zamanda cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliği noktasındaki kararlılığımızı da simgeliyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kadınların içerisinde var olduğu her şey daha başarılı. Çünkü kadınlarımızın; sezgileri, sorumluluk duyguları ve vicdanları başarıyı daha da yakın kılmaktadır” ifadelerini kullandı. Sanatın sınırının olmadığını ve evrensel bir dil olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kadınlarımız, bu dili dünyaya güçlü bir şekilde duyurmakta, paylaşmakta ve yaymakta önemli bir rol oynamaktadır. Kadınlarımız, her alanda daha çok söz sahibi olmalı ve dünya çapında seslerini duyurmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Yakın Doğu Üniversitesi’nde geleceği, cinsiyet üzerinden değil, liyakat üzerinden inşa ediyoruz.”
“Kadınların toplumsal hayattaki yerini yalnızca bir gün değil, yılın her günü gündeminde tutan bir üniversite olarak, bugün burada buluşmamız bizim için ayrı bir anlam taşıyor” ifadelerini kullanan Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise “Akademik kadromuzun yarısını kadın akademisyenler oluşturuyor. İdari kadromuzda bu oran yüzde 67’ye ulaşıyor. 21 fakültemizin 10’u kadın dekanlarımız tarafından yönetiliyor ve öğrencilerimizin yarısından fazlası kadın öğrencilerimizden oluşuyor. Bu veriler bize şunu gösteriyor; Yakın Doğu Üniversitesi’nde geleceği, cinsiyet üzerinden değil, liyakat üzerinden inşa ediyoruz” dedi.
Sanatın; insanın varoluşuna, haklarına, özgürlük arayışına ve eşitlik mücadelesine dair en güçlü dil olduğunu belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Bu sergi yalnızca bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda güçlü bir toplumsal duruşun ifadesidir. Sergilenen her eser, kadın emeğini görünür kılan, eşitlik çağrısı yapan bir mesaj niteliğindedir” dedi. Yakın Doğu Üniversitesi olarak, yalnızca kadınların değil, tüm bireylerin potansiyellerini özgürce ortaya koyabileceği, cinsiyetten bağımsız fırsat eşitliğinin hüküm sürdüğü bir iklim yaratmak için çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Bilimde, sanatta, sporda ve hayatın her alanında kadınların öncülük ettiği başarı hikayelerini çoğaltmaya devam edeceğiz” dedi.
Dr. Vedia Okutan Gaydeler: “Bugün, kendi özümüze ulaşmanın günüdür.”
-001.jpg)
8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü’nün anlamına vurgu yapan Dr. Vedia Okutan Gaydeler, “Bugün; kadın olmanın bize verdiği güç ve ilham ile neler başarabileceğimizi göstermenin ve kendi özümüze ulaşmanın günüdür” dedi.
Açılışı yapılan sergiye heykelleri ile katılan Dr. Vedia Okutan Gaydeler, yaşamı ve sanatı boyunca çamurla uğraşmanın ve yeni şeyler yaratmanın kendisini olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak, “Çamurla; içinde var olmak istediğim dünyayı yeniden yaratmak, anlamak ve aktarmak her zaman varoluşumun temelini oluşturmuştur” dedi. İnsanlık tarihinin her döneminde kadının sanatta daima yer aldığını vurgulayan Dr. Vedia Okutan Gaydeler, “Kadın, doğurganlık, yaratma, üreme ve üretme imgesi olarak sanatta kendine her zaman yer bulmuştur. Ben; kadını toprağın derinliklerine kök salmış, dallanmış ve budaklanmış bir ağaca benzetirim. Çalışmalarımda da bu sembolizmi kullanmak istedim. O dallar, kollarıdır kadının. Her dalında bir hikaye, bir yaşam mücadelesi vardır. Her zaman filizlenmek, çiçek açmak, nefes almak, güneş görmek ister. O yüzden, toplumun beklentilerinin ışığınızı azaltmasına izin vermeyin. Kendinizi sevin, sevgi ve ışığa layık olduğunuzu bilin” dedi.
Üstel: Batan geminin enkazını çıkarıp çıkaramayacağımızı yarın netleştireceğiz"Alanında deneyimli özel kuruluşların teknik personeli, bugün kazanın meydana geldiği bölgede ve batıkta gerekli incelemeleri yaparak ön raporlarını hazırlıyor."06 Eylül 2026 Pazar 17:25KIBRIS
İskele’de İzinsiz Müzik Yayınına Yasal İşlemİskele’de faaliyet gösteren bir eğlence mekanında, yetkili makamdan müzik izni alınmadan müzik yayını yapıldığı tespit edildi.06 Eylül 2026 Pazar 16:18İSKELE
Lefkoşa’da Süpermarket Otoparkında Ciddi DarpLefkoşa’da bir süpermarketin araç park yerinde çıkan tartışma, ciddi darpla sonuçlandı.06 Eylül 2026 Pazar 16:17KIBRIS
Lefkoşa’da Adam Öldürmeye Teşebbüs: 20 Yaşındaki Genç 9,5 Metreden DüştüLefkoşa’da 5 Eylül 2026 tarihinde meydana gelen olayda, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışma sırasında 20 yaşındaki Zeka ÇOCUK’un yaklaşık 9,5 metre yükseklikten apartman dairesinin penceresinden zemine düşmesine neden oldukları gerekçesiyle i06 Eylül 2026 Pazar 15:33KIBRIS
“Soruşturma sonuçlanmadan Arıklı sorumlu ilan edildi”Yeniden Doğuş Partisi Genel Sekreteri Erşah Sabit Yılmaz, Girne açıklarında meydana gelen gemi faciasının ardından YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’ya yönelik eleştirilerin “algı operasyonu” olduğunu savundu.06 Eylül 2026 Pazar 15:31KIBRIS
Schengen üyeliği Kıbrıs için ne anlama gelebilir?Kıbrıs’ın Schengen Üyeliği İçin Kritik Süreç: Gözler AB Konseyi’nde. Schengen'in dış sınır kuralları ile yeni dijital sınır sistemlerinin adadaki geçiş noktalarında nasıl uygulanacağı konusu, sürecin en hassas başlıklarından biri olarak öne çıkıyor.06 Eylül 2026 Pazar 11:50GÜNEY KIBRIS
27 Yaşında EDEK lideri seçildiSofia Christodoulou Makri yeni Edek lideri seçildi06 Eylül 2026 Pazar 11:48GÜNEY KIBRIS
Trafik denetimlerinde 354 sürücüye yasal işlemPolis ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği trafik denetimlerinde 2 bin 397 araç sürücüsü kontrol edildi. Çeşitli trafik suçlarından 354 sürücü rapor edilirken, 13 araç trafikten men edildi, 1 sürücü tutuklandı.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:43KIBRIS
Blade 3x3 Heyecanı BaşlıyorKKTC Basketbol Federasyonu, Metgin ve EVYAP iş birliğinde düzenlenecek olan Blade 3x3 Streetball Turnuvası öncesinde basın toplantısı gerçekleştirecek.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:29BASKETBOL
Filo Jet faciasında 7’nci gün: 16 kayıp için 554 metrede arama sürüyorGirne açıklarında yaşanan Filo Jet faciasında 7’nci güne girildi. Can kaybı 12’ye yükselirken kayıp 16 kişi için 554 metre derinlikteki enkazda robotik arama çalışmaları sürüyor.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:24KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.