“İTALYA’DAN TEK TARAFLI GARANTİLERİN OLMADIĞI ÇÖZÜME DESTEK”
İtalya Dışişleri Bakanı dün adada temaslarda bulundu

13 Eylül 2016 Salı 11:33
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, “Kıbrıs sorununun çözümünün tek taraflı yabancı müdahaleler içermemesi gerektiğini ve çözüm çerçevesinde, bu tür garantilerin gerekli olarak addedildikleri bugünkü durumun aşılmasının gerekli olduğunu” dile getirdi.
Politis gazetesi “İtalya Dışişleri Bakanı Lefkoşa’da… Tek Taraflı Garantilerin Olmadığı Çözümü Destekliyor” başlıklı haberinde, İtalya Dışişleri Bakanının dün Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslara yer verdi.
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni ile Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, dün öğlen bir araya geldiğini, Gentiloni’nin bunun öncesinde ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiğini yazan gazete, devamla Gentiloni’nin Kasulidis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaya yer verdi.
Habere göre, geçtiğimiz günlerde Atina’da gerçekleştirilen AB üyesi Akdeniz Ülkeleri (Med Group) toplantısının sonucunda ortaya çıkan Atina Bildirgesinde de ifade edildiği gibi, İtalya’nın Kıbrıs sorununun garantörler olmadan çözümüne dair görüşünün, Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaretin ışığında, herhangi bir şekilde iletilip iletilmeyeceği sorusuna Gentiloni, “Kıbrıs sorununa, dış müdahalelerin olmayacağı, Kıbrıslılardan gelecek bir çözüm bulunması gerektiğini” söyledi.
Gazeteye göre, Kıbrıs sorununun çözümünün dışarıdan değil, Kıbrıs’taki toplumlardan kaynaklanması gerektiğini ve eğer çözümün pratik anlamda başarılı olunması arzu ediliyorsa bunun gerekli bir unsur olduğunu dile getiren İtalyan bakan, çözüm çerçevesinde, garantilerin gerekli olarak kabul edildiği bugünkü durumun aşılması gerektiğine işaret etti.
Gazeteye göre, “(garantiler konusunda) tek taraflı yabancı müdahalelerin (hakkının) olmadığı garantilerle birlikte, Kıbrıs’taki toplumlar tarafından kabul edilecek olan uluslararası bir çözüme ihtiyaç olduğunu” savunan İtalyan Bakan, garantilerin müzakerelerin en hassas başlıklarından biri olduğunu, öte yandan iki toplum arasındaki işbirliği ile Türkiye’den gelecek yapıcı işbirliğinin, bu gidişata yönelik katkıda bulunacağını ifade etti.
Gazeteye göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise, Kıbrıs sorununun 2016 yılı içerisinde çözülmesinin mümkün olup olmadığına dair bir soruya karşılık, bunun kesin olmadığını, çünkü garantiler gibi önemli konuların, ufukta ışık görünecek derecede ilerlemediğini dile getirdi.
Açıklamasında, toprak konusunun da ele alınmadığını dile getiren Rum bakan, önümüzdeki aylar için sabırlı olunması tavsiyesinde bulundu.
İki ülkenin enerji konusundaki işbirliğini de yorumlayan Kasulidis, İtalyan ENI şirketinin yıllardır “Kıbrıs’ta” bulunduğunu ve iki ülke arasındaki bağın güçlenmesine katkıda bulunmayı sürdüreceğini dile getirdi.
Aynı soruya karşılık ise İtalyan Bakan, enerji sektörünün, Akdeniz’deki muhtemel işbirliği için bir unsur teşkil ettiğini ve “Kıbrıs’ta” büyük potansiyeller olduğunun kayda geçirildiğini ifade etti.
İtalyan Bakan, Kıbrıs sorununda bulunacak bir çözümün, bölgesel enerji işbirliğine büyük ivme kazandıracağını da sözlerine ekledi.
Haravgi ise “İtalya Dışişleri Bakanı Türkiye’nin Yapıcı Rolünden Söz Etti… Gentiloni, Tek Taraflı Müdahale Hakkının Olmadığı Garantilerden Söz Etti” başlıklı haberinde, İtalyan Dışişleri Bakanının, Türkiye’nin Kıbrıs sorunu çözüm sürecinde yapıcı bir rol oynayacağı konusunda iyimser göründüğünü yazdı.<c
Gazeteye göre Gentiloni, 2–3 hafta içerisinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret çerçevesinde, İtalya açısından, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin diplomatik çabaya katkıda bulunma konusunda çabalayacağını dile getirdi.
Kıbrıs’ta şu an bulunacak barışçıl bir çözümün, Avrupa için oldukça iyi bir mesaj olacağını da dile getiren Gentiloni, iki ülke ilişkilerinin bulunduğu mükemmel düzeyden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Enerji ve özellikle de doğal gazın, Doğu Akdeniz’deki bölgesel işbirliği için unsur teşkil edebileceğini de ifade eden Gentiloni, açıklamasının devamında, mülteci krizine de değindi.
Gazeteye göre Kasulidis ise açıklamasında, ENI ve EDISSON gibi İtalyan şirketlerin varlığıyla, İtalya’nın bölgedeki enerji gelişmelerinde önemli rol oynayabileceğini dile getirdi.
Fileleftheros gazetesine göre ise, Türkiye-AB ilişkilerine değinen Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin katılım sürecinde ilerleme yaşanması için, olumlu tepkide bulunmanın Türkiye’ye kalmış bir şey olduğu konusundaki tezine işaret etti.
Haber Alithia gazetesinde “Garantilere İhtiyaç Yok”, Simerini’de “İtalyan Şirketlerinin Önemi”, Fileleftheros’ta ise “Tek Yanlı Müdahalelerin Olmadığı Çözüm… İtalya Dışişleri Bakanı: Garantiler Konusunda İki Toplum Tarafından Kabul Edilecek Uluslararası Bir Anlaşma- ENI Şirketi İki Ülke Arasındaki Bağları Güçlendiriyor- Kıbrıs Sorununun Çözümü Bölgesel Enerji İşbirliğine Büyük İvme Kazandıracak” başlıklarıyla yer buldu.
Sağlıkta Hekimler Grevde, Ektam'da İşçiler, Koop'da ise eksik maaş kaosu!KKTC'de sağlıkta Hekimler Grevde, Ektam'da İşçiler, Koop'da ise eksik maaş kaosu!09 Şubat 2026 Pazartesi 20:40KIBRIS
Sivil Hizmet Görevlisi aday adayları temel eğitimlerine başladı44 Sivil Hizmet Görevlisi aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 19:58KIBRIS
Dânâ: Cumhurbaşkanımız görüş ve beklentilerini Guterres ile paylaşacakCumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ, Cumhurbaşkanı ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında 11 Şubat 2026’da gerçekleşecek görüşmeye ilişkin olarak Kıbrıs Rum tarafının yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:36KIBRIS
Ektam Kıbrıs: Grev yoluna gidilmiş olması karşısında üzgünüzEktam Kıbrıs Ltd.’den yapılan açıklamada, şirket bünyesinde son günlerde başlatılan grev hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirme zorunluluğu doğduğu ifade edildi.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:35KIBRIS
Mevlevi bölgesinde 16–20 Şubat tarihleri arasında havan atışı yapılacakGüzelyurt Kaymakamlığı, 16–20 Şubat tarihleri arasında Mevlevi bölgesinde havan atışları gerçekleştirileceğini duyurdu.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:34KIBRIS
Koop-Sen: Koopbank iştiraklerinde eksik maaş uygulaması hakkında polise şikayette bulundukKooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen) Genel Başkanı Mehmetali Güröz, Koop Süt, Zirai Levazım Koop. ve Binboğa Yem Fabrikası’nda “eksik maaş uygulaması” yapıldığı gerekçesiyle polise şikayette bulunduğunu açıkladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:31KIBRIS
Tıp-İş yarın da eyleme devam edecekKıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), eylemin yarın da devam edeceğini açıkladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:30KIBRIS
Tabipler Birliği: Tam mesaiye karşı değilizKıbrıs Türk Tabipleri Birliği, yazılı açıklamasında, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası’nın (Tıp-İş) yanında olduğunu belirterek, sağlıkta; “adaletsizliğe, popülizme ve liyakatsiz uygulamalara sessiz kalamadıklarını” vurguladı.09 Şubat 2026 Pazartesi 17:19KIBRIS
26 Nisan’da erken seçim önerisine meclisten onay çıkmadı26 Nisan’da erken seçim önerisine meclisten onay çıkmadı09 Şubat 2026 Pazartesi 15:21KIBRIS
Sıla Usar İncirli: Erken seçim önergemizin ivedi görüşülmesi için genel kuruldayızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, saatin 12:30’a dayandığını ancak halen meclisin açılmadığını çünkü UBP yönetiminin kendi içinde ikna turlarında olduğunu söyledi.09 Şubat 2026 Pazartesi 14:59KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.